Hvis denne robot fra Husqvarna tiltaler dig, er det højst sandsynligt, fordi det tager dig op mod flere timer at slå din have. For Husqvarna har udviklet en robotplæneklipper, der først og fremmest er designet til de helt store haver. Ikke færre end 3.200 kvadratmeter græs er den klar til at tygge sig igennem. Flere golfbaner og godser har allerede anskaffet sig denne model.
Den største forskel på Husqvarnas plæneklipper og de øvrige i testen er dog ikke størrelsen, men prisen. For hvor de andre har den trådløse teknologi indbygget, er der i dette tilfælde tale om ekstraudstyr, som lægges oven i prisen på selve plæneklipperen. Det hedder et EPOS Plug-in kit, og uden det er robotplæneklipperen en helt almindelig ‘gammeldags’ robot, som kun fungerer, hvis der er lagt kanttråd rundt om dens arbejdsområde.
Robotten i sig selv er markant større end testens øvrige maskiner og fylder også selv godt i landskabet, men lydniveauet følger heldigvis ikke med. Robotten er nærmest lydløs.
Designmæssigt har Husqvarna ramt et diskret look, som ikke skræmmer nogen væk. Robotten er mørkegrå og helt blottet for pangfarver, bortset fra den obligatoriske, røde nødstopknap.
Professionel installation
Husqvarnas robot er ikke beregnet til, at haveejeren selv kaster sig ud i at installere den, og vi er da også taknemmelige for, at den erfarne installatør, Kenn, kommer og gør alt det hårde arbejde.
EPOS Plug-in’et, som skal placeres højt oppe, for eksempel på gavlen af huset, kommunikerer med satellitterne via Husqvarnas egen AIM Technology. Vi kan godt lide Husqvarnas løsning med at placere satellitmodtageren som en fast installation frem for på pæle, som flere af de andre gør.
Installatøren Kenn bruger sin computer til at få fintunet indstillingerne, inden han går en tur rundt i haven for at lære den, hvor den skal klippe, og hvilke områder, den skal undgå.
I testhaven er der et lille bed med anemoner, som skal undgås, og da testperioden er forbi, står det lille bed fint omkranset af nogle få høje græsstrå, som man nemt selv ville kunne trimme. Det er absolut bestået.
Fokus på biodiversitet
Nu vi er ved blomsterne, så er Husqvarna en af de producenter, som har valgt at sætte fokus på biodiversitet. Et område, som normalt ikke helt rimer på manicurerede plæner, hvor ikke et græsstrå vender forkert.
Men Husqvarna har som noget nyt lanceret en ny funktion, rewilding mode, til deres robotplæneklippere. Det vil sige, dog kun til de modeller, som bruger kanttråd, og dermed ikke til modellen i denne test, når den navigerer uden tråd. Men kort sagt går det ud på, at robotten lader 10 procent af plænen være uklippet, hvilket skaber et bedre miljø for bier, sommerfugle og andre insekter. Det er uden tvivl en funktion, som nogle haveejere vil tage imod med kyshånd, mens andre bare vil ryste på hovedet.
Vi håber, at den svenske producent med tiden får rewilding-funktionen med i alle modellerne, så haveejerne selv kan vælge, om de vil bruge den eller ej.
App’en
Der er mange smarte funktioner i app’en, som man kan vælge at slå til eller fra. For eksempel funktionen ‘spiralklipning’, som betyder, at robotten selv registrerer, hvis den er i et område med højere græs, som den så vil slå i et spiralmønster, hvilket skulle sikre en grundigere klipning.
Du kan også sætte en vejrtimer til, så robotplæneklipperen automatisk justerer sine timere efter, hvor hurtigt græsset vokser.
Det er også i app’en, at klippehøjden justeres, og den kan sættes så højt som 10 cm, hvis man er til det langhårede græslook.
Under testperioden sender app’en utroligt mange notifikationer om dette og hint, men vi vælger at tro på, at det vil aftage over tid. Flere gange får vi dog notifikationer om ‘kollision’, hvilket betyder, at robotten blidt er kørt ind i noget. Det drejer sig om forhindringer, som ikke var i haven, da den blev installeret, blandt andet nogle havemøbler. Men det betyder også, at hvis du tager solbad i haven, mens robotten kører, kan du risikere, at den lige kommer og hilser på.
Den når altså ikke at registrere forhindringer, inden den rammer dem, men den fortsætter så til gengæld heller ikke med at forsøge at køre hen over forhindringerne, men finder selv en anden vej. Vi foretrækker, når robotterne registrerer forhindringerne, inden de rammer dem.
Flot klipning
Husqvarnas robot bliver sat ud i en have, hvor græsset er til den lange side, og hvor der desuden er en del mos. I løbet af testperioden eksperimenterer vi med at sætte klippehøjden helt ned, så den kan få fat i mosset, og det lykkes da også tilfredsstillende.
Plænen fremstår smukt klippet og fuldstændigt jævn. Men den er jo også godkendt til at køre rundt på en række golfbaner.
Konklusion
Denne robotplæneklipper vil ikke være det oplagte valg for haveejere, som har haver i helt almindelig størrelse. Men hvis din have er virkelig stor, bør du overveje Husqvarnas stabile løsning.
Også i denne test:
Segway Navimow H800E
Lydløs og terrængående
Segway Navimow med Vision Fence er (næsten) alt, hvad man kan ønske sig af en robotplæneklipper.
Ecovacs Goat G1
Kvarterets pæneste haverobot
Ecovacs har kælet noget mere for designet end konkurrenterne.
Ecoflow Blade
Mere kvik end køn
Minimalistisk Turbo Terminator får hurtigt styr på plænen
Stiga A 1500
Plænens gule ven
Stiga leverer en solid og gennemtestet robotplæneklipper, som gør det, den skal.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer