TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

Gruppetest: 6 smarte luftrensere

Bedre indeklima med intelligente luftrensere

Allergener, dampe og lugte er alle uønskede i hjemmet, og moderne luftrensere er den enkle løsning.

Af / 23/06/2023 - 09:00
6 smarte luftrensere

Vi har nok alle sammen på et tidspunkt oplevet, at luften i vores hjem føles en smule tung eller gammel og åbnet vinduerne for at lufte ud. Men hvad gør man, hvis det er udeluften, der er problemet? Enten fordi du bor tæt på en trafikeret vej, en fabrik, der lugter, når vinden blæser, eller simpelthen fordi luften er en tåge af pollen fra træer, græs og blomster. Så anskaffer man sig en moderne luftrenser.

Vi havde selvfølgelig det krav, at luftrenserne skulle være smarte. Det betyder, at de er forbundne og kan styres med en app, selv når du ikke er hjemme. Derudover ønskede vi, at de skulle filtrere mere end bare partikler i luften. Vi har også kigget på energiforbruget og driftsomkostningerne pr. år. Det vil sige, ikke kun hvad filtrene koster, men også hvor ofte de skal skiftes, og om de kan skiftes individuelt.

Luftrenserne er testet i en lejlighed ved siden af en stor motorvej, så der burde være masser af partikler og gasser. Derudover bor der også to langhårede katte i lejligheden, så der er kattehår i luften. Desuden blev testen udført i pollensæsonen, så luften uden for vinduerne var til tider tyk af pollen.

Typer af luftforurening

PM 2,5 – (PM er betegnelsen for fast eller flydende stof i luften omkring os, typisk kategoriseret efter diameter). Det er små partikler på 0,1-2,5 mikrometer, der kan indåndes. Endnu mindre, og farligere, er PM1, som er mindre end 1 mikrometer. PM10 er under 10 mikrometer og anses for at være den mindst farlige af partiklerne. Partikelfilteret fjerner ting som støv og pollen. Effektiviteten er normalt 99,5 procent eller mere.

TVOC – (Total Volatile Organic Compounds). Angiver i ét enkelt tal summen af VOC/flygtige organiske forbindelser i luften. Består ofte af ufuldstændigt forbrændte fossile brændstoffer, opløsningsmidler og maling. Kommer typisk fra trafik samt nye møbler, maling eller byggematerialer i nye huse.

Annonce

Formaldehyd – En farveløs gas, der frigives fra træprodukter som krydsfiner og nye møbler. Den kan også komme fra maling, tapet, lak og rengøringsmidler. Det er irriterende og er både allergifremkaldende og kræftfremkaldende.

Lugt – Ikke direkte farligt, men kan være irriterende, hvis det lugter dårligt. HEPA-filtre hjælper ikke her; luftrenseren skal have et kulfilter.

LUFTKVALITETSMÅLERE

Under testen verificerede vi luftrensernes målinger med to luftkvalitetsmålere.

airthings view plus hero
AirThings View Plus (Foto: Airthings)

AirThings View Plus

Storebror til AirThings Wave Plus. View Plus fungerer også som et knudepunkt for de mindre AirThings-målere. Ud over partikler (PM 2,5) og flygtige organiske forbindelser (TVOC), som mange luftrensere måler, måler den luftfugtighed, hvilket kun få gør, samt kuldioxid (CO2) og lufttryk, som ingen andre måler. Det mest unikke er dog, at den måler radon, hvilket vi ikke har set noget andet produkt til hjemmet gøre. Dens indlysende fordel i forhold til de mindre modeller er, at den har en skærm, så du ikke behøver at åbne app’en for at tjekke luftkvaliteten. Airthings View Plus er kongen af luftkvalitetsmonitorer, men den er også prissat derefter.

netatmo smart indoor air quality monitor
Netatmo Smart Indoor Air Quality Monitor (Foto: Netatmo)

Netatmo Smart Indoor Air Quality Monitor

Hvis du er interesseret i den udendørs situation, er det Netatmo Weather Station, du skal have. Men til indendørs brug er Smart Indoor Air Quality Monitor vejen frem, enten alene eller som et supplement til vejrstationen. Den overvåger temperatur, luftfugtighed, kuldioxid og støjniveauer. Den kan også give praktiske råd om, hvordan man forbedrer indeklimaet. Hvis du allerede har andre Netatmo-produkter, passer den godt ind i økosystemet og er også kompatibel med Apple Homekit. Den er måske ikke så avanceret som Airthings View Plus, men den koster kun en tredjedel.

