Ræk hånden op, hvis du godt kan lide at støvsuge … Nej, det havde jeg heller ikke regnet med. Der findes virkelig sjovere ting at bruge sin tid på.
I teorien lyder det vidunderligt at slippe for at støvsuge, men lad mig gøre én ting klart: At investere i en robotstøvsuger betyder bestemt ikke, at man aldrig behøver at gøre rent igen!
Reklamerne lover guld og grønne skove, men i praksis kræver det faktisk en del forberedelse, før hjemmet er klar. Og selv om man investerer i et produkt, der er selvtømmende og har moppefunktion, bliver det aldrig lige så godt som at gøre det selv. Medmindre man er en sjuske, selvfølgelig.
En af de største fordele ved en robotstøvsuger – ud over den indlysende, at man ikke selv skal støvsuge – er, at man kan skemalægge rengøringen og dermed komme hjem til nystøvsugede og/eller -vaskede gulve. Og slippe for larmen, for stille er de ikke!
Hvis man f.eks. har et handicap, er syg eller har rygproblemer, er det selvfølgelig også guld værd at kunne opretholde en acceptabel standard derhjemme uden altid at skulle bede om hjælp.
Som at have et lille barn
Man kan sammenligne en robotstøvsuger med et nysgerrigt lille barn, der er ved at lære at kravle. Den sidder let fast ved høje tærskler; man skal sørge for, at den ikke falder ned ad trapper; den sluger alt, hvad den møder på sin vej; og den skelner ikke mellem nullermænd, vildfarne strømper og mobilledninger.
Sådan testede vi
Alle testdeltagerne blev pakket ud og sat op ved hjælp af den medfølgende brugsanvisning (hvis der var en). For nemheds skyld valgte jeg at begrænse selve testområdet til to rum på i alt ca. 45 kvadratmeter. Mellem værelserne er der en ca. 3 cm høj dørtærskel, og i stuen er der et ret tykt gulvtæppe med omkring 2 cm luv.
Før jeg gik i gang, fjernede jeg det oplagte, såsom ledninger, kattelegetøj og skrøbelige ting på gulvet. Jeg har dog ikke sat stole op på borde eller lignende, for jeg mener, at en robotstøvsuger skal være et praktisk værktøj til daglig brug og ikke kræve for meget forberedelse.
Jeg har bevidst udfordret dem med bl.a. pottemuld, kattegrus og nullermænd.
OBS: Uanset hvilken robotstøvsuger man vælger, må man regne med lidt snavs i hjørnerne og med, at det ikke bliver helt perfekt. Hvis man vil have det tiptop, skal man enten gøre det selv eller hyre et rengøringsfirma.
DreameBot Z10 Pro
God og billig
Testens billigste deltager både støvsuger og vasker dine gulve. Spørgsmålet er bare, hvor godt den gør det.
Ecovacs Deebot X1 Omni
Størst og dyrest
Her skal man have godt med plads og penge. Til gengæld får man en masse af det hele.
TCL Sweeva 6500
Lige ved og næsten
Testens næstbilligste deltager tømmer sig selv og tilbyder UV-C-sterilisering af gulvene for at fjerne bakterier. Efter publicering kom der en opdatering, som løste nogle af problemerne, men desværre ikke dem alle …
Samsung Jet Bot+
Praktisk for folk med Samsung-mobil
Hvid og stilren selvtømmende robotstøvsuger, men formen på ladestationen er lidt mærkelig.
iRobot Roomba j7+
Dyr og klodset
En gave til kæledyrsejere, når uheldet er ude? Spørgsmålet er, om P.O.O.P. – Pet-Owner Official Promise – fungerer i praksis …
Electrolux Pure i9.2
Lidt af en skuffelse
Guldfarvet og trekantet, så den bedre kan komme til i hjørnerne – en vinder i mine øjne, allerede før jeg har sat den på arbejde. Men man skal passe på med forudfattede meninger …