Vi har alle vores kæpheste, når det gælder kaffe og kaffebrygning. Min største ”hest” er en kaffekværn med begrænset frihed eller få valgmuligheder.
Jeg blev derfor glad for Melittas kaffekværn, Calibra MEL22156. Kværnen har et tydeligt LED-display på fronten. Melitta oplyser ikke størrelse på skærmen.
Under displayet sidder fem knapper til styring af formalings-processen. For eksempel, hvor meget kaffe du vil male per kop. Du kan også slå kværnens indbyggede vægt fra og trykke start og stop, som det passer dig. Personligt er jeg begejstret for den frihed, som Melittas kværn dermed giver sin bruger.
Calibra MEL22156 er nem at komme i gang med. Du monterer bønnebeholderen og hælder bønner i. Beholderen rummer maksimalt 375 g hele bønner. Sæt bøtten til malede bønner ind på pladen med indbygget vægt, og maskinen er klar til at blive indstillet.
Indstilling af formalingsgraden
Melitta Calibra har 39 kværngrader, som du vælger mellem ved at dreje på den nedre del af bønnebeholderen, hvor en skala viser graderne. Grebet er ikke særlig ”handy”, for det er svært at dreje uden at skulle bruge begge hænder.
Irriterende nok vil den lille hvide pil på kværnens front ikke stå ret ud for skalaen. Detaljen er næppe afgørende for resultatet, men giver Calibra et lidt billigt præg.
Skalaens streger er suppleret med tal og tre symboler: et porta-filter (fineste formaling) et papirfilter (mellemste) og en stempelkande (grovere formaling). Groveste og fineste grad er yderligere markeret med henholdsvis ordet ”coarse” (grov) og ”fine” (fineste).
Melitta anbefaler, at du bruger graden fin (eller 1-5 på skalaen) til espresso, medium eller 6-26 på skalaen for pour over, filterkaffe og cold brew. Til brygning i stempelkande bruger du graden grov. På skalaen svarer det til mellem 27-39.
Jeg testede tre forskellige kværnegrader med samme mål bønner (6 g) og fik følgende tider: Fine (1.grad) tog 5,4 sekunder. Pour over (21. grad) tog 3,7 sekunder, mens Coarse (39. grad) tog 2,45 sekunder.
Melitta Calibra er dermed gruppetestens hurtigløber. Hastighed er ikke ensbetydende med kvalitet, men gider du ikke vente for længe på formalingen, er tallene værd at kende.
Tre måder at male på
Melitta Calibra giver også mulighed for at indstille mængden af kaffe, du vil kværne. Her skal du i gang med at bruge de fem knapper under displayet.
Calibra har tre programmer eller grundindstillinger. Ved hjælp af den indbyggede vægt, som er gemt under metalpladen i kværnens aflukke, maler du en given mængde i gram.
For ikke at veje bøtten til malet kaffe med indstiller du tara. Sæt den tomme bøtte ind på vægten og tryk på knappen ”Tare”. Når ”T” forsvinder fra displayet, er tara indstillet.
Tryk på knapperne med ”+” og ”-” for at forudindstille en mængde mellem 3 og 100 g. De to mål er minimum og maksimum, som kværnen kan male ad gangen.
Du kan også kværne en bestemt mængde kaffe målt per kop. Når jeg trykker på knappen ”Select” dukker et symbol af en kaffekop op til venstre i displayet. Jeg vælger derefter et antal kopper, som jeg vil kværne kaffe til. Ofte er tre kopper nok til at få liv i mig om morgenen.
Mængden per kop indstiller jeg ved at trykke og holde ”Select”-knappen inde. Minimum er 5 g, og maksimum er 9 g per kop. Udover kop-symbolet vises nu et ciffer og et ”g”. Melitta Calibra husker dit valg, selv hvis strømmer går.
Sidste mulighed er at male frit. Melitta anbefaler indstillingen til fyld i et porta-filter. Vælg knappen ”Select” og tryk, til du ser symbolet for et porta-filter og ”sec”. Filteret følger ikke med, så du skal selv eje et.
Fjern bøtten til malet kaffe og hold dit filter til espresso-kaffe ind under. Tryk på tænd-sluk-knappen, og kværnen fortsætter lystigt, til du igen trykker på tænd-sluk-knappen. Dog males der maksimalt i 50 sekunder. Du kan følge nedtællingen i displayet.
Fordel og ulemper i daglig brug
Melitta Calibra er som nævnt enkel at sætte op og bruge. På få minutter var jeg i gang med at få malet kaffe til mit pour over-filter. I brug larmer Calibra en del mere end andre af testens deltagere, til gengæld er den kun få sekunder om arbejdet.
Jeg sætter pris på selv at vælge og indstille styrkeforholdet mellem mængden af vand (ml) og kaffe (g). Før denne test vidste jeg ikke, at jeg er en ”kaffekylling”. Jeg anvender tæt på de minimale 5 g malet kaffe, som Melitta foreslår, per kop. Mængden, jeg bruger, er vel at mærke for et helt krus kaffe.
Resultatet af den malede kaffe til pour over (grad 21-26) fungerede perfekt. Bønnerne var kværnet jævnt og ensartet, og vandet gled let igennem mit papirfilter.
Jeg testede også kværnens groveste (39) og fineste (1) formalingsgrad for at nærstudere resultatet hældt ud på mit skærebræt. Begge malinger gav ensartet resultat. Bønnerne var jævnt kværnede og klumpede heller ikke.
I daglig brug er jeg dog lettere irriteret over at skulle bruge begge hænder for at indstille formalingsgraden. Bønnebeholderen og bøtten til malet kaffe er også plastikagtige og skinnende at se på. En personlig smagssag, men alligevel.
Bøtten bliver statisk, så malet kaffe ikke slipper så nemt. I stedet hober det sig op på siderne og i bunden. Låget med hul i gør dog, at den malede kaffe ikke flyver ud til alle sider, men forbliver i beholderen, til jeg lemper det ud i mit pour over-filter. Jeg ville dog ønsker, at al den malede kaffe fulgte med.
Konklusion
Melitta Calibra MEL22156 er ikke til baristaer med særlig fintfølende fornemmelse for kaffe. Kværnen er en trofast køkkenmaskine, som kværner kaffe til alle os, som ikke orker indstillinger og vejninger, når vi lige er steget ud af sengen og bare vil have noget mokka.
Calibra er testens hurtigste kværn. Muligheden for selv at dosere per kop fungerer fint, når du gerne selv vil bestemme. Displayet og knapperne er nemme og overskuelige at bruge.
Melittas kværn er ingen designperle, men fungerer som den skal. Vil du have skønhed og ægte barista-stil, skal du ikke vælge Calibra. Kan du nøjes med mindre, er kaffekværnen et oplagt bud til især stempelkande og pour over.
Også i denne test:
Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale
Solid kværn vil det hele selv
Wilfa laver roste maskiner til kaffebrygning. Topmodellen Uniform WSFBS-200B overtager dog nemt styringen og levner ikke meget plads til brugerens ønsker.
Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS
Godt design i en lækker kværn
Sages alsidige kaffekværn er en 4 kilo tung maskine fuld af gode design-idéer. Langt de fleste fungerer fremragende i praksis.
Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A
Kikset kværn sløser med bønnerne
Amerikanske Baratza vil gerne være optakten til en lækker kaffebryg, men høj larm og tåbelige designvalg skæmmer oplevelsen.
Wilfa Aroma CGWS-130B
Tæt på topform
Wilfas Aroma-kværn maler til perfektion. Resultatet er fint forarbejdede kaffebønner, som desværre sviner overalt.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer