TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: iRobot Roomba j7+

Dyr og klodset

En gave til kæledyrsejere, når uheldet er ude? Spørgsmålet er, om P.O.O.P. – Pet-Owner Official Promise – fungerer i praksis …

Af / 08/05/2022 - 22:45
iRobot Roomba j7+

Home mener

  • P.O.O.P. – Pet-Owner Official Promise – en funktion, der faktisk fungerer. Klarer testtæppet uden problemer.
  • Prisen og det faktum, at den kører ind i stole- og bordben uden betænkeligheder.

Det er overraskende nemt at installere iRobot Roomba j7+, som vi omdøber til “Martha”. Jeg downloader iRobot-app’en, og her kan man bl.a. vælge svensk, dansk og norsk, og jeg kan også få Martha til at tale svensk (og dansk og norsk). Det er selvfølgelig ikke et must, men jeg synes alligevel, at det giver et ekstra plus. Det er jo ikke alle, der er lige fortrolige med engelsk.

iRobot Roomba j7+ kobler sig på netværket uden problemer, og alting kører bare i olie. Jubiiih!

iRobot Roomba j7+
iRobot Roomba j7+ er nok den mindst grimme selvrensende robotstøvsuger i testen. (Foto: Åsa Warme Hallén)

På kassen med tilbehør, som indeholder strømkabel, et ekstra filter og en ekstra roterende børste, er der en lille hurtigvejledning til opsætningen. Den findes ganske vist ikke på de skandinaviske sprog, men teksten er kort og enkel, og ledsaget af letforståelige illustrationer.

Der er også en tykkere, mere omfattende brugsanvisning – heller ikke på de skandinaviske sprog – hvor man kan lære sin nye rengøringshjælp grundigt at kende, hvis man vil det.

iRobot detalj
Det er altid lidt fedt, når man kan se, at producenten har gjort noget ud af detaljerne. At håndtaget er af læder, spiller ingen praktisk rolle, men det giver et strejf af luksus til et produkt, som skal stå frit og synligt for at fungere optimalt. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Så kører vi!

Martha bruger kamera og LED-lys til at lokalisere og undgå forhindringer, og skulle efter sigende blive klogere, jo mere den bruges.

Annonce

Jeg starter iRobot Roomba j7+ for at lade den blive fortrolig med de to udvalgte rum, som tilsammen er på ca. 45 kvadratmeter. Kamera og LED-lys giver jeg ikke så meget for; Martha sænker ganske vist farten en anelse i nærheden af forhindringer, men alligevel støder hun lidt for markant ind i dem, til at jeg synes, det er okay.

 

Stadkarta-iRobot-1 Stadkarta iRobot 2
<
>
Mens det lykkedes de fleste af de andre i testen at rengøre næsten 45 kvadratmeter, lykkedes det kun Martha at nå op på 38. Undervejs benyttede hun lejligheden til at tage billeder af det, hun opfattede som “forhindringer”. Tanken er, at jeg kan afgrænse disse steder, hvis jeg vil have hende til at undgå dem. (Skærmskud fra app’en)

Efter endt testkørsel drager Martha tilbage til ladestationen, og i ca. tre sekunder tømmer støvsugeren sig selv med en forfærdelig larm. Jeg er faktisk lidt overrasket over, hvor uelegant denne robotstøvsuger er.

Via app’en informerer iRobot Roomba j7+ mig om, at der er brug for flere rengøringsrunder, før jeg får lov til at tilpasse kortet til mine egne præferencer og behov. Så jeg sender Martha af sted igen i håb om, at hun vil være lidt mere forsigtig denne gang. Men nej. Stoleben bliver stødt ind og potteplanter puffet til.

Derimod er der ingen problemer med gulvtæppet. Faktisk elsker Martha tæppet og opholder sig gerne dér.

iRobot
Martha er god til at støvsuge gulvtæppet og kan godt lide at være der. (Foto: Åsa Warme Hallén)

iRobot Roomba j7+ i hverdagen

Som forventet giver app’en mulighed for at planlægge, hvor og hvornår man vil have gjort rent. Og når støvsugeren først har lært kortet, er det nemt at lægge no-go-zoner ind og også angive, hvor man ønsker at få gjort ekstra grundigt rent.

Roomba j7+ er den robot i testen, der fik støvsuget det mindste gulvareal, og hjørner er ikke hendes stærke side. Men måske lærer den det med tiden …?

Der er ikke opgivet noget støjniveau, og da jeg spørger producenten om det på mail, får jeg følgende svar: “Robotten kører, når man ikke er hjemme, og derfor oplyser iRobot ikke dette.” En meget mærkelig indstilling – det er vel mig, forbrugeren, der bestemmer, om jeg vil være hjemme eller ej, når der støvsuges!? Desuden kunne det jo være, at jeg havde fysiske begrænsninger, der forhindrede mig i at forlade huset. Nej, det er altså en ommer!

