TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Gruppetest: 5 Sous vide-stave

Skånsom og præcis madlavning

Fra kokkens hemmelige teknik til noget, vi alle kan gøre derhjemme for at opnå perfekte resultater. Sous vide er blevet hverdagskost.

Af / 26/02/2024 - 09:12
5 Sous vide-stave

Som restaurantgæst undrer man sig nogle gange og bliver måske også lidt frustreret over, hvordan kokke gang på gang formår at tilberede fisk og kød så fantastisk. Mens man hjemme enten får et lidt tørt og hårdt stykke fisk eller et stykke kød, der enten er for koldt eller halvstegt. De gode kokke formår også at få stærke smage ud af grøntsager, som derhjemme bare føles smagløse. Det hele handler selvfølgelig om erfaring og dygtighed, men restaurantkøkkener har også maskiner, der kan hjælpe.

Det handler om at vakuumpakke maden og tilberede den langsomt og omhyggeligt med præcis temperaturkontrol. Det sikrer den samme temperatur hele vejen igennem maden, så den bliver tilberedt i midten uden at blive brændt på ydersiden. Den lange tilberedningsproces nedbryder også kollagen og proteiner. Det gør det muligt at få billigere udskæringer af kød til at blive møre og at få mest muligt ud af de ofte mere smagfulde udskæringer.

SousVideSirkulator Creek
Staven cirkulerer vandet i beholderen for at holde det ved den rette temperatur og tilberede maden jævnt. (Foto: Wilfa)

Sous-hvad?

Sous vide er fransk for “under vakuum”, en forkortelse for méthode sous-vide, vakuumpakningsmetoden. Det er altså ikke selve tilberedningen, der kaldes sous vide, men forberedelsen. Det er selve vakuum-pakkemaskinen, der kaldes en sous vide-maskine. De apparater, vi tester her, kaldes sous vide-stave (nogle gange sous vide-cirkulatorer). Deres funktion er at cirkulere vandet rundt om den vakuumpakkede mad. Det udtales /suːˈviːd/ (omtrent su veed), så man sluger det andet s i ‘sous’.

Hvad tilbereder man sous vide?

De klassiske fødevarer der tilberedes sous vide er kød, fjerkræ og fisk. Kød, fordi man kan få en perfekt medium rare, hvor kødstykket er rosa hele vejen igennem. Hvis du bare bruger en stegepande, tager det så lang tid at få varmen ind i midten af kødet, at den yderste del ofte bliver overstegt. Fisk tilberedes af samme grund, da den let kan blive overtilberedt og tør i ovnen, hvis man ikke ønsker, at midten skal være rå. Med fjerkræ handler det om at få en høj nok temperatur i midten til at undgå bakterier, uden at hele stykket bliver tørt og overtilberedt.

sous vide fish sous vide meat
<
>
Fisken er saftig og så perfekt tilberedt som den kan blive. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Man kan også koge æg, hvor “64-graders æg” er blevet meget hypet på nettet. Der kan man få en fast hvide med en flydende æggeblomme, fordi de størkner ved lidt forskellige temperaturer. Grøntsager er ofte også rigtig gode, f.eks. asparges. Fordi de så at sige koger i deres egen saft, er der ikke noget vand til at fortynde smagen, og de får derfor en intens naturlig smag.

Annonce
Læs også 6 airfryers der gør madlavning til en leg Alt, hvad du laver i en ovn, kan du lave i en airfryer - bare hurtigere og bedre.

Hvordan gør man?

Som vi har lært, handler det om at vakuumpakke maden, hvilket bedst gøres med en vakuumpakkemaskine og særlige sous vide-poser. Disse maskiner er ikke så dyre længere, og man kan sagtens gøre det med en billig maskine. Poserne kan købes på rulle til en lav pris. Man “svejser” en bund på posen, klipper den til i den rigtige størrelse og lægger maden i posen. Åbningen sættes derefter ind i vakuumpakkemaskinen, som suger luften ud og forsegler åbningen.

