Vi tog tid på det. Fra vi åbnede kassen, til vi var klar til at gå i gang med at mappe haven med RoboUp T1200 Pro, gik der under en halv time.
Det, der tog længst tid, var at få det lille stik til RTK-enheden (Real Time Kinematic) igennem et lille hul i siden af stangen. (Tricket er at bruge den umbraconøgle, som følger med i kassen). Men da kablet var på plads, gik alt som en leg, og vi har sjældent oplevet så smertefri en forbindelse mellem telefon og robotplæneklipper.
RoboUp bruger RTK-teknologi til at kortlægge haven. Dette indebærer, at RTK-enheden, som er en grå dims på en sort pæl, skal have frit udsyn til himlen (= satelitterne), og at der ikke må være noget, der obstruerer inden for to meter i alle retninger. Der følger et forlængerkabel med, så stangen ikke nødvendigvis skal stå lige ved siden af robottens garage, men det ændrer ikke ved, at den vil være meget synlig i haven.
Når robotten har forbindelse til GPS-signalet, lyser den kraftigt blåt, hvilket vi oplever konsekvensen af den første aften, hvor lyset er særdeles synligt fra sofaen. Et godt råd er at overveje, om du kan finde en placering, så den er ude af syne fra de mest benyttede rum i huset! -Og tænk også på dine naboer.
Spotter alle forhindringer
Ud over RTK-teknologien til at holde styr på haven er RoboUp T1200P Pro også udstyret med kameraer og AI-teknologi, så den på afstand kan spotte forhindringer og undgå at køre ind i dem. Opdager den en forhindring, stopper knivene straks med at køre rundt, indtil den har fundet en vej omkring.
Den er endda udstyret med et par forlygter, som lyser konstant, så selv i havens mørkeste hjørne vil kameraet kunne se, om der er noget i vejen.
Er du en af dem, som stadig er bekymret for at skade eller tage livet af et pindsvin, burde RoboUps teknologi kunne gøre dig tryg.
Men det er ikke det hele, for på siden er robotten udstyret med en sonar, som den også bruger til at identificere forhindringer. Ifølge producenten hjælper sonaren den til at holde en jævn kurs, selv om den er tæt på en væg eller et hegn.
Ulempen ved alle disse features viser sig, da RoboUp har kørt rundt i testhaven i en uges tid. For klipningen er decideret ujævn. Overalt i plænen stikker der græsstrå op, som den har kørt udenom, og et kvalificeret gæt er, at den har anset dem for at være ‘forhindringer’.
Kortlægning
Testhaven er ikke i for god stand efter en lang vinter og uendelige mængder regn, så vi fravælger i første omgang den automatiske mapping og vælger at kortlægge haven manuelt ved at gå en tur med RoboUp, mens vi bruger telefonen som controller.
App’en er for øvrigt særdeles brugervenlig og med mange funktioner, som rent intuitivt er nemme at forstå. Og så er den på dansk! Her er regnsensor, justering af klippehøjden, mulighed for at indstille og ændre klippeskemaet og meget mere.
Vi kunne dog godt ønske os flere valgmuligheder, når det gælder klippehøjden. Maksimum er 6 cm, hvilket er noget i underkanten til den langhårede testplæne. Andre robotter kan klippe op til 10 cm, og der er immervæk et stykke ned til 6 cm.
Manøvredygtighed
RoboUpT1200 Pro er udstyret med store, solide hjul, hvilket betyder, at den er ganske terrængående. Den bevæger sig da også rundt på plænen som en langsom bænkebider.
Designmæssigt har RoboUp også valgt at lægge sig i den konservative ende af feltet. Robotten er hverken særlig køn eller strømlinet at se på. Den ligner det, den er. En grå robot, der kører rundt og slår græsset.
Klippemønster
Et andet punkt, hvor RoboUp har truffet et konservativt valg, er for robottens klippemønster. Den kører simpelthen frem og tilbage i så lige baner, den kan komme til. Plænen bliver slået, men de fleste plæneeksperter anbefaler, at man slår sit græs i tilfældige mønstre, fordi det simpelthen giver en mere jævn klipning og en flottere plæne.
Men det er typisk også en feature, som man skal betale lidt ekstra for at få. Hvis dit mål kort sagt er at slippe for at slå græs, og haven ikke behøver have et græstæppe som en slotspark, kan du formentlig sagtens leve med RoboUps simple klippemønster.
Konklusion
På papiret er RoboUp en fremragende robotplæneklipper. Den har mange funktioner og er nem at betjene, og man kan være ganske tryg ved, at den ikke molesterer et lille dyr eller andet, som måtte komme i vejen for den. Vi kan endda sagtens leve med, at designet ikke er det mest elegante. Men når plænen bliver klippet decideret ujævnt, og når der løbende er vildtvoksende pletter af græs, som vi må fjerne manuelt, kan karakteren ikke blive højere.
Også i denne test:
Dreame Roboticmower A1
Minimalistisk og strømlinet
Dreame Roboticmower A1 adskiller sig fra konkurrenterne ved ikke at bruge GPS til at kortlægge haven.
Husqvarna 410X NERA med EPOS
Robot med indbygget kantklipper
Husqvarna har opfundet en robotplæneklipper med dobbelte knive og lover, at den kan klare kanterne for dig.
Ecovacs GOAT G1-800
Havens smukke greenkeeper
Dette er den mindste og mest prisbillige variant af Ecovacs’ populære Goat-robotter
Segway Navimow i105
Klipning i topklasse
Segways nye robotplæneklipper trimmer haven, så ikke et græsstrå står forkert.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer