Denne maskine adskiller sig fra de andre termoblendere på næsten alle punkter, men funktionaliteten svarer nogenlunde til de andres, og derfor er den med i denne test. Cooking Chef XL ligner en køkkenmaskine på steroider, og det er den også. Skålen er enorm, næsten dobbelt så stor som de andre maskiners, og den kan varme ingredienserne op til 180 grader med induktionsvarme, hvilket er mere, end de andre maskiner kan klare. Derfor er Cooking Chef XL også den eneste med et indbygget popcorn-program, som vi selvfølgelig har testet. Det virker!
Og så er vi ikke engang begyndt at tale om tilbehøret endnu. Der er utrolige mængder med i kassen. Hele seks rivejern, dejkrog, piskeris, en såkaldt K-spatel (som man bruger til at røre kagedej med) og et par stykker mere.
Men den største forskel er, at Cooking Chef XL ikke er en ‘alt i en skål’-maskine, men nærmere en ‘skål+blenderglas+foodprocessor’-maskine. Den er med andre ord en videreudvikling af Kenwoods legendariske køkkenmaskine, som er legendarisk, fordi den i mange familier går i arv fra den ene generation til den næste.
Det engelske firma har lavet køkkenmaskiner siden kort efter 2. Verdenskrig. Og Kenwood ville stadig være et britisk nationalklenodie, hvis ikke italienske De’Longhi havde købt virksomheden i 2001.
Men tilbage til maskinen, som er så stor og har så meget udstyr, at der skal afsættes et helt køkkenskab til den. Men hvis det skab i forvejen er fuld af en røremaskine, en foodprocessor og en blender, kan du roligt rydde dem væk og give Cooking Chef XL pladsen. Man kan mærke, at det er kram, det her. Den er stor, tung, voldsom og fuld af muskler.
Opskrifter og betjening via app
Cooking Chef XL er dog ikke bare muskler og styrke. Den har også en vis elegance over sig med sin app, der parrer sig med maskinen, så de kan tale sammen, og med mobilen kan du ovenikøbet klargøre de forskellige programmer via ‘remote access’, så det eneste, du skal gøre, er at trykke én gang på maskinens knap. Det er der ikke meget efterkrigstid over.
Det fungerer sådan her: Du finder en opskrift på app’en og fortæller den, at du gerne vil i gang med at lave den. Så guider den dig trin for trin igennem opskriften, og hver gang, maskinen skal startes, trykker du bare på knappen.
Kenwoods køkkenmaskiner findes både analoge og digitale, og denne er deres absolutte topmodel. Men lidt inde i testen har vi en klar fornemmelse af, at Kenwood endnu ikke er helt hjemme i den digitale tidsalder, og at de først og fremmest har styr på at bygge bomstærke køkkenmaskiner.
Vi bliver flere gange forvirrede over betjeningen på den lille touchskærm – det er sikkert bare et spørgsmål om tilvænning, men den kræver altså mere koncentration og fokus end på testens andre maskiner.
På skærmen kan man også vælge en liste over hurtige opskrifter, men det virker lidt tilfældigt, hvilke der er kommet med. Vi leder efter et program til at lave grøntsagssuppe, men det, der kommer tættest på er ‘suppe med store klumper’.
Sig mig, har I brugt Google Translate, Kenwood, eller hvad skete der lige der? Det viser sig, at ‘suppe med store klumper’ dækker over den italienske suppe minestrone, og mit råd vil være, at I bare bruger det navn i jeres næste opdatering. Så er de fleste af os vist med.
Drøn på
Der er virkelig kraft i denne maskine, og da vi først finder det rigtige suppeprogram, får grøntsagerne sig en ordentlig svitsetur i skålen, som varmes op via induktion. Maskinen har foreslået, at vi monterer ‘røreværktøjet’, som jævnligt flytter rundt på ingredienserne, så intet brænder på. Og det gør det virkelig ikke, selv om der er masser af varme på. En liter vand bliver hældt på, og det virker, som om der kun går et øjeblik, før det hele bobler lystigt.
Men da grøntsagerne er møre, og vi skal til at blende suppen, bliver det lidt tricky. For Kenwood anbefaler ikke, at Cooking Chef XL bliver brugt til blendede supper, og det står hurtigt klar hvorfor.
De andre maskiner blender direkte i skålen, mens Cooking Chef XL har et separat blenderglas, som skal placeres oven på maskinen. Blenderglasset er designet til varme temperaturer, så vi kan selvfølgelig ikke dy os for at teste blenderen med vores suppe. Først hældes den brandvarme suppe fra skålen og over i blenderglasset, og bagefter placerer vi det tunge blenderglas så højt oppe, at man er nødt til at løfte armene helt op i skulderhøjde, fordi maskinen står på et køkkenbord. Det er ærligt talt en lidt risikabel operation.
Men blenderen blender suppen smukt, og det er nemt nok at smage den til, for låget kan nemt klemmes på og tages af igen. Men hvis du ikke er ret høj, skal du altså stå på en skammel eller placere maskinen på et lavere bord, hvis du skal bruge blenderen.
Pizzadej
Der findes en ‘søster’ til Cooking Chef XL, som hedder Patissier Chef XL, som er prissat lidt lavere. Den har næsten de samme funktioner som Cooking Chef XL, men kan ikke tilberede mad. Den kan dog godt varme ingredienser op i skålen, smelte smør og den slags opgaver, man typisk ville sætte den til inden for bagningens verden. Med andre ord: Pizzadejen ville Patissier Chef XL også kunne klare, så hvis du er mest interesseret i netop den funktion, er det værd at tage med i overvejelserne.
Vi søger i opskrifterne på app’en og finder ikke mindre end fire hits på ‘pizza’. Der er blandt andet pizzaboller, en pizza med en sprød bund, bagt uden gær og en klassisk pizza, som Kenwood kalder en ‘regnbue-pizza’. Og ja, opskrifterne er på dansk, og Kenwood giver endda brugerne mulighed for at rate dem. Regnbue-pizzaen har brugerne vurderet til 4,2 ud af 5. Måske hjælper det på ratingen, at opskriften er super-pædagogisk med små tegninger af samtlige ingredienser. Den ni-årige vil kunne lave pizza efter denne opskrift.
Vi går i gang med bagningen efter trin for trin-vejledningen, men undrer os over, at flere af ingredienserne skal måles af med teskeer og spiseskeer, når nu maskinen har en yderst præcis indbygget vægt. Var det ikke oplagt at angive, hvor mange gram olie 3 spiseskeer er, i stedet for at man skal stå og fedte med en måleske?
Men dejen bliver samlet, og Kenwoods over 70 år lange erfaring med at ælte dej fornægter sig ikke. Æltningen tager otte minutter, men så er dejen også helt glat, fin og lun. Og pizzaerne bliver præcis, som de skal være.
Konklusion
Kenwoods maskine står på skuldrene af syv årtiers køkkenmaskiner, og det mærkes tydeligt. Den er solid, stærk som en okse og oser langt væk af kvalitet. Og så er det virkelig lækkert med den enormt store skål, hvor man kan lave mad til hele familien eller et gæstebud.
Men det trækker ned, at menuen og integrationen med app’en ikke virker helt gennemarbejdet. Desuden finder vi det upraktisk med en blender, der er placeret i samme højde som ens hoved, når maskinen står på køkkenbordet.
Også i denne test:
Vorwerk Thermomix TM6
Den originale
Thermomix dominerer markedet, og det er ikke uden grund.
Emga Caterchef Thermoblender
Den enkle
Maskinen til dig, der gerne vil styre alting selv.
SOGO Køkkenrobot med touchskærm
Den mindste
Spanske Sogo har lavet en køkkenrobot med de mest basale funktioner.