TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Oclean X Ultra S

Tandpleje med indbygget tale

Ocleans X Ultra S polerer bisserne glatte. Indbygget stemme, app og display giver indtryk af en avanceret tandbørste, men det meste gør egentlig ingen forskel i praksis.

Af / 26/04/2024 - 09:36
Oclean X Ultra S

Home mener

  • Godt håndgreb takket være en lidt ru overflade og lettere kantet skaft. Klart og enkelt display. Giver følelsen af rene tænder.
  • Usikker opdatering, som laver ravage i displayet. Giver ikke følelsen af et bedre resultat end andre, mindre smarte testdeltagere, for eksempel Oral-B iO3.

Måske er det en refleks inde i hjernen, men jeg har det altså anstrengt med at stikke noget i munden, som taler til mig.

Ocleans nyeste topmodel, X Ultra S både taler, blinker og kan i en app vise, hvor jeg sløser med at børste tænder. Modellen findes i sort og matgrøn. Den medfølgende ladestander og et opladeligt rejseetui (via en USB-C-port) er i matchende farvenuancer.

Standeren er for øvrigt prisværdig lille og med en tynd ledning, hvilket sparer plads ved vasken, eller hvor du nu oplader din tandbørste. Vil du helt slippe for at have Oclean X Ultra S stående, følger der en (også farvet) vægholder med i pakken.

Oclean rejseetui
Oclean X Ultra S kan fås i to farver. Rejseetuiet (her i sort version) med indbygget USB-C-port til opladning, matcher tandbørstens farve. (Foto: Oclean)

I det hele taget gør Oclean meget ud af at fremstille modellen som eksklusiv. X Ultra S leveres i en solid æske. Inden i er der små æsker med tegninger af indholdet på låget.

Samlet får du med X Ultra S en app, tre slags børstehoveder, der arbejder med op til 84.000 bevægelser i minuttet og et display med oplysninger og en serie ikoner. Nå ja, og så en lille pige, der taler inde i min mund.

Annonce

Tre måder at børste på

Når Oclean X Ultra S er pakket ud, skal tandbørsten kobles på dit Wi-Fi. App’en hjælper med at koble enheden på og opsætte den. Skan QR-koden i manualen for at hente app’en Oclean Care+. Når enheden er på, lyser vaffel-symbolet på fronten af tandbørsten.

Læs også Hvordan smager kaffe til 20.000 kroner? Hvis penge ikke skal stå i vejen for din kaffeoplevelse, så har vi her testet nogle af de dyreste og vildeste espressomaskiner på markedet.

Som nævnt medfølger tre typer af børstehoveder: Ultra Gum Care, Ultra Clean og Ultra White. Hovederne har forskellige børster, men for ikke at blande dem sammen har de hver især en forkortelse skrevet på halsen.

Uanset, hvilken type du bruger, anbefaler Oclean, at børstehovederne udskiftes efter 3-4 måneder. Et nyt sæt af en af de tre typer koster 150 kroner. På displayet skifter du mellem typerne. Displayet viser resume af indsatsen i form af en ”Brushing Activity Clover”. De tre områder i det viste ”kløver”-ikon står for tid, score og frekvens. Det vil sige hvor længe, du anvender børsten, om du når dit mål, og hvor tit du giver tænderne en tur.

Oclean clover
Ocleans display er lille og buet og ikke altid nemt at aflæse. Især ikke, hvis det har vand på sig. De tre farvede felter viser tid, score og frekvens. (Foto: Oclean)

Du får også en visuelt oversigt over tandrækkerne. Gul er en gennemsnitligt indsat, mens røde markeringer svarer til en reprimande fra tandlægen. Målingerne bliver registreret via tandbørstens seks-akse gyroskopsensor.

Målingen forsvinder, når tandbørste igen tages i brug. Vil jeg have flere detaljer, åbner jeg app’en. Her kan jeg følge med i, hvor længe jeg børstede, og hvor jeg eventuelt sløsede. Ligesom på displayet får jeg et resume vist i form af kløver-ikonet.

Et klik på ”Detailed report” viser historik. Altså, hvordan børstningen er gået i forhold til dit ønskede mål. Et mål kan være, at du gerne vil børste minimum tre minutter ad gangen.

Oclean udstyr
Tre børstehoveder medfølger i pakken med Oclean X Ultra S. De har forskellige funktioner, som yderligere kan indstilles i app’en. (Foto: Oclean)

App’en giver også påmindelser. For eksempel, hvis jeg børster for hårdt eller for hurtigt. Skulle jeg være i tvivl, har jeg altid den lille pigestemme til at minde mig om det.

Oclean X Ultra S har nemlig omvendt stemmestyring. Det er ikke mig, som beder enheden gøre noget, men en (for øvrigt behagelig) pigestemme, som påpeger, hvad jeg skal gøre. Hendes påmindelse om at ”switch area” blev efterhånden et fast mantra, når jeg børstede med Oclean X Ultra S.

