LSP7T er den mindste i Samsungs nye Premiere-serie. Den kan projicere et billede på op til 120 tommer på væggen bagved – fra en afstand af kun 30 cm. Når man placerer projektoren tættere på væggen, bliver billedet følgelig også mindre. Hvis man placerer den helt ind til væggen, bliver det ca. 80 tommer.
Med en pris på 27.000 kroner ligger den ikke alt for langt fra de mest populære fladskærme i 75-85 tommers klassen. Dermed kan den måske være et interessant alternativ til en ny storskærm?
Design
Samsung-projektorerne i Premiere-serien har begge en slank og interiørvenlig fremtoning. LSP7T er den mere kompakte af de to med et chassis i blank hvid plast og lysegråt stof over højttalerne på fronten. Tilslutningerne er skjult på bagsiden sammen med tænd/sluk-knappen. Vi synes godt, sidstnævnte kunne have siddet foran, men her tænker Samsung nok, at vi hellere vil bruge fjernbetjeningen i det daglige.
Samsung-projektoren står på tre gummifødder, hvoraf de to bagerste bruges til at finjustere vinklen på projektoren.
Projektorlinsen er monteret på toppen og sender billedet skråt op på væggen. LSP7T er i øvrigt udstyret med en bevægelsessensor, der dæmper lysstyrken, når nogen eller noget kommer i nærheden af linsen. Man vil nemlig ikke ønske at kigge ind i projektorlyset – så må man regne med at blive kraftigt blændet!
Brugervenlighed og funktioner
Fjernbetjeningen vil mange nok genkende. Den er næsten magen til den, man ser til Samsungs smart-TV’er. Det samme gælder menusystemet, som indeholder mange af de funktioner, vi kender fra TV-verdenen. Streaming-tjenester som YouTube, Netflix og Disney+ er tilgængelige direkte fra “projektorens indre”. Man kan også dele indhold fra mobilskærmen via Wi-Fi eller AirPlay 2.
For de af os, der er godt vant med Samsungs TV-modeller, er det let at blive fortrolig med betjeningen af LSP7T. Projektoren starter hurtigt og lyser væggen foran os op på få sekunder – væsentlig hurtigere end traditionelle projektorer. Der er heller ingen generende blæserstøj.
Opsætning
Inden man kan tage projektoren i brug, må man imidlertid påregne en del justering. Man kan nemlig ikke bare smække projektoren op på TV-møblet og så forvente et stort, strålende billede!
Samsung-projektoren projicerer billedet i en meget skarp vinkel op på væggen eller lærredet. Man skal derfor være ekstra omhyggelig med placeringen for at undgå, at billedet bliver skævt eller ude af fokus.
Selv om Samsung har inkluderet nogle digitale justeringsmuligheder (bl.a. keystone), er de bedst egnet til finjustering, når man er færdig med den fysiske placering.
Vi brugte selv en god del tid, før vi var tilfredse med billedets geometri og skarphed. Samtidig slog det os, at mange (især børnefamilier) nok vil foretrække at montere projektoren i loftet: En lille puf er nemlig nok til, at projektoren skal justeres igen.
Billedkvalitet
Efter at vi fik billedet til at passe inden for rammerne af et 110 tommers lærred, kunne vi endelig koncentrere os om billedoplevelsen i praksis. Og den er slet ikke værst.
Førsteindtrykket er, at der er rigeligt med lys her. Samsung-projektoren behøver ikke at stå i et bælgmørkt rum for at give en brugbar billedoplevelse – det er nok at slukke lyset og/eller trække gardinerne for om dagen. Men som med de fleste projektorer får man selvfølgelig bedre kontrast, når det er rigtig mørkt.
Derefter bliver vi imponeret af skarpheden. Til daglig tester vi mange 4K-TV’er på 55-65 tommer – men det er virkelig noget helt andet at se de samme billeder blæst op i 110 tommer!
Da Samsung-projektoren har direkte adgang til YouTube og Netflix, er der nok af indhold at boltre sig i. Her kan vi få de små detaljer med uden at se den mindste antydning af pixelstruktur eller gittermønster. Vi fandt nogle lækre klip fra Eugene Belsky på YouTube, og når det er bedst, ser det virkelig magisk ud.
Vi bemærker dog, at billedet ikke er lige skarpt over hele billedoverfladen. Vi kunne justere billedet og få det bedst mulige fokus i midten af billedet eller ude i kanterne, men ikke nødvendigvis begge dele på samme tid. Det skyldes nok en udfordring med optikken samt den skarpe vinkel.
Som sædvanlig for DLP-projektorer med farvehjul skal man tage højde for, at enkelte kan opleve såkaldt regnbue-effekt i billedet. Men undertegnede oplevede ikke dette som noget synligt problem på LSP7T.
Ellers må vi sige, at vi er meget tilfredse med farvegengivelsen. Samsung har udstyret LSP7T med forskellige billedindstillinger, deriblandt de relativt farveneutrale Film og Filmmaker Mode. Selv om LSP7T ikke kan vise lige så spektakulære farvenuancer som storebror LSP9T, har den faktisk færre synlige problemer med farveforskydning (kromatisk aberration). Det gjorde, at vi i nogle tilfælde foretrak billedet fra 7-serien frem for 9-serien.
Hvad med kontrasten?
Når det gælder generelle billedparametre som kontrast og sortniveau, er Samsung-projektoren også god, men på ingen måde revolutionerende.
Jo mere lysstærk projektoren er, jo mere strølys må man regne med, og det bemærkes, at LSP7T har en lidt mere grå sort end de bedste 4K-modeller fra Sony, der bruger dynamisk iris (justérbar lysåbning) for at opnå optimal kontrast. Samsung kan heller følge ikke med JVC’s “kulsorte” D-ILA-modeller, når det gælder sortniveau.
Lydkvalitet
Samsung har udstyret LSP7T med indbyggede højttalere og 30 watt udgangseffekt. Lyden svarer omtrent til, hvad man ville forvente af et almindeligt TV. Samsungs højttalere skaber et ret stort og klart lydbillede med god stemmegengivelse og brugbar fylde i bassen. De har også formået at hæve lydbilledet lidt, så stemmerne kommer fra et punkt midt i billedet og ikke direkte fra højttalerne.
Vi må sige, at vi er ret tilfredse med lyden, men tror stadig, at de fleste, der overvejer en projektor i denne prisklasse, vil foretrække et separat, kraftigere lydsystem. Med HDMI ARC-lydudgang på bagsiden er det heldigvis nemt at tilslutte en kraftig soundbar, hvis man vil.
Konklusion
Såkaldte short-throw-projektorer har længe været præget af grovkornede billeder og bleg kontrast. Med introduktionen af The Premiere kan Samsung tilbyde en projektor, der giver flot billedkvalitet på kort afstand.
The Premiere LSP7T har god kontrast og glimrende skarphed, og kan projicere et billede på op til 120 tommer. Man må være forberedt på at arbejde lidt med placeringen, før billedet sidder som støbt, men når alt passer, kan det være et fint alternativ til et storskærms-TV.
Også i denne test:
Samsung The Premiere LSP9T
Fantastiske farver, men …
Topmodellen i Premiere-serien skaber et stort og lyst billede med spektakulære farver. Desværre har LSP9T også nogle farveproblemer, som gør, at den skyder lidt over målet.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer