TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Electrolux Hygienic 800

Snublende tæt på et pletskud

Kunne have været det bedste køb, hvis det nødvendige tilbehør havde været inkluderet.

Af / 05/06/2024 - 09:21
Electrolux Hygienic 800

Home mener

  • Fremragende ladestation med opbevaring. Oplader hurtigt. Robust konstruktion og nemt at skifte tilbehør.
  • Lille støvbeholder. Holder knap 7 minutter i turbotilstand. Tilbehøret, der er nødvendigt for at gøre moppen brugbar, medfølger ikke. Motoriseret møbelmundstykke er ekstra tilbehør.

Med denne topmodel understreger Electrolux, at den er til dem med høje hygiejnekrav. Vi forstår ikke rigtig, hvad de mener med det, bortset fra at den skulle have seks gange mere sugekraft end den tidligere model, og at den har effektive HEPA-filtre. Men det har alle andre også. Måske mener de, at den også har en moppefunktion med roterende puder? Det der gjorde os begejstrede er, at den har en ladestation, hvor man kan opbevare alt tilbehøret.

electrolux 800 series
(Foto: Electrolux)

Tilbehør

I kassen finder vi et motoriseret mundstykke med roterende børster, som skulle fungere på både tæpper og hårde gulve. Der er også et redskab til radiatorer, en lille børste til afstøvning og en leddelt forlænger til at få adgang til toppen af skabe. Maskinens unikke funktion er dog PowerPro-mundstykket, som er en moppe med roterende puder. Den leveres med en sprayflaske, der kan sættes på maskinen.

electrolux contents scaled
(Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Der findes også tilbehør som bilrengøringssæt, støvmundstykker og en moppespand, men mere om det senere. Derudover er der en station, hvor man kan fastgøre tilbehøret, når det ikke er i brug, og hvor man blot kan parkere støvsugeren. Meget mere praktisk end mange konkurrenter. Vi synes dog, at Electrolux kunne have sendt et ekstra filter eller en moppepude med, som Philips gør.

Skaftdammsugare battery time chart skaftdammsugare charging time chart
<
>
(Grafik: Jonas Ekelund, L&B Home)

Anvendelse

Betjeningen er meget enkel med en knap for enden til at starte og stoppe støvsugeren samt en knap til at indstille den til øko-, mellem- eller turbotilstand. Der er også en automatisk tilstand, som tilpasser sugestyrken til overfladen. Som de fleste andre har mundstykket LED-lys, så man kan se støvet. Motorenheden er en af de lettere i testen, og vi synes ikke, den var særlig trættende at bruge. Du får dog kun 35 minutters støvsugning på den laveste effekt, og vi målte kun 7 minutter på den højeste effekt. Electrolux er stadig usædvanligt ærlige omkring batterilevetiden på hjemmesiden, men vi er ikke enige i, at det skulle være nok til hele hjemmet. Medmindre du bor på et kollegieværelse.

electrolux water tank scaled
Vandtanken var det mest ubrugelige tilbehør i hele testen. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Det er ikke noget problem at tilslutte nyt tilbehør. Det sker med en stor knap, der skal trykkes på, eller endda en fodpedal til at frigøre de store dyser. Det sidste er vigtigt, hvis du har svært ved at bøje dig. På den anden side er det pokkers besværligt at sætte sprayflasken, der skal bruges sammen med moppen, på og tage den af igen. Der er ikke engang plads til den i ladestativet, og man kan ikke lade den sidde på, fordi den dækker for ladestikket. Det føles virkelig, som om nogen i sidste øjeblik tænkte, at man måske også skulle have vand til moppen.

Annonce
electrolux dust container scaled
Lidt besværligt at skille støvbeholderen ad og samle den igen, men nem at rengøre. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

For en gangs skyld skal man ikke skrue eller fumle med håndtagene for at få støvbeholderen ud. Men man skal finde håndtaget for at fjerne filteret, og man skal sørge for at sætte det rigtigt på plads igen. Det er ikke til at komme uden om, at det er mere besværligt end at skifte posen i en almindelig støvsuger. Hvilket kan være en vigtig detalje for ældre mennesker, når deres syn ikke er det bedste, og deres finmotorik svigter. Men vi kan godt lide, at alle dele, inklusive filteret, kan rengøres under køkkenhanen.

electrolux brush hair scaled
En masse kattehår satte sig fast i børsten, men var heldigvis nemme at fjerne. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Støvsugning

