TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

Test: Samsung UE65KS7505

Stærkt comeback

7-serien fra Samsung er tidligere faldet mellem to stole, men i år har Samsung taget nogle skridt, der gør den til en langt mere spændende tv-model!

Af / 27/09/2016 - 06:00
Samsung UE65KS7505

Lyd & Billede mener

  • Lynhurtige menuer og et godt udvalg af tjenester gør det til et fremragende smart-tv. Billedkvaliteten er i top med sej kontrast og lysstyrke.
  • Begrænset lokal lysstyring gør, at 65KS7505 mangler lidt i forhold til high-end modellerne.

At Samsung er en af verdens største tv-producenter, kan også ses på deres udvalg, som går hele vejen fra budget til high-end. Et sted midtimellem finder vi 7-serien. Den skulle have flottere design og billedkvalitet end budgetmodellerne, uden at priserne ryger helt i vejret.

Desværre har det også medført, at serien er faldet lidt mellem to stole: For dyr for dem, der vil have et simpelt tv til en rimelig pris – og måske ikke helt avanceret nok for dem, der vil have det allerbedste.

Det har Samsung gerne villet gøre noget ved, og i år er 7-serien derfor blevet en del af SUHD-familien. Det indebærer teknik svarende til topmodellerne i 8- og 9-serien, inklusive 10 bit Quantum Dot-billedpanel, med mulighed for at vise flere farvenuancer, større kontrast og højere lysstyrke (op til 1000 nit). Derudover kan man nu vælge, om man vil have skærmen i flad (65KS7005) eller buet (65KS7505) udgave.

 

Design

Uanset om du vælger bueform eller ej, er der ikke noget at udsætte på udførelsen. Samsung er kendt for at lægge stor vægt på design, og 7-serien har et klart mere raffineret udseende end 6-serien. Bagsiden er sort, spejlblank og helt glat, uden synlige skruer. De forkromede fødder kan monteres smalt eller bredt afhængigt af dit tv-møbel. Vægmontering er også muligt via standard VESA-beslag.

Annonce

Tilslutningerne kan holdes skjult bag et dæksel, og der medfølger en smart koblingsboks (One Connect), som kan skjules i reolen under tv’et. På den måde undgår man at trække tre-fire HDMI-kabler op til skærmen – det er nok med det ene, der også leverer strøm til boksen.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Brugervenlighed og funktioner

Samsung har haft stor succes med deres smart-tv’er og ikke uden grund. Deres Tizen Smart Hub-portal er efter vores mening et af de bedste systemer på markedet, med et layout, der er let at forstå og bruge, lækker grafik og et rigeligt udvalg af applikationer. Desuden er det lynhurtigt. Du kan nemt zappe frem og tilbage mellem YouTube, Netflix og broadcast-tv på en brøkdel af et sekund.

Samsung har også lavet genveje til det indhold, du ser oftest. Tjenester som Netflix har f.eks. fået genveje direkte på startskærmen, hvor du kan vælge blandt dine favoritprogrammer uden at skulle gå ind i selve app’en først.

7-serien har fået den samme forenklede fjernbetjening som 8- og 9-serien. Den har kun et fåtal af knapper, men formår stadig at styre det meste – inklusive andre enheder, du har koblet til, såsom tv-boks, PlayStation eller Blu-ray-afspiller. Tv’et identificerede således vores satellitmodtager fra Canal Digital og lagde den automatisk til indholdslisten. Nemt og bekvemt!

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Billedkvalitet

Vi er tidligere blevet imponeret over billedkvaliteten fra 9-serien, og 65KS7505 gør ikke sit ophav til skamme. Samsung har lagt stor vægt på at øge lysstyrken på årets model, til hele 1000 nit. Det kvalificerer til Ultra HD Premium-godkendelse, hvilket fortæller os, at skærmen formår at vise HDR (High Dynamic Range) og Ultra HD Blu-ray fra sin bedste side – i hvert fald på papiret.

UHD Premium-stemplet har hidtil været forbeholdt dyre high-end skærme med direkte LED-bagbelysning, deriblandt Panasonics topmodel TX-65DX900. OLED-skærme som LG 65E6 står også på listen. Samsung 65KS7505 bruger til sammenligning almindelig kant-LED, men har et par tricks oppe i ærmet, som skal hjælpe på den lokale kontrast.

Samsung-skærmen har god lyskontrol uden irriterende lyse felter (clouding) eller andre ujævnheder. I de allermørkeste scener kan vi se, hvordan bagbelysningen arbejder, ved at større dele af skærmen lyser op, hver gang der kommer et lyst objekt. Men det er noget, man er nødt til at leve med på alle kant-LED-baserede skærme, inklusive Sonys topmodel XD9305.

Samsungs bagbelysning er relativt finmasket og fungerer betydelig bedre end på konkurrenten fra LG (65UH850) i mørke områder.

Vi fortsatte testen med nogle UHD Blu-ray-film via Samsungs egen afspiller. Og der er ingen tvivl om, at skærmens stærke lysstyrke og kontrast er med til at løfte oplevelsen: Film som Life of Pi og The Revenant får en formidabel dybdefølelse. Når sollyset reflekteres i vandoverfladen, blændes vi næsten som i virkeligheden, og det store dynamikområde og det brede farvespektrum bidrager til, at både mennesker og natur ser mere virkelighedstro ud.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Netflix tilbyder også indhold i HDR-format (i skrivende stund begrænset til Marco Polo), og selv om ikke alt ser imponerende ud, er der ingen tvivl om, at effekten af HDR er noget, de fleste vil lægge mærke til og sætte pris på.

Under testperioden introducerede Samsung også deres nyeste finesse, HDR+. Det er en billedindstilling, der skal give også almindeligt indhold en tilnærmet HDR-effekt. Vi var som udgangspunkt skeptiske over for at manipulere billedet på denne måde, men det generelle indtryk er positivt.

Samsung-skærmen regner sig frem til, hvilke scener der kan have brug for større lysstyrke, og giver lidt ekstra power, hvor det trænges. I det store og hele oplever vi, at kontrasten bliver bedre uden alle de negative bivirkninger, man normalt får med dynamisk kontrast. Og hvis man ikke kan lide effekten, kan man altid slå den fra.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Lydkvalitet

Samsung har lagt større vægt på god lyd den senere tid. Lyden på årets tv-modeller er udviklet i deres nye studie i Californien, og vi må indrømme, at KS7505 lyder overraskende godt. Her er der ikke alene klare stemmer, men også lidt punch i trommer og bas, hvilket har meget at sige for den samlede lydoplevelse.

 

Konklusion

Samsung har givet 7-serien en tiltrængt overhaling, som gør, at KS7005 og KS7505 kan hævde sig i den høje ende af tv-udbuddet. Lysstyrken og kontrasten har tager et væsentligt hop i forhold til sidste års 7-serie, og billedkvaliteten er faktisk god nok til at udfordre de dyrere modeller i 8- og 9-serien på flere punkter.

Mens vi skriver dette, er prisen på 65-tommerne 65KS7005 og 65KS8005 relativt lav, men vi både tror og mener, at 7-serien fortjener mere vind i sejlene. Vi giver i hvert fald en tommel op og vores specielle anbefaling!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen