TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sennheiser CX 400BT

Ribbet favorit

Med CX 400BT har Sennheiser taget udgangspunkt i deres topmodel og fjernet alle unødvendige ekstrafunktioner for at sænke prisen.

Af / 16/12/2020 - 14:50
Sennheiser CX 400BT

Lyd & Billede mener

  • Flot lyd og klar tale, god pasform og ditto brugervenlig. God spilletid.
  • Ingen støjreduktion eller forstærkning af omgivelseslyd. Ikke vandtætte.

Efter min mening har Sennheiser lavet markedets bedste trådløse hørepropper, nemlig Momentum True Wireless 2. De lyder fabelagtigt og har god støjreduktion og forstærkning af omgivelseslyd (såkaldt ambient-mode). De har også væsentlig længere batterilevetid end forgængerne, og så er de vand- og svedafvisende.

Men de er også ret dyre med en pris på 2.400 kroner. Mere, end de fleste vil bruge på et par trådløse hørepropper. Derfor har Sennheiser nu lanceret CX 400BT.

Der er tale om en strippet version af Momentum-hørepropperne, hvor man har beholdt de samme drivere og lyd-codecs (aptX og AAC) for ikke at gå på kompromis med lydkvaliteten. Men hvor man også har fjernet alle ekstrafunktioner såsom støjreduktion, ambient-mode og vandtæthed. Tilbage er et par hørepropper med feinschmecker-lyd til en væsentlig lavere pris.

Sennheiser CX_400BT_White_Earbuds_Front
(Foto: Sennheiser)

Brugervenlighed

Sennheiser har ikke NFC, så Android-brugere må gøre ligesom iPhone-brugere, nemlig finde hørepropperne i Bluetooth-listen på mobilen og tilslutte dem derfra. Problemfrit.

Brugervenligheden er god, men personligt kan jeg ikke lide at betjene hørepropper ved at trykke på dem en eller flere gange. I stedet tager jeg mobilen frem for at manøvrere rundt i musikken eller trykker på højre høreprop for at kalde stemmeassistenten frem. Sidstnævnte er lidt af et lotteri, uafhængigt af hovedtelefonmodel og producent.

Annonce

I mobil-app’en Sennheiser Smart Control kan man opdatere firmwaren og lave tonekontrol. Her har man enten en trebånds grafisk EQ (bas, mellemtone og diskant) eller en etbånds parametrisk. Sidstnævnte er efter min mening ikke særlig brugervenlig; det lykkedes mig aldrig at få den lyd, jeg ledte efter. Men justering af bas, mellemtone og diskant lidt kan være lige hvad man har brug for – hvis man savner noget i neutral tilstand.

Sennheiser CX_400BT spread
(Foto: Sennheiser)

Talekvalitet

Lydkvaliteten på tale via CX 400BT er over middel for denne slags hørepropper. Der kunne måske have været lidt mere energi i diskanten, men det lyder ikke indelukket, og mindre af rummets efterklang kommer med gennem mikrofonen end på flere af konkurrenterne. Jeg synes, det er godt.

Sennheiser CX_400BT w case
Sennheiser CX 400BT True Wireless har syv timer i propperne og 13 timer ekstra i lade-etuiet. (Foto: Sennheiser)

Lydkvalitet – musik

Popnummeret “F2020” med Avenue Beat, hvor Jessie Reyez er gæstevokalist på remixet, gengives med tung og lækker bas, samtidig med at der er en fin klarhed i overtonerne, som gør det let at tyde både ord og toner.

Sennheiser er lidt mere tilbageholdende i mellemtonen end Huawei Freebuds Pro, men der er alligevel mere opløsning i tonerne gengivet af CX 400BT. Billie Eilish bekræfter dette med “Therefore I Am” med fed bas kombineret med klare toner. Billies stemme er tydelig, og der er luft i toppen og kvalitet over hele linjen.

Klassisk musik lyder også godt, og celloer har en fin glød og fyldig klang. Der er også luft nok i toppen til at få lysere strygere og blæsere frem, og det rum, der tegnes op, er større end hos konkurrenterne.

Sennheiser CX 400BT Black Earbuds Front scaled 1
Sennheiser CX 400BT skal give næsten samme oplevelse som Momentum Wireless 2 til en lavere pris. Minus støjreduktion osv. (Foto: Sennheiser)

Ikke som storebror

Mens Momentum True Wireless 2 (og forgængeren) har mere energi i overtoneområdet, er CX 400BT mere tilbageholdende her og lyder generelt lidt mørkere.

Det er lidt underligt, for overalt, hvor jeg læser om dem, hævdes det, at lyden er den samme. Det er den ikke, og det bekræftes, når jeg finder de målinger, som jeg lavede af Momentum, frem. Selv om de har de samme drivere og lyd-codecs, har de altså en lidt anden klangjustering. Resultatet er, at Momentum har mere energi i overtoneområdet, mens CX 400BT lyder varmere og mere basfokuseret.

True wireless ørepropper. Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby
Fra venstre mod højre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT og Jabra Elite 85t. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Konklusion

Sennheiser CX 400BT er et par meget veldrejede hørepropper. Det er ikke dem, du skal have, hvis du er ude efter aktiv støjreduktion, forstærkning af omgivelseslyd eller vandtæthed. Derimod kan de klart anbefales, hvis du bare vil have den bedst mulige lyd fra musikken. Så er der få, om nogen, i feltet, der kan slå dem.

De er lidt mere tilbageholdende i den øverste oktav end storebror Momentum Wireless 2, men de er også væsentlig billigere.

6 true wireless in ear EQ 1
Frekvenskurver for alle hørepropper i testen. Ingen af dem er neutrale, og mange deler den samme lydfilosofi. Det betyder ikke, at de lyder ens. Målt med miniDSP EARS målemikrofon og REW-software, og kompenseret for, hvad miniDSP mener opfattes så lineært som muligt.
Sennheiser CX 400BT vs Momentum True Wireless
Sennheiser CX 400BT lyder ikke magen til storebror Momentum True Wireless 2; bl.a. har de mindre energi i diskanten. På grafen ser det pænere ud, men i virkeligheden savner vi lidt af storebrors glans i toppen.
Karakter
Sennheiser CX 400BT
Premium

Også i denne test:

X by Kygo Xellence

Kygos bedste hørepropper

Med premium-hørepropperne Xellence sigter X by Kygo højere og lykkes i det store og hele godt.

Heftig bas og medrivende lyd, godkendt støjreduktion og mulighed for at tilpasse lyden til sin egen hørelse.
Bassen kan være lidt i overkanten. For vores vedkommende blev det udjævnet efter en høretest i app’en, men det skabte nye problemer. Samtalelyden har forbedringspotentiale.
Læs hele testen

Jabra Elite 85t

Lille luksusmodel med støjreduktion

Jabras største hørepropmodel hedder Elite 85t og er egentlig ret lille. Men den er fyldt med gode løsninger.

Glimrende variabel støjreduktion. Etuiet kan oplades trådløst.
Understøtter ikke aptX. Der findes andre hørepropper med mere opløsning i overtonerne.
Læs hele testen

Sony WF-SP800N

Sony-hørepropper til aktive brugere

Sony tilbyder et billigere og opdateret alternativ til deres lidt forældede flagskibsmodel.

Meget Sony-kvalitet for pengene. Kan tåle nogle knubs. Behagelig lydkvalitet.
Middelmådig talekvalitet, lidt lavt maksimumniveau, og hvorfor understøtter de ikke Sonys overlegne LDAC-codec?
Læs hele testen

Bose QuietComfort Earbuds

Lidt tamt fra Bose

Vi havde forventet meget mere.

Klasseledende støjreduktion. Trådløs opladning og vandtæthed.
Middelmådig lyd og skuffende talekvalitet.
Læs hele testen

Huawei Freebuds Pro

Klonernes angreb

Der er kommet så mange skamløse AirPods-kopier, at man ikke længere reagerer. Det her er nok den bedste.

Naturlig og fin lyd, støjreduktionen fungerer okay, og talekvaliteten er god. Kvalitetsindtryk i top!
Bassen kan blive lidt svulstig. Android-brugere kan justere EQ i app’en, men det er ikke tilgængeligt til iOS. Ikke vandtætte. Kort batterilevetid i propperne med støjreduktionen aktiveret.
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

AirPods har aldrig været bedre

Google kan godt lave hi-fi

De smarteste hørepropper fra JBL

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?

ANC-hovedtelefoner med et ekstra trick

Ungdommelige hovedtelefoner gør rent bord