Det motoriserede mundstykke fungerer rigtig godt på både hårde gulve og tæpper, og det fjernede kattehårene fra vores tæppe, som vi med vilje lod være ekstra behåret til testen. Men der sad faktisk en hel del hår fast på børsterne, betydeligt mere end på Dyson, som har et lignende design. Men hvis det virkelig sidder fast, er der en pedal, man kan trykke på, som skærer det hår af, der har snurret rundt om valsen. Smart – selv om den langt fra blev helt ren. Apropos det, så mangler vi et lille motoriseret mundstykke til rengøring af polstrede møbler, som alle konkurrenterne har. Det fås dog som tilbehør til 695 kroner.

electrolux dust electrolux rug test
<
>
Det motoriserede mundstykke fjernede næsten alle kattehår fra tæppet. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Så kommer vi til det unikke ved de roterende mopper. De er faktisk smarte og effektive, men med det, der følger med i kassen, er de bare upraktiske. Som vi allerede har konstateret, virker sprayflasken som en nødløsning, og det er den også, da den sprøjter en lille mængde vand ud, når man trykker på en knap. Bagved moppen, ikke foran! Den, der har designet dette, har formentlig aldrig prøvet at bruge en moppe. Man gør jo hele moppen våd i en spand og løber ikke rundt med en sprayflaske og en tør moppe? Vi blev derfor næsten forbløffede over at opdage, at der faktisk findes en automatisk skrubbespand som tilbehør til kun 365 kroner! Hvis den havde været inkluderet, ville den have fået topkarakter for moppefunktionen!

electrolux mop before electrolux mop after
<
>
Ja, det bliver rent, men det er sværere end at moppe på den gammeldags måde (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Konklusion

Dette er den støvsuger, vi synes er nemmest at tage ud og sætte tilbage til hurtige rengøringsopgaver, takket være den smarte ladestation. Den har også plads til tilbehør, så du ikke behøver at lede efter det i rengøringsskabet. Den har ikke særlig lang batterilevetid, men den oplader hurtigst. Hvis Electrolux havde sendt skrubbespanden sammen med moppen, ville Hygienic 800 have været en fremragende alt-i-en-maskine, men som den leveres, er moppen bare irriterende at bruge.

Karakter
Electrolux Hygienic 800
Premium

Også i denne test:

Dyson gen5detect Absolute

Nem højteknologisk rengøring med laser

Dyson fortsætter med at imponere med teknologi, men har også sine svagheder.

Godt tilbehør og let at bruge. Relativt støjsvag. Filtre og dyser kan vaskes. Godt laserlys til at se støvet.
Holder knap 7 minutter i turbotilstand. Hår sætter sig fast i standardmundstykket. Støvtømning ikke optimal. Mangler et ordentligt opladningsstativ. Forfærdelige farver.
Læs hele testen

Miele Triflex HX2 Cat & Dog

Genial konstruktion men besværlig håndtering

På papiret ser det hele meget lovende ud, men i praksis holder den ikke, hvad der bliver lovet.

Kan have motoren i bunden for mere behagelig støvsugning og kan så stå oprejst uden støtte. Praktisk tilbehørsholder til støvsugerskaftet. Lang batteritid.
Vægholderen føles billig, og det meste af den er af plast. Møbelmundstykket kan ikke skilles ad for rengøring. Motormundstykket satte sig fast på et almindeligt tæppe.
Læs hele testen

Philips Aqua Plus XC8057

Smarte og funktionelle løsninger

For en gangs skyld en brugervenlig vådmoppestøvsuger, der virker.

Fremragende batterilevetid. Den letteste maskine. Støvsuger og mopper (rigtig godt) på samme tid. Belysning i næsten alle dyser! Godt tilbehør, som er nemt at rengøre.
Dårlig vægholder til opladning. Ingen opbevaringsløsning til tilbehøret. Ikke særlig god til at støve af.
Læs hele testen

Samsung Bespoke Jet Plus Complete VS20B95843W

Støvallergikerens bedste ven

Endelig en stangstøvsuger, hvor støvet kan samles i en pose, som du kan smide væk.

Tømningsstation til støvet. Gennemtænkt tilbehør med et godt stativ til at opbevare det i. Fremragende kæledyrsmundstykke til møbler. Nem og effektiv rengøring.
Støjende. Intet lys på tæppemundstykket. Dyre støvposer. Moderat batterilevetid.
Læs hele testen
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Dreame L10s Ultra Gen 2 kan næsten erstatte din gamle Nilfisk

Så skal der vaskes igennem

Selvhjulpen robot gør det næsten perfekt

En mudret omgang

Gulvlampe med disko-stil

Godt i teorien - mindre godt i praksis

Billig babymonitor fungerer perfekt

Brygger og kværn i perfekt symbiose

Tado X har fået Thread, Matter og abonnementsordning

Smart overvågning i 4K og farver

Et effektivt farvel til snavs og dyrehår

Ny topmodel fra Sage imponerer