I min sidste gruppetest af robotstøvsugere stillede Ecovacs op med den dyreste i rækken, nemlig Ecovacs Deebot X1 Omni. Denne gang udfordrer de med den billigste i testen. Jeg installerer Ecovacs Deebot N10 Plus i henhold til vejledningen og giver den navnet Egon.
I æsken finder jeg ikke rigtig noget ud over det, Egon skal bruge for at fungere. Bortset fra en fysisk instruktionsbog. Personligt er jeg mere en “dyt-og-kør”-person og bruger sjældent instruktionsbøger, men jeg kan stadig sætte pris på, at producenten respekterer, at behovet kan eksistere. Det er dog lidt ærgerligt, at den ikke er tilgængelig på et af de nordiske sprog.
Ecovacs Home
Den app, jeg styrer Egon med, hedder Ecovacs Home, og det er her, jeg indstiller, hvor Egon skal gøre rent, hvornår han skal gøre rent, og hvilken sugestyrke han skal bruge. Skal han gøre rent en eller to gange, og skal han moppe på standardniveau eller dybt (hvilket i dette tilfælde betyder tættere og mere grundig mopping). No-go-zoner, no-mop-zoner og andre afgrænsninger løses også nemt i app’en.
Hvis jeg vil og har brug for det, kan jeg lave flere forskellige kort.
Ecovacs Home er tilgængelig på de nordiske sprog, hvilket altid er en ekstra bonus.
Tid til støvsugning
Jeg kan ikke klage over rengøringsevnen hos Ecovacs Deebot N10 Plus. Det viser sig dog, at Egon er vanvittigt stædig. Efter hans første rengøringsrunde kommer jeg ved et uheld til at flytte en af køkkenstolene. Det er han ikke glad for. Hvis møblerne ikke står præcis, som de gjorde, da han kørte sin kortlægningsrunde, skubber og skubber han, indtil han er tilfreds. Han skal nå frem for enhver pris!
Egon er ikke bare stædig, han har også en dårlig stedsans. Når jeg sender ham ud for at gøre rent i gangen, er alt godt til at begynde med. Altså indtil han skal køre retur. For det gør han nemlig ikke. Jeg finder ham inde under køkkenbordet, hvor han simpelthen har givet op.
Ikke overraskende tager han absolut ingen hensyn til kattenes foderpladser. Hvis han roder i første, anden eller endda tredje omgang, kan jeg måske acceptere det. Men når han gentagne gange kører over ting og tager ting med sig, bliver jeg lidt træt.
Egon har ingen problemer med vores lidt tykke tæppe, men han skifter ikke automatisk til at øge sugestyrken. Hvis jeg vil have ekstra sugestyrke på tæpper, skal jeg gå ind i app’en og ændre det. Personligt synes jeg, at det burde være omvendt.
Ecovacs Deebot N10 Plus får dog en guldstjerne for sin evne til at gøre rent ved dørtrin. Det er ikke så godt, som hvis jeg tager min stavstøvsuger og gør det selv, men det er den bedste af alle deltagerne i testen.
Og til mopning
Egon kan både støvsuge og moppe, men jeg (og måske også du) ved efterhånden, at der skal meget til, før det er i orden at kalde det at moppe. For at være ærlig opfylder Egon ikke de krav, så jeg vælger at kalde det vådtørring.
For at vådtørre skal du fylde beholderen, som allerede er i bunden, med vand. Klik derefter “moppebakken” på, og fastgør den fugtige moppe til den. Når det er gjort, kan Egon tørre gulvene, så de bliver lidt friskere og støvfri. I denne tilstand undgår Egon at komme på tæpper, så i praksis er der ikke behov for moppefri zoner på tæpper. Men det er lettere sagt end gjort at fjerne moppebakken efter endt arbejde. Jeg var faktisk nødt til at give op i et stykke tid, fordi jeg var bange for at ødelægge den og derfor blev så frustreret. Men til sidst lykkedes det – spørg mig bare ikke hvordan!
Konklusion
Ecovacs Deebot N10 Plus er den støvsuger i testen, der gør mindst indhug i din pengepung, hvilket også betyder, at den slipper af sted med ikke at være perfekt. Rengøringen er absolut tilfredsstillende, og app’en er let at forstå og arbejde med. Egon har et par tricks i ærmet – som for eksempel nådesløst at køre over genstande, der tilfældigvis er i vejen. Men hvis du er klar over, at det kræver lidt ekstra forberedelse, og har det fint med det, er dette ikke et dårligt køb. Men løb ikke ud og køb din egen Egon for moppingens skyld, men se det mest som noget, du blot får med.
Også i denne test:
Wilfa Innobot RVC-D4000SL+
Vellykket comeback
Norske Wilfa startede som støvsugerproducent tilbage i 1948, og efter en pause lancerer de nu igen rengøringsprodukter.
Roborock Q Revo
Vedligeholdelsesfri - næsten
Roborock er lidt forkælet med gode ratings og et godt ry. Nu deltager de i en gruppetest, hvor de også har den højeste pris.
iRobot roomba Combo i5+
Den flotteste i testen
At lægge vægt på udseendet af et produkt, der normalt er ret synligt i et hjem, er et plus. Men det vigtigste er, at det leverer varen.