TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus ZenWiFi Pro ET12

Det allersejeste mesh-netværk

Jovist er det dyrt. Men VIL du bare have det hurtigste og bedste mesh-netværk, så er Asus den nye konge på tronen.

Af / 30/09/2022 - 18:29
Asus ZenWiFi Pro ET12

Home mener

  • Hastigheden er den sejeste, vi hidtil har set, og det samme er stabiliteten. Og med markedets måske mest fleksible mesh-løsning, er der ikke meget at betænke sig på for dem, der har brug for det helt optimale.
  • Langt fra billig!

Når jeg åbner æsken med det nye flagskibsnetværk Asus ZenWifi Pro ET12, som er dets fulde navn, er det med en blanding af rædsel og fryd. For det første ligner disse bokse nemlig ikke nogen routere, jeg har set før. To sorte, prismeformede tårne med antennerne på toppen, indrammet i plexiglas. Og et RGB-lys på toppen, som sætter stilen. For det andet er det her dyre sager. Virkelig dyre.

 

Asus ZenWiFi Pro ET12 white LEDs Asus ZenWiFi Pro ET12 yellow LEDs
<
>
LED-lyset på toppen lyser hvidt hvis forbindelsen er god. Foto: Geir Gråbein Nordby

Hvornår har du egentlig brug for et dyrt mesh-netværk? Hvis din bolig er fyldt med ikke-forbundne gadgets, og din eneste digitale bekymring er, om du kan streame Netflix i 4K eller ej, har du det fint med et overkommeligt ét. Selv et billigt mesh-netværk kan give gode hastigheder, hvis der kun er få tilsluttede enheder at holde styr på. Forvent en gennemsnitshastighed på 200-300 Mbit/s (de bedste køb kan være lidt hurtigere), hvilket er mere end nok til at dække de flestes behov.

Har du derimod et fibernet med en båndbredde på 500 Mbit/s eller mere hver vej, skal du op i pris. Især hvis du har et stort hjem fyldt med smarte gadgets. I min husstand har vi flere smarte højttalere, effektforstærkere, TV’er, PC’er, tablets og flere mobiltelefoner, samt kameraer, en smart dørklokke, robotstøvsugere og en hel masse andet. Sandsynligvis omkring 40 enheder i alt. Derfor mærker jeg hurtigt, at hastigheden falder, hvis mesh-netværket ikke holder et højt niveau.

Asus ZenWiFi Pro ET12
Foto: Asus

Også med WiFi 6 er kvalitet vigtig

Med den nye WiFi 6-teknologi blev vi lovet en meget bedre trådløs internetforbindelse til alle vores gadgets, fordi hver antenne kan sende og modtage flere datastrømme samtidigt. Dette i modsætning til den ældre WiFi 5, som kun har brug for én antenne til hver datastrøm op og ned. Du kan tænke på WiFi 6 som en sekstensporet motorvej sammenlignet med fire for WiFi 5, forstået på den måde at, selv om hastighedsgrænsen ikke øges, når alle biler deres destination hurtigere.

Annonce

Derudover bruger WiFi 6 såkaldt beamforming, hvor hver datastrøm kan sendes mere præcist mod den antenne, den er beregnet til. Mindre båndbredde på afveje, med andre ord.

Det lyder meget godt på papiret, og WiFi 6 er også hurtigere. Ikke desto mindre er der kun så meget, du kan gøre med 1-2 antenner i hver router og satellit, hvilket typisk er det, de billigste netværk har. Nogle har op til fire, og så begynder det at hjælpe.