 

Posen placeres derefter i et vandbad i en skål, en gryde eller en særlig sous vide-boks. Sidstnævnte bruges normalt, når man laver mad i lang tid, for at undgå vandfordampning og varmetab. Du indsætter din stav og indstiller temperatur og tid. Der findes tabeller på nettet, hvor du kan finde råd om, hvad der er passende. Og så er det bare at gå i gang. Vandet bevæger sig, så alt bliver tilberedt jævnt.

vacuum packed meat scaled
Vakuumpakket mad holder sig også længere og er perfekt til portionering og nedfrysning af større mængder. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home).

Når timeren bipper, fisker du posen op og skærer den op. Når det gælder grøntsager, forsøger man at holde på væsken. Med kød kan du bruge det til saucen, mens du dupper kødet tørt. Det, der mangler efter tilberedningen, er det sidste touch af tilberedningen, som er prikken over i’et. Nogle bruger en varm stegepande, mens andre foretrækker en gasbrænder. Hvad der er bedst, afhænger af retten.

Gastronoma Sous Vide 18310009

Tabt potentiale

Kunne have været blandt de bedste stave, men tekniske problemer trækker ned i bedømmelsen.

Solid konstruktion. Enkel, men velfungerende fastgørelse. Let at skille ad og rengøre. Holder temperaturen.
Problemer med at forbinde staven til wifi, så appen virker ikke. Uklare symboler. Blandt de langsommere til at komme op i temperatur.
Læs hele testen

iVide Sous Vide Cooker with Wifi

Let at bruge – svær at gøre ren

Ydeevne og håndtering er rigtig god, men vi er i tvivl om holdbarheden.

Tydeligt display, der viser temperatur og tid på samme tid. Mange opskrifter i app’en, om end på engelsk. Hurtig takket være høj effekt. Holder temperaturen.
Meget kort ledning. Vanskelig at skille ad for rengøring. Plastikagtig og ufleksibel fastgørelsesanordning. Unødvendig finjustering. App er på engelsk.
Læs hele testen

Melissa Sous Vide 16310224

Enkel og god

Pålidelig stav med få funktioner, men dermed også mindre besvær - god pris.

Velbygget stav med en enkel og god fastgørelse. Let at holde ren. Holder på temperaturen. Vejledning på nordiske sprog.
Langsom til at varme op. Uklare symboler.
Læs hele testen

Silvercrest Sous vide stick

Svær at finde og meget tysk

Selve staven er god, men app’en er så dårlig, at man undrer sig over, hvorfor den findes.

Høj effekt og derfor hurtig opvarmning. Holder temperaturen. Fjernbetjenes med app.
Kan ikke skilles ad for rengøring. Kræver dyb beholder. Staven bliver ikke siddende i clipsen. App’en er overraskende dårligt oversat.
Læs hele testen

Wilfa Creek Circulator SVS-1200S

Pålidelig og let at bruge

Letforståelige indstillinger og en robust stav, som man kan stole på i køkkenet.

Temperaturen kan kalibreres! Instruktioner på nordiske sprog. Justerbar flowretning. Gode knapper og display. Let at rengøre. Velbygget med lang garanti.
Lidt besværlig at samle og skille ad. App ville have været rart i denne prisklasse.
Læs hele testen
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Smart overvågning i 4K og farver

Et effektivt farvel til snavs og dyrehår

Ny topmodel fra Sage imponerer

Let at installere og drevet af sollys

Prisvenlig pizzaovn til både inde og ude

Du må ikke have for travlt

Højere opløsning og billedhastighed er et hit

Ding-dong - du er på skærmen

Delt glæde er dobbelt glæde

Dobbelt så smart er ikke dobbelt så godt

Det her kan ingen andre sengelamper

4 espressomaskiner: Hænger pris og kvalitet sammen?