Vægt kan være et meget følelsesladet emne. Men – og dette er et stort men: Vi narrer jo bare os selv, hvis vi fornægter, at fedme og usund levevis er et stigende problem, og at det faktisk indebærer store risici for os som individer. Risici i form af sygdom og begrænset bevægelsesevne.
Hvis du derimod bliver bevidst om, hvad det er, der vejer i din krop, og hvordan din kropssammensætning ser ud, kan det hjælpe dig med at se tendenser og ændringer over tid. Uanset hvordan du ser ud, eller hvad dine mål er, kan en smart badevægt hjælpe dig med at få styr på din tilstand og følge din udvikling.
Hvordan fungerer det?
Metoden, der bruges til at opnå selve måleresultaterne, er BIA (“Bioelektrisk ImpedansAnalyse”), som er en videnskabeligt anerkendt metode til at måle kropssammensætning og kan vise fordelingen mellem fedt, væske og kroppens cellemasse (primært muskler).
Når du stiller dig (barfodet) på vægten, sendes der en svag elektrisk impuls op gennem dine fodsåler. Værdierne er baseret på den hastighed, hvormed den elektriske strøm bevæger sig gennem kroppen. Kropsfedt har f.eks. større modstand (impedans) end fedtfri masse. Man mærker ikke den elektriske impuls, og den er ufarlig. Du bør dog ikke bruge en sådan vægt, hvis du har pacemaker eller er gravid.
Hvor pålidelige er værdierne egentlig?
Fra begyndelsen var min tanke bare at veje mig, anvende app’en og tage udgangspunkt i det. Men jo længere jeg kom i testen, desto mere forvirret blev jeg over de værdier, jeg blev præsenteret for. F.eks. varierede min fedtprocent fra at være 25,1 procent på én vægt til at være 33 procent på en anden. En af de testede vægte opgav, at jeg havde hele 44,23 kg muskler, mens en anden sagde 21,6 kg.
Her indså jeg, at denne test havde brug for en referenceramme for at blive virkelig relevant. Så for at stille min egen nysgerrighed og få en reference at måle testdeltagerne op mod, valgte jeg at få foretaget en InBody kropsanalyse ud fra den tanke, at denne måling ville være så tæt på “sandheden” som muligt. Jeg fik forklaret, at der findes en golden standard, baseret på DXA-målinger, som er en meget avanceret knogletæthedsmåling. InBody 720, som jeg blev målt med, har en 98 procents nøjagtighed sammenlignet med DXA-måling, så tættere på virkeligheden kommer jeg næppe. Disse værdier bliver dermed min reference i denne test for at se, hvor pålidelige testens badevægte rent faktisk er.
Og som du ved – intet smart produkt uden en app. I app’en er det tanken, at du skal kunne aflæse din kropssammensætning og over tid kunne se, hvordan eller om der sker ændringer, som betyder at du måske skal ændre din livsstil. Hvis du vil.
App’en skal desuden være brugervenlig, forståelig og informativ.
Huawei Scale 3
Pålidelig og billig
Med tanke på prismærket er forventningerne ikke så høje. Men min erfaring er, at Huawei plejer at overraske.
Garmin Index S2 Smart Scale
Stabil og brugervenlig
Testens største og dyreste vægt kommer fra Garmin. App’en er som altid Garmins stærke kort. Men her virker det dog, som om de har overset en vigtig detalje.
Xiaomi Mi Body Composition Scale 2
Ikke til at stole på
Xiaomi stiller op med testens billigste smarte badevægt. Prisen behøver ikke at være ensbetydende med, at noget er dårligt. Men i nogle tilfælde er det lige præcis det.
Beurer BF 980 WIFI
Klart og tydeligt
Deltageren fra Beurer er testens eneste med fysiske knapper, hvilket betyder, at man som bruger ikke er bundet til en app. God start!
Withings Body Smart
Tro ikke på alt hvad du ser
Testens vægt i mellemprisklassen kommer fra Withings. Her må man leve med, at app'en ikke er tilgængelig på de nordiske sprog, og at nogle af målingerne er rigtige glædesmålinger.