6ghz wifi scaled 1 scaled 1
Hurtigere internet med WiFi 6E og 6 GHz. Illustration: Asus

Wi-Fi 6E = 6 GHz

Du kan også med fordel sigte efter netværk med WiFi 6E. Det er samme teknologi som WiFi 6, forskellen er et nyt frekvensbånd på 6 GHz-spektret. Dette kommer i tillæg til de eksisterende 5 GHz og 2,4 GHz, og formålet er at få mindre støj på netværket. Hvis man sænker støjen, får man i praksis et hurtigere og mere stabilt netværk, selv om den teoretiske hastighed på 6 GHz er den samme som på 5 GHz (9,6 Gbit/s). I praksis skal man kombinere flere 5 GHz-datastrømme for at opnå samme båndbredde som med 6 GHz, så mange netværk vil stadig være hurtigere på det nye bånd. Bare vær opmærksom på, at 6 GHz har en kortere rækkevidde end 5 GHz.

Det er stadig stærkt begrænset med produkter, der understøtter 6 GHz – ikke engang den nyeste iPhone 14 Pro er kompatibel. Så dette er ikke en nødvendighed lige nu, men kan komme til nytte senere.

Læs også Når fart er vigtigere end fornuft Superhurtige Orbi RBKE963 er det første mesh-netværk, der tager en helt ny frekvens i brug. Samtidig kan du vinke farvel til begrebet “meget for pengene”.

10 antenner for maksimal båndbredde

Mesh-systemet, jeg har ved hånden her, Asus ZenWiFi Pro ET12, som er af typen WiFi 6E, og her taler vi ikke bare om to eller fire, men hele 10 antenner i hver boks! Med otte datastrømme pr. antenne kan man virkelig begynde at kalde det båndbredde! 4,8 Gbit/s er den hastighed, der hævdes på både 5 GHz- og 6 GHz-båndene, mens det langsommere (men med bedre rækkevidde) 2,4 GHz-bånd skulle have lige omkring 1,1 Gbit/s.

Tag disse hastigheder med en stor knivspids salt, for efter min erfaring kommer man sjældent over 100 Mbit/s med 2,4 GHz, mens de øvre bånd kan begynde at nærme sig gigabit-hastigheder. Jeg har selv en gigabit båndbredde til huset, som giver omkring 940 Mbit/s i reel hastighed med kablet Ethernet (noget af båndbredden går til metadata, der sikrer, at datastrømmene går, hvor de skal). Fordi den trådløse router sikkert alligevel også vil have nogle tab i konversionen fra kablet til trådløs, er det meget sjældent, at jeg overhovedet ser 900-megabit-tal på WiFi – næsten uanset hvor god routeren er.

Om jeg faktisk kunne komme over én gigabit trådløs hastighed, hvis mit abonnement var på mere end det, har jeg i skrivende stund ingen mulighed for at tjekke.

Asus ET12 speed measurement in app
Hvis du har gigabit internetabonnement, får du sandsynligvis i praksis hastigheder på omkring 930-940 Mbit/s, hvis forholdene er optimale. Her målt med Asus-appen.

To veludstyrede enheder

Asus ET12 består af to identiske enheder. Det betyder, at du kan vælge, hvilken der skal være routeren, og hvilken der skal være ‘satellitten’ (noden).

På bagsiden er der fire Ethernet-porte, hvoraf to er standard 1 Gbit/s, mens to er på hele 2,5 Gbit/s. De langsomste bruges til at oprette forbindelse til smarte enheder, der enten ikke understøtter wi-fi, eller som du ønsker den bedst mulige stabile internetforbindelse til.

De hurtigste porte bruges til selve infrastrukturen af ​​mesh-netværket, også kendt som backhaul. På routeren skal porten mærket WAN være forbundet til dit modem, mens den, der er mærket LAN, er reserveret til den kablede forbindelse til noden. Denne kobles til nodens WAN-port.

Dette er en ægte lille genistreg, fordi det betyder, at du kan tilslutte så mange noder, du vil, efter hinanden: Fra LAN, til WAN, hele vejen. Dette i modsætning til Netgears flagskib, nemlig ærkekonkurrenten Orbi RBKE963, som har én backhaul-udgang på routeren, der skal kobles til det tilsvarende stik på noden. Der kan således kun tilsluttes én node med kabel; alle yderligere noder kan kun forbindes via wi-fi.

Asus ZenWiFi Pro ET12 connections
Asus ZenWiFi Pro ET12 har fire Ethernet-stik, hvoraf to har 2,5 Gbit/s båndbredde. Disse bruges blandt andet til kablet backhaul mellem router og noder. Foto: Asus

Kablet vs. trådløs backhaul

Har du mulighed for at forbinde router og noder med et kabel, vil jeg klart anbefale dette. Det garanterer de hurtigste hastigheder i dit hjem, og det mest stabile netværk.

Med kablet backhaul kan du desuden forbinde begge 5 GHz-bånd til ét med 160 MHz båndbredde i stedet for at have to bånd med hver 80 MHz. Dette øger hastigheden på 5 GHz-netværket. Dette lader sig ikke gøre på det førnævnte Orbi-netværk, som har ét bånd dedikeret til trådløs backhaul og ikke kan frigives til andre funktioner, selv når du bruger kabel mellem boksene.

Med andre ord skulle Asus kablede backhaul-netværk teoretisk have hurtigere hastigheder på 5 GHz-netværket end det endnu dyrere Orbi-sæt. Kører du begge dele trådløst, kan Orbi-netværket derimod drage fordel af ​​et mere stabilt backhaul, da det ene 5 GHz-bånd udelukkende bruges til dette.

Enheder tilsluttet 6 GHz-båndet har derimod nøjagtig samme teoretiske hastighed på henholdsvis Asus og Orbi.

Læs også 6 GHz internet: Nu bliver det endnu hurtigere Er Wi-Fi 6 forældet, allerede før det er blevet allemandseje?

Genial mesh-løsning?

Asus ET12 er en dyr mesh-løsning. Men det geniale er, at enhederne er kompatible med Asus’ AiMesh-system, hvilket betyder, at du nemt kan udvide dækningen til andre steder i huset med billigere AiMesh-produkter.

Skal du for eksempel have dækning i garagen for at koble garageåbneren til netværket, er det lige hårdt nok at skulle punge ud med flere tusinde kroner for en ekstra ET12-router til formålet. Køb hellere bare en AX56 netværksforlænger til et par hundrede kroner.

For at være sikker på altid at have de hurtigste og mest stabile hastigheder rundt om i huset, er det ikke en god idé at bruge langsommere noder, da du så risikerer, at dine gadgets kan koble sig til dem i stedet for, hvor de egentlig skulle være tilsluttet ET12-netværket.

Asus ET12 app setup
Asus ET12 er meget nem at sætte op, blandt andet takket være en brugervenlig app.

Enkel tilslutning

Det er nemt at tilslutte Asus ET12. Tilslut modemmet til WAN-stikket på den boks, du vælger som router, og genstart modemmet for at være sikker. Download Asus Router-app’en, og scan QR-koden under routeren for at tilslutte den.

Noget jeg virkelig godt kan lide ved app’en er, at du ikke behøver at registrere dig for at bruge den. I modsætning til med Netgear, som både kræver, at du logger ind, og desuden har flyttet visse funktioner, såsom forældrekontrol, til sin betalte abonnementstjeneste.

Efter at have sat din router op og givet den et netværksnavn, anbefaler jeg, at du forbinder med kablet backhaul, hvis du har muligheden, og derefter åbner for 160 MHz båndbredde på 5 GHz-båndet – så skulle du få den bedste mulige hastighed og stabilitet her.

Efter at routeren er sat op, skal der sættes strøm til noden. Hvis du vil forbinde den via wi-fi i stedet for kabel, sætter du de to i samme lokale: så forbinder de sig automatisk. Derefter kan du flytte noden hen, hvor du vil have den.