Bordsben-iRobot pooptastrophies iRobot
<
>
iRobot Roomba j7+ kører direkte ind i bordbenet, så det kan høres, men tættere på de to stykker kattelegetøj, der simulerer efterladenskaber, end dette kommer den ikke! (Foto: Åsa Warme Hallén)

I deres markedsføring fremhæver iRobot P.O.O.P. – Pet-Owner Official Promise – og det forklares sådan på hjemmesiden: “Vores nye robotstøvsuger Roomba j7/j7+ registrerer og undgår små ‘uheld’, som din pelsede ven måtte have efterladt på gulvet. Så du behøver ikke længere at bekymre dig om potentielle pooptastrophies.”

I betragtning af hvor uforsigtig Martha er, når det gælder genstande som stole- og bordben, virker det lidt overmodigt – men jeg prøver selvfølgelig!

Nu har mine katte heldigvis ikke for vane at efterlade “pooptastrophies”, så jeg simulerer med to legetøjsmus. Og tro det eller lad være – iRobot Roomba j7+ viger udenom i god tid. Hvordan er det muligt for en robotstøvsuger at støde larmende ind i vægge, bordben og andet, men behændigt undgå efterladenskaber – eller i dette tilfælde to stykker kattelegetøj?

Under-locket-iRobot Undersida-iRobot
<
>
iRobot Roomba j7+ kører med neongrønt tema og har to gummiruller, der samler det snavs op, som rengøringsbørsten sender ind under den. Selvfølgelig kan hår og lignende stadig sætte sig fast, så hold øje med den og hold den ren! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Konklusion

iRobot Roomba j7+ har nok brug for tid til at lære omgivelserne at kende, og selv om den får “bestået”, når det gælder selve støvsugningen, er der stadig lidt nullermænd i hjørnerne.

Robotstøvsugeren overrasker ved at være uforsigtig over for møbler og lignende, men samtidig undgår den behændigt “pooptastrophies” på glimrende vis. Udvikleren af P.O.O.P. og resten af teknikerteamet bør afgjort konsulteres før næste opdatering!

Indtil da vil jeg – især i betragtning af prisen – anbefale, at man lægger et par tusind kroner mere på bordet og går efter Ecovacs Deebot X1 Omni i stedet. Så får man også en god moppefunktion, og ens møbler bliver ikke påkørt i tide og utide.

Karakter
iRobot Roomba j7+
High End

Også i denne test:

DreameBot Z10 Pro

God og billig

Testens billigste deltager både støvsuger og vasker dine gulve. Spørgsmålet er bare, hvor godt den gør det.

Prisen og det faktum, at den styrer let og elegant uden om forhindringer og ikke har nogen problemer med vores testtæppe.
Moppefunktionen er ikke særlig god.
Læs hele testen

TCL Sweeva 6500

Lige ved og næsten

Testens næstbilligste deltager tømmer sig selv og tilbyder UV-C-sterilisering af gulvene for at fjerne bakterier. Efter publicering kom der en opdatering, som løste nogle af problemerne, men desværre ikke dem alle …

Støjsvag af en støvsuger at være, og den klarer de fleste udfordringer, også dem i hjørnerne. Har UV-C-sterilisering, som gør gulvene ekstra rene.
Ikke helt til at stole på, når det gælder efterladte ting på gulvet. App’en er ustabil.
Læs hele testen

Samsung Jet Bot+

Praktisk for folk med Samsung-mobil

Hvid og stilren selvtømmende robotstøvsuger, men formen på ladestationen er lidt mærkelig.

Let og fleksibel at komme i gang med. Klarer både tæpper og hjørner.
Højt støjniveau, og designet af ladestationen virker ikke helt gennemtænkt.
Læs hele testen

Ecovacs Deebot X1 Omni

Størst og dyrest

Her skal man have godt med plads og penge. Til gengæld får man en masse af det hele.

To rengøringsbørster og to roterende mopper. Klarer vores testtæppe og er relativt støjsvag og fleksibel.
Prisen og størrelsen.
Læs hele testen

Electrolux Pure i9.2

Lidt af en skuffelse

Guldfarvet og trekantet, så den bedre kan komme til i hjørnerne – en vinder i mine øjne, allerede før jeg har sat den på arbejde. Men man skal passe på med forudfattede meninger …

Lille, fiks og stilig. Kan gemmes væk, hvis man vil. Gør også rent i hjørnerne.
Kan ikke klare vores testtæppe, støjer meget og er ufleksibel i sin fremfærd. Ustabil app.
Læs hele testen
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Endte i 1995 lidt tilfældigt på bladet Elektronikvärlden, som senere skiftede navn til Ljud & Bild. Frem til 2013, da hun valgte at prøve kræfter med andre ting, havde hun været projektleder, journalist og redaktionschef. Fra marts 2021 er hun tilbage på freelancebasis. Åsa skriver først og fremmest om brugbare dimser, der gør livet lidt sjovere, og ser måske tingene fra et lidt andet perspektiv end sine kolleger.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Dreame L10s Ultra Gen 2 kan næsten erstatte din gamle Nilfisk

Så skal der vaskes igennem

Selvhjulpen robot gør det næsten perfekt

En mudret omgang

Gulvlampe med disko-stil

Godt i teorien - mindre godt i praksis

Billig babymonitor fungerer perfekt

Brygger og kværn i perfekt symbiose

Tado X har fået Thread, Matter og abonnementsordning

Smart overvågning i 4K og farver

Et effektivt farvel til snavs og dyrehår

Ny topmodel fra Sage imponerer