Vinterdepression. Smag på ordet. Mut, trist og mørkt. Forskerne er ret enige om, at mangel på dagslys gør et eller andet ved den menneskelige hjerne.
På fagsprog kaldes vinterpression for SAD (Seasonal Affective Disorder), altså en mental tilstand påvirket af sæsonen. Humøret dykker, appetitten øges (eller daler), og energiniveauet trykkes i bund. Nogle sover længere end i sommermånederne, men føler sig alligevel ikke mere udhvilede.
Effekten kan dæmpes med en lysterapilampe med en høj placering på CRI-skalaen. Color Rendering Index (CRI) beskriver, hvor god en lampe er til at gengive dagslys. Lys fra naturens egen lampe, solen, har en placering på skalaen på 100
Alternativ fup eller fakta?
Begrebet lysterapi kan lyde som alternativ healing med en bismag af fup og fidus, men forsøg viser, at mængden af dagslys gør en forskel for humøret og for energien. I nogle forsøg har op til 60 procent fået det bedre efter brug af lysterapi.
Påvirkningen behøver ikke være på grund af vinterhalvåret. Folk med natarbejde eller med ringere adgang til naturligt dagslys kan også blive påvirkede. Dagslys er med til at regulere kroppens døgnrytme, og behovet følger sollysets cyklus. Bare spørg folk med jetlag.
Vi er hverken læger eller forskere her på L&B Home. Tag i stedet et kig på denne fagartikel om vinterdepression fra Harvard Medical School.
Sådan testede vi
Lamperne blev på skift testet gennem en uge i januar. Ikke optimalt, da en lysterapilampe helst skal anvendes i et par uger, før man realistisk kan måle og tale om en effekt.
Omvendt har jeg haft faldende energi gennem vinteren og var derfor særdeles ”flad på batterierne”, da testen gik i gang. På den måde var udgangspunktet for en test af lysterapilamper ret velegnet.
At bruge lysterapi giver mest bonus fra oktober og frem, hvor dagslyset synligt aftager på vores breddegrader. Lyset ”vender” i december, men januar (og februar) er stadig mørke måneder. Ofte må vi tænde lamper indenfor, da dagslyset er for ringe til for eksempel at arbejde, gøre rent eller undgå at banke ind i et stoleben.
Samlet var effekten fra de testede lamper mærkbar. Få dage i selskab med testens første deltager, Beurer TL95, gav et boost af energi. Humøret og kvaliteten af min søvn steg. Jeg vågnede udhvilet og klar til at arbejde.
Næste deltager, Innolux Epic, kunne ikke holde trætheden stangen, og forskellen kunne mærkes efter blot et par dage. Jeg skruede op for lampens lys, valgte en køligere ”lystone” og rykkede Epic tættere på.
Igen gjorde terapilyset sin magi. Trætheden i løbet ad dagen forsvandt, og trangen til at sove 10-11 timer om natten ebbede ud. Efter 8-9 timers søvn var jeg nogenlunde udhvilet.
Samme effekt havde Lumies Task, som også kan bruges som læselampe. Mindste effekt fik jeg fra headsettet HumanCharger Bright Light, som derfor udgør testens bundprop.
De fire lamper er ikke blevet kun testet på deres effekt i forhold til vintertræthed. Kvalitet, design og brugervenlighed tæller også.
Lumie Task (Charcoal)
Lysterapi gennem læselampen
Findes der lamper med flere funktioner i én? Lysterapilampen Task skal løse tre opgaver på samme tid, og det gør den faktisk ret godt.
Innolux Epic
Hjemmets diskrete morgensol
Epic fra finske Innolux gør ikke meget væsen af sig. Den diskrete lampe leverer lysterapi, når behovet er størst – og det gør den både enkelt og effektivt.
HumanCharger Bright Light
Få energien tilbage gennem øregangen
Du kan efter sigende oplade energien og de ”mentale” batterier med lysterapi gennem ørerne. HumanChargers headset prøver i hvert fald, men resultatet skuffer.
Beurer TL95
Glat og lækker og fyldt med dagslys
Beurers TL 95 giver topklasse-terapi for pengene. At lysterapilampen også er brugervenlig, gør dette lækre ”design-æg” til en absolut favorit for de vintertrætte.