Asus ET12 - speedtest - node in next room - open door - wifi backhaul two floors up - 6GHz Asus ET12 - speedtest - node in next room - open door - wifi backhaul two floors up - 5GHz Asus ET12 - speedtest - router ground floor - node 1st floor - PC 2nd floor - 6GHz Asus ET12 - speedtest - router ground floor - node 1st floor - PC 2nd floor - 5GHz Asus ZenWiFi Pro ET12 - speedtest - node in next room - closed door - wired backhaul - 6GHz Asus ZenWiFi Pro ET12 - speedtest - node in next room - closed door - wired backhaul - 5GHz Asus ZenWiFi Pro ET12 - 5GHz router ground floor smartphone 2nd floor Asus ZenWiFi Pro ET12 - speedtest - node in next room - open door - wired backhaul - 6GHz Asus ZenWiFi Pro ET12 - speedtest - node in next room - open door - wired backhaul - 5GHz Asus ZenWiFi Pro ET12 - speedtest - router ground floor - computer 2nd floor - 5GHz Asus ET12 app speed 6 GHz with Zenfone 9 next to router Asus ZenWiFi Pro ET12 - 5GHz smartphone same room Asus ZenWiFi Pro ET12 - 5GHz router ground floor smartphone 1st floor
<
>
Speedtest: 6 GHz. Node i lokalet ved siden af PC’en. Åben dør. Trådløs backhaul, med en hel etage imellem.

Asus ET12: Vanvittig hastighed og stabilitet

Wow! Sikke hastigheder! Med ET12 måler jeg tæt på gigabit-hastigheder på både 5- og 6 GHz-båndet, når det kører hurtigst, med kablet backhaul mellem routeren og noden, hvor sidstnævnte står i lokalet ved siden af PC’en, med den tynde indvendige dør mellem dem lukket. Det her er faktisk det hurtigste, jeg har set!

Med Asus Zenfone 9 i umiddelbar nærhed af routeren og tilsluttet 6 GHz, kommer jeg over 900 Mbit/s de fleste gange, jeg måler. Utroligt hurtigt, og hurtigere end du nogensinde har brug for, hvis du har nogenlunde normale behov.

Før brugte jeg Netgear Orbi RBKE963; det hurtigste og mest stabile netværk, jeg har haft i huset. Indtil nu!

For selv om Asus-netværket kun har to enheder, og Orbi-netværket tre, klarer jeg mig fint med to bokse i min bolig på tre etager og næsten 200 kvadratmeter i samlet areal. Routeren har jeg på første sal og noden på tredje, med kablet backhaul.

Læs også Hvad pokker er mesh? Forventningen om, at dine trådløse devices bare fungerer, indfries kun med et ordentligt mesh-netværk.

Når jeg skifter over til trådløs backhaul, falder hastigheden på tredje sal en del, så ser vi pludselig i praksis omkring 340 Mbit/s på 5 GHz og 200-220 Mbit/s på 6 GHz. Stadig ganske brugbart, men da jeg har mit kontor deroppe, er det faktisk der, jeg har brug for den bedste hastighed.

Jeg får hurtigere forbindelse på øverste etage, hvis jeg flytter noden ned på anden sal. Så er netværket hurtigst nede i kælderen, næsten lige så hurtigt på andensalen, med hastigheder på op til 900 Mbit/s, og så har jeg omkring 800 Mbit/s på tredje sal ved 5 GHz, og over 500 Mbit/s ved 6 GHz. Så begynder det virkelig at ligne noget!

I hverdagen oplever jeg, at netværket er fuldstændig stabilt, selv med omkring 40 smarte enheder tilsluttet. Det er her, de billige netværk falder fra hinanden, som jeg for eksempel for nylig oplevede med TP-Link Deco XE75. Her faldt hastigheden dramatisk, da mange enheder skulle holdes i hænderne.

 Asus-ZenWiFi-Pro-ET12
Foto: Asus

Asus ET12 eller Netgear Orbi RBKE963?

I det daglige oplever jeg faktisk endnu bedre stabilitet på Asus-netværket end på Netgears dyreste RBKE963. Ikke mindst har jeg af og til oplevet, at