TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Gruppetest: 4 lysterapilamper

Lysterapi gennem øjne og ører

Findes der noget mere surt end blæst, snasket sne og kulde? Tilsæt tanken om korte perioder med dagslys, og tristessen er komplet. Heldigvis findes der en smart løsning – nemlig lysterapi

Af / 08/03/2024 - 08:53
4 lysterapilamper

Vinterdepression. Smag på ordet. Mut, trist og mørkt. Forskerne er ret enige om, at mangel på dagslys gør et eller andet ved den menneskelige hjerne.

På fagsprog kaldes vinterpression for SAD (Seasonal Affective Disorder), altså en mental tilstand påvirket af sæsonen. Humøret dykker, appetitten øges (eller daler), og energiniveauet trykkes i bund. Nogle sover længere end i sommermånederne, men føler sig alligevel ikke mere udhvilede.

Lysterapilamper kommer i mange former og farver. Her den enkle bordmodel Epic fra Innolux. (Foto: Innolux)

Effekten kan dæmpes med en lysterapilampe med en høj placering på CRI-skalaen. Color Rendering Index (CRI) beskriver, hvor god en lampe er til at gengive dagslys. Lys fra naturens egen lampe, solen, har en placering på skalaen på 100

Alternativ fup eller fakta?

Begrebet lysterapi kan lyde som alternativ healing med en bismag af fup og fidus, men forsøg viser, at mængden af dagslys gør en forskel for humøret og for energien. I nogle forsøg har op til 60 procent fået det bedre efter brug af lysterapi.

Læs også Tænd et blødt lys i vintermørket Mørkere tider er i vente, men med en vækkelampe - eller wake-up light - kan du mildne din morgen med lyd og lys. Vi har testet fire af slagsen, og især én af dem gør arbejdet til UG med kryds og slange.

Påvirkningen behøver ikke være på grund af vinterhalvåret. Folk med natarbejde eller med ringere adgang til naturligt dagslys kan også blive påvirkede. Dagslys er med til at regulere kroppens døgnrytme, og behovet følger sollysets cyklus. Bare spørg folk med jetlag.

Annonce

Vi er hverken læger eller forskere her på L&B Home. Tag i stedet et kig på denne fagartikel om vinterdepression fra Harvard Medical School.

Sådan testede vi

Lamperne blev på skift testet gennem en uge i januar. Ikke optimalt, da en lysterapilampe helst skal anvendes i et par uger, før man realistisk kan måle og tale om en effekt.

Omvendt har jeg haft faldende energi gennem vinteren og var derfor særdeles ”flad på batterierne”, da testen gik i gang. På den måde var udgangspunktet for en test af lysterapilamper ret velegnet.

At bruge lysterapi giver mest bonus fra oktober og frem, hvor dagslyset synligt aftager på vores breddegrader. Lyset ”vender” i december, men januar (og februar) er stadig mørke måneder. Ofte må vi tænde lamper indenfor, da dagslyset er for ringe til for eksempel at arbejde, gøre rent eller undgå at banke ind i et stoleben.

Lysterapi behøver ikke foregå om morgenen eller kun om vinteren. Tungt regnvejr er også en glimrende anledning. (Foto: Natasja Broström)

Samlet var effekten fra de testede lamper mærkbar. Få dage i selskab med testens første deltager, Beurer TL95, gav et boost af energi. Humøret og kvaliteten af min søvn steg. Jeg vågnede udhvilet og klar til at arbejde.

Næste deltager, Innolux Epic, kunne ikke holde trætheden stangen, og forskellen kunne mærkes efter blot et par dage. Jeg skruede op for lampens lys, valgte en køligere ”lystone” og rykkede Epic tættere på.

Igen gjorde terapilyset sin magi. Trætheden i løbet ad dagen forsvandt, og trangen til at sove 10-11 timer om natten ebbede ud. Efter 8-9 timers søvn var jeg nogenlunde udhvilet.

Samme effekt havde Lumies Task, som også kan bruges som læselampe. Mindste effekt fik jeg fra headsettet HumanCharger Bright Light, som derfor udgør testens bundprop.

De fire lamper er ikke blevet kun testet på deres effekt i forhold til vintertræthed. Kvalitet, design og brugervenlighed tæller også.

 

Lumie Task (Charcoal)

Lysterapi gennem læselampen

Findes der lamper med flere funktioner i én? Lysterapilampen Task skal løse tre opgaver på samme tid, og det gør den faktisk ret godt.

Enkelt design, som kan tåle at stå fremme. Praktisk 3-i-en-funktion som arbejdslampe, læselys og terapilampe. Kan vippes og drejes.
Svær at flytte rundt med. Ingen mulighed for at justere lystemperaturen til varmere toner på kelvin-skalaen.
Læs hele testen

Innolux Epic

Hjemmets diskrete morgensol

Epic fra finske Innolux gør ikke meget væsen af sig. Den diskrete lampe leverer lysterapi, når behovet er størst – og det gør den både enkelt og effektivt.

Mulighed for at skrue op og ned for lysintensitet og farvetemperatur. Dermed kan Innolux Epic også bruges som blid vågelampe.
Besværlig at flytte på, da lampens skive har tendens til at falde ud af fodens rille. En app eller anden fjernbetjening ville være fint.
Læs hele testen

HumanCharger Bright Light

Få energien tilbage gennem øregangen

Du kan efter sigende oplade energien og de ”mentale” batterier med lysterapi gennem ørerne. HumanChargers headset prøver i hvert fald, men resultatet skuffer.

Et let headset som ikke generer under brug. Giver lysterapi på farten, for eksempel på rejsen eller på arbejdet.
Ingen mærkbar forbedring af energiniveauet. Begrænset brug på 12 minutter uden mulighed for ekstra indstillinger.
Læs hele testen

Beurer TL95

Glat og lækker og fyldt med dagslys

Beurers TL 95 giver topklasse-terapi for pengene. At lysterapilampen også er brugervenlig, gør dette lækre ”design-æg” til en absolut favorit for de vintertrætte.

Glat og lækker lampe med absolut mærkbar effekt. Tidsindstilling og lysdæmper gør Beurer TL 95 til en suveræn lysterapilampe.
Stor og kluntet at flytte på trods håndtaget i foden. Designet kan virke lettere klinisk at se på.
Læs hele testen
Natasja Broström
Natasja Broström (f. 1971): Journalist på L&B Home. Natasja begyndte på Politikens IT-tillæg i 1990’erne. Herfra gik turen via fagblade, magasiner og aviser, hvor Natasja skrev om blandt andet it og nørdkultur. Fra 2002 har Natasja været på Datatid Techlife, siden IT-journalist inden for smart living og brevkasseredaktør på Alt om Data.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Brygger og kværn i perfekt symbiose

Tado X har fået Thread, Matter og abonnementsordning

Smart overvågning i 4K og farver

Et effektivt farvel til snavs og dyrehår

Ny topmodel fra Sage imponerer

Let at installere og drevet af sollys

Prisvenlig pizzaovn til både inde og ude

Du må ikke have for travlt

Højere opløsning og billedhastighed er et hit

Ding-dong - du er på skærmen

Delt glæde er dobbelt glæde

Dobbelt så smart er ikke dobbelt så godt