Der er mange prisvenlige espressomaskiner derude. Det er ikke dem, vi er interesserede i denne gang. Vi tester i stedet fire espressomaskiner i luksusklassen, der alle byder på vidt forskellige grader af espressokvalitet og smarte løsninger.
Vi har derfor samlet et udvalg af de dyreste fuldautomatiske espressomaskiner på markedet for at undersøge, hvor meget smag og brugervenlighed der kan købes for penge. Er espressoen fra en maskine til over 20.000 kroner bedre, end hvis maskinen koster det halve? Sparer den dig for tid og besvær? Det vil vise sig.
Siemens bidrager med den nye EQ900, som bygger videre på den opskrift, der sikrede dens lillebror, EQ700, sejren i vores forgående stortest af fuldautomatiske espressomaskiner.
Fra Delonghi har vi lånt flagskibet Maestosa, som er spækket med udstyr til både kontorbrug og køkkenet derhjemme. Fra Jura har vi fat i topmodellen Z10, der har en konservativ og kvalitetsfokuseret tilgang til både materialer og espresso.
Og sidst, men ikke mindst, tester vi Sage The Oracle Touch, som faktisk slet ikke er en fuldautomatisk, men en semiautomatisk espressomaskine, der gør alt for at være lige så praktisk som resten af flokken. Den håber at slå konkurrenterne med sin traditionelle espresso uden at blive for besværlig i hverdagen.
Dyre og billige bønner
Alle maskinerne er testet med de samme to kaffebønner. En dyr og en billig. Den billige er Lavazza Oro, som er på hylderne i de fleste supermarkeder. Den koster ca. 150 kroner pr. kilo. Det er en behagelig mellemristet Arabica-blanding fra Mellem- og Sydamerika. Den har en smule syre, men mest en behagelig, sødlig smag, der vil glæde de fleste.
Den anden kaffe er bedre i tråd med de dyre maskiners prisklasse. Det københavnske risteri Kaffedepartementet tager 275 kroner for et halvt kilo af deres Negele Gorbitu. Det er en mellemristet Single Estate bønne, som kommer fra en og samme farm i Etiopien. Den er fermenteret anaerobisk, hvilket er en metode, som giver nogle meget kraftfulde smagsnuancer, især af figenstænger og orangechokolade. Syre er der også rigeligt af. Den en personlig favorit, og det gav mening at teste disse maskiner med en velkendt kaffe for at vurdere forskellene mellem dem.
Hvordan testes maskinerne
Først og fremmest testes espressoens kvalitet. I dette prisleje er der ingen undskyldning for middelmådig kaffe! Maskinerne er testet hver dag over flere uger. Derudover lavede jeg en komparativ smagstest sammen med to kaffeglade gæster, for at se, om der var enighed om, hvilken maskine, der lavede bedst espresso og bedst mælkeskum.
Brugervenlighed vægtes i denne test næsten lige så højt som kaffen. Det er trods alt derfor, man køber en fuldautomatisk maskine. Kvaliteten af materialer, touchskærm, kopvarmere, smarte løsninger og brugbarheden af de dedikerede apps er alt sammen med til at gøre maskinerne nemme at leve med. Nogle byder på bedre løsninger end andre.
Selv om fuldautomatiske maskiner lover at klare alt arbejdet, er der altid meget smag at hente ved at justere på indstillingerne og kværnen. Det er en rimelig antagelse, at købere af disse maskiner faktisk vil bruge de avancerede tilpasningsmuligheder til at få mest muligt ud af kaffen. Vi finder ud af, hvor nemt det er få maskinerne til at præstere deres bedste.
Forventningerne er i top i denne prisklasse.
Siemens EQ900
Består teorien - fejler i praksis
Den højteknologiske EQ900 kan kontrollere stort set alle aspekter af espressobrygning. Den vinder over konkurrenterne på udstyr og pris, men taber på den vigtigste egenskab: Smagen.
Jura Z10
Den konservative tilgang til espresso
Jura Z10 byder på luksus og kvalitet. Det gælder både byggekvaliteten og espressoen. Udstyrslisten er kortere end hos andre maskiner i dette prisleje, men Z10 byder på velkendte traditioner frem for det nyeste nye.
Delonghi Maestosa
Kan det hele, men hører den til i et køkken?
Maestosa byder på skøn espresso og masser af udstyr, men man får en snigende fornemmelse af, at den hører hjemme på kontoret, ikke i køkkenet.
Sage The Oracle Touch
Den nemmeste vej til traditionel espresso
Sage forsøger at gøre ægte, gammeldags espresso nemt. Det gør testens fuldautomatiske espressomaskiner også, men i modsætning til dem nægter Sage The Oracle Touch at gå på kompromis med styrken, teksturen og smagen af klassisk espresso.
I har testet automatisk kaffemaskine ikke espresso maskiner.
For mig laves en autentisk espresso på en manuel espressomaskine.
Jeg kværner selv bønnerne.
Jeg er den heldige ejer af en Pavoni 🤩
Juras maskiner er bare gode. En stor anbefaling!