God madlavning handler ikke kun om gode ingredienser, inspirerende opskrifter, god krydring, de rette redskaber og kokkens dygtighed. Det handler meget ofte også om temperaturkontrol. Hvad enten det handler om at tage panden af kogepladen, fordi røræggene stivner for hurtigt, eller om at se på smørret, hvornår det er perfekt brunet.
Men en af de sværere ting er at vide, hvornår en større ingrediens har den perfekte indre temperatur. Uanset om man ikke vil risikere at servere rå kylling, fordi man ikke vil have gennemstegt kød, eller fordi fisken skal være præcis så tilberedt, at den deler sig i flager, når man sætter gaflen i den.
Apps til kontrol
Det er her, det gode gammeldags stegetermometer kommer ind i billedet. Men da dette jo er et teknologisite, er termometrene selvfølgelig ikke af den gode, gamle og traditionelle slags. I stedet har vi testet termometre, der er forbundet med en app på mobilen. Fordelene er mange. Den mest åbenlyse er, at man ikke skal rende frem og tilbage til grillen eller ovnen for at tjekke, hvad temperaturen er lige nu. Det kan klares med et blik på mobilen. Og selvfølgelig giver mobilen også lyd, når den indstillede temperatur er nået.
Den anden ting er, at man kan få flere funktioner, som f.eks. at se på en kurve, hvordan temperaturen udvikler sig, så man ikke bliver overrasket. Her er app’en rigtig smart, fordi den overvåger, hvordan tilberedningen skrider frem og give en prognose på, hvornår den ønskede temperatur er nået. Det gør det meget nemmere at planlægge, hvornår man skal gå i gang med tilbehøret.
Endelig kan app’en fungere som et opslagsværk, så du slipper for at bruge tid på at google, hvor mange grader en medium rare entrecote skal være. Der skal bare vælges ingrediens og tilberedningsgrad, så klarer app’en resten. Nogle af app’erne har også detaljerede instruktioner om, hvordan man forbereder ingrediensen til grillen. Eller endda hele opskrifter med trin for trin-instruktioner. Så er det svært at fejle.
Sådan testede vi
I denne test har vi lagt stor vægt på app’erne, da det er dem, der varierer mest. Nogle gør ikke meget mere end at vise temperaturen, hvilket føles lidt spildt. Andre er meget detaljerede, men er lidt svære at navigere i. Atter andre er meget overskuelige og hjælpsomme.
Vi har selvfølgelig også tjekket, at de holder temperaturen. Det gjorde vi ved først at dyppe dem alle i isvand, der er meget tæt på 0 grader, og derefter dyppe dem i kogende vand for at få en måling på 100 grader. Endelig kontrollerede vi, at de alle viste den korrekte temperatur for den bøf, vi grillede. Som reference brugte vi det termometer, der oftest anbefales i madlavningsgrupper, nemlig Thermapen One.
Weber Connect smart grilling hub
Multitasking-hjælp til grillmesteren
Mulighed for fire temperaturfølere og trin-for-trin-vejledninger for det perfekte resultat.
FCC BBQ Digital Bluetooth thermometer
To termometre til prisen for ét
Et praktisk og prisvenligt dobbelttermometer, som gør det lettere at styre stegningen.
Meater 2 Plus
Fuld kontrol uden ledning
Det eneste trådløse termometer giver dig faktisk et skøn over den resterende tilberedningstid.
Termometerfabriken Stek Bluetooth
Det enklest mulige opkoblede termometer
Valget for dig, der bare vil slippe for at rende ud og kigge på termometeret, når du griller.