Yderligere indstillinger i app

I app’en fintuner du indstillingerne. Skærmens bundmenu har tre ikoner: Health, Device og Me. Under første ikon ligger historikken. Under andet ikon fortæller du tandbørsten, hvilket hoved du benytter, så du kan vælge dit eget program.

Under Exlusive mode findes programmer som Sensitive Cleaning, Super Whitening og Gentle Teeth Spa. App’en har sågar et særligt program for rygere eller folk med bøjle. Jeg valgte Strong Whitening med undertitlen: Suitable for wine lovers.

Læs også Tvivlsom vådmopning En fremragende støvsuger suppleret med et unødvendigt moppetilbehør.

Igennem en uge afprøvede jeg også app’ens forslag under ”Smart recommendation”. Vurderingen sker blandt andet ud fra alder, køn, tændernes type (for eksempel bøjle), og om du er kaffedrikker. Du bestemmer også dine tænders generelle farve ud fra en vist farvepalet.

oclean app
I app’en Oclean Care+ kan du indstille tandbørsten efter blandt andet dine tænders tilstand og for hvad, du gerne vil opnå. For eksempel hvidere tænder. (Screenshot: iOS)

Jeg endte med ”Newbie whitening”, et skåneprogram for dem, der lige skal ind i rutinen. Den lille pige deltog meget gerne med verbale forslag.

Sidste punkt i app’en, Me, er indgang til indstillinger og informationer om enheden. Ja, du kan give din Oclean-tandbørste et andet navn.

Det er også her, du forbinder med Apple Health. Du skal dog via Apples egen app for at få oplysningerne under ”Andre data”. Reelt er der blot tale om samme historik, som Ocleans egen app viser – tilmed mere detaljeret.

Konklusion

Oclean X Ultra S er for dem, som elsker at pille og justere indstillinger. App’en og dens muligheder er sjove at lege med og finpudse, men der kom egentlig ikke noget konkret eller synligt resultat ud af det.

Jeg testede alle tre børstehoveder og forskellige programmer, men fik hverken hvidere tænder, mere plejede gummer eller en mærkbar bedre fornemmelse af renere tænder. I hvert fald ikke i forhold til testens andre deltagere.

Oclean oplader etui
Det medfølgende etui kan bruges til opladning på farten. Det matcher farven på tandbørsten. (Foto: Oclean)

Omvendt er Oclean X Ultra S fin at bruge i det daglige. Tandbørstens let kantede skaft giver et godt greb, også når den bliver våd eller fedtet af tandpasta.

Oclean X Ultra S vil gerne give sin bruger så mange indstillinger som muligt. På bundlinjen leverer tandbørsten det, den skal. Også uden alle de mange muligheder i app’en. Set i det lys betaler vi nok for en del ekstra features, der ikke har nogen praktisk betydning.

Karakter
Oclean X Ultra S
Basic

Også i denne test:

Oral-B iO 3S

Renere tænder på en uge

Oral-B-familiens nye lillebror er et upersonligt, men effektivt bekendtskab. Oral-B iO 3S overholder, hvad der står på æsken.

Enkel tandbørste med tre tryk-indstillinger. Mikrovibrationerne giver hurtigt resultat i form af tænder, som med tungen mærkes renere og glattere end før.
Ingen app eller mulighed for avanceret personlig indstilling eller historik. Bliver nemt fedtet at holde på.
Læs hele testen

Philips Sonic DiamondClean 9000 / HX9911/88

Elegant og højlydt tandbørstning

Rolls Royce-modellen DiamondClean 9000 er nydelig, men lyder som en skærebrænder inde i munden. Måske er larmen det hele værd, for Philips lover hvidere tænder på blot tre dage.

Fire indstillinger for børstning, som er nemt tilgængelige på fronten. Er sikret, så børsten kan bruges i badet. Hurtig at sætte op i app’en.
Bliver fedtet og får synlige pletter af vand og tandpasta. Plastikagtigt børstehoved, som bryder med det ellers pæne design.
Læs hele testen
Natasja Broström
Natasja Broström (f. 1971): Journalist på L&B Home. Natasja begyndte på Politikens IT-tillæg i 1990’erne. Herfra gik turen via fagblade, magasiner og aviser, hvor Natasja skrev om blandt andet it og nørdkultur. Fra 2002 har Natasja været på Datatid Techlife, siden IT-journalist inden for smart living og brevkasseredaktør på Alt om Data.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Dreame L10s Ultra Gen 2 kan næsten erstatte din gamle Nilfisk

Så skal der vaskes igennem

Selvhjulpen robot gør det næsten perfekt

En mudret omgang

Gulvlampe med disko-stil

Godt i teorien - mindre godt i praksis

Billig babymonitor fungerer perfekt

Brygger og kværn i perfekt symbiose

Tado X har fået Thread, Matter og abonnementsordning

Smart overvågning i 4K og farver

Et effektivt farvel til snavs og dyrehår

Ny topmodel fra Sage imponerer