Blueair Dustmagnet 5210i

BlueAir Dustmagnet tiltrækker det støv, der hvirvler rundt.

Blueair Dustmagnet er en effektiv luftrenser, men den er relativt ufølsom, og prisen på filteret er høj.

Praktisk design. Effektiv til at opfange støv i luften. Tænder og slukker for luftrenseren, alt efter om du er hjemme eller ej. Lavt energiforbrug.
Måler kun partikler i luften. Høje omkostninger til filtre. Laveste støjniveau er relativt højt.
Læs hele testen

Electrolux Pure A9 PA91-404DG

Electrolux Pure A9 renser store områder effektivt

En stilfuld luftrenser med en god ventilator, som registrerer de fleste forurenende stoffer og renser luften i fem trin.

Meget stille! Filtrerer mange typer forurenende stoffer fra. Usædvanligt højt antal luftkvalitetssensorer. Dækker et meget stort område.
Det fylder lidt i rummet. Ikke alle kan lide mørkegrå apparater i deres lyse og friske hjem. Luftkvalitetslampen er lidt for indiskret.
Læs hele testen

IKEA Starkvind

IKEA Starkvind gemmer sig smart inde i et bord

Når luftrenseren er indbygget i et sidebord, er den mindre synlig og udnytter pladsen bedre.

Ikke i vejen på gulvet. Ikke så mærkbar som de andre. Billig i drift, hvis man kun bruger partikelfiltre.
Sensor til TVOC er ekstraudstyr. Dårlig til at give information om luftkvalitet. Fanger mindre støv på grund af designet. Meget få smarte funktioner på trods af app’en.
Læs hele testen

Philips 2000i-series AC2729/10

Philips AC2729 er en luftrenser med indbygget luftfugter.

Den eneste luftrenser i testen, som aktivt bekæmper allergener og tør indendørsluft.

Indbygget luftfugter! Meget tydelig information om luftkvaliteten. Speciel allergen-tilstand. Effektiv filtreringsløsning. Meget støjsvag i laveste tilstand.
Lidt besværligt at fylde vandtanken. Føles lidt skrøbelig.
Læs hele testen

Stadler Form Roger

Stadler Form Roger er stilfuld, men enkel

Med en høj pris ville man forvente en højteknologisk løsning, men det er ikke tilfældet her.

Stilfuldt design i (hvad der ligner) metal og stof. God rensning med nemt filterskift.
Højt energiforbrug! Måler kun partikler i luften. Få indstillinger i app’en. En af de mest støjende i testen.
Læs hele testen

Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro

Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro - den mest prisvenlige

Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro er effektiv og nem at bruge. De få ulemper kan vi leve med til denne pris.

Nemt at rengøre blæseren. Effektiv filtrering med tredobbelt filter og ionisering. God til at opsamle selv groft støv.
Højt støjniveau. Dyrt, hvis man skal skifte filter ofte. Stort apparat.
Læs hele testen
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ny topmodel fra Sage imponerer

Let at installere og drevet af sollys

Prisvenlig pizzaovn til både inde og ude

Du må ikke have for travlt

Højere opløsning og billedhastighed er et hit

Ding-dong - du er på skærmen

Delt glæde er dobbelt glæde

Dobbelt så smart er ikke dobbelt så godt

Det her kan ingen andre sengelamper

4 espressomaskiner: Hænger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel og ideen er god

Overvågning med øje på økonomien