Forestil dig Tivoli efter mørkets frembrud. Parken skifter fuldstændigt karakter, når tusindvis af spots lyser planter og bygninger op og skaber eventyrlige landskaber. Ikke bare med lyskegler, men med farvede pletter af lys, som giver dybde og karakter.
Forestil dig så din egen have efter mørkets frembrud. Hvis den er som de fleste andre haver, er den mørk. Helt mørk. Eller også har du lige sat et par lamper, så du kan finde havestien. Men fortjener den ikke også en mere eventyrlig behandling?
Det er her, de små spots i denne test kommer ind i billedet. Med dem kan du ikke alene lyse dine buske og træer op. Du kan også programmere lamperne med timere og indstille dem til at lyse i et væld af forskellige farver. Du kan med dem – næsten – komme til at bo i Tivoli after dark.
Det bedste lysdesign
Selv om det er nemt at installere de små havespots og endnu nemmere at lege med de mange farver, de tilbyder, så er der en hårfin grænse mellem smukt, farvet lys og wannabe natklub. Går du lidt for langt med farvekombinationerne og effekterne, krydser du grænsen. Prøv dig frem, men som en tommelfingerregel kan du starte med at holde dig til farver, som er i den busk eller det træ, du lyser op. Du skal nok finde det look, som du bedst kan lide.
Men lysdesign er også en kunstform, så du kan også vælge at søge inspiration på nettet. Søg på “landscape lighting” og lad dig inspirere af nogle af verdens smukkeste haver.
Et godt råd er for øvrigt at vente med at grave kablerne ned, til du er helt sikker på, at du har fundet den bedste placering.
Smarte spots
Alle spots i testen kan kobles op til apps, og de fungerer alle med Google Assistent og Alexa, nogle også med Siri via Apple HomeKit. Men de kræver alle strømtilførsel til lamperne og nogle endda et wi-fi-netværk, som når ud i haven.
Vi synes ikke nødvendigvis, det er smart, når spots til haven kræver wi-fi for at fungere, for lige præcis spots vil man ofte gerne placere allerbagest i haven for at skabe dybde. Og hvis dit wi-fi-netværk ikke rækker derned, er du den lykkelige ejer af en “dum” lampe, som du dybest set bare kan tænde og slukke på stikkontakten.
Hvis ønsket er at slippe for at bøvle med strøm, ryger de smarte funktioner også, og så er dit bedste bud bedlamper med solceller. Men det er langt fra lige så sjovt.
Sådan testede vi
Vi har testet, om installationen af lamperne er lige til at gå til, eller om det kræver en mindre ingeniøreksamen. Vi har tjekket funktionaliteten i producenternes apps: Hvor mange funktioner er der, er den intuitiv og til at finde rundt i?
Vi har også vurderet lampernes kvalitet og materialer, for når de skal stå permanent udendørs, skal de virke holdbare og falde ind i havens miljø på en æstetisk måde.
Wiz Jordspot
Til den legesyge og kreative
Solide spots med uendelige muligheder
Philips Hue Lily udendørs spot
Markedslederen kan endnu
Philips leverer solide og funktionelle havespots
Calex Smart Outdoor LED Spotlight RGB CCT
Calex er oprykkeren fra Holland
Testens mindste spot gør det, den skal.
Ledvance Wifi Smart+ Outdoor Garden LED Spot
Ledvance leverer den hurtigste installation
Det er nemt at være lysdesigner med disse spots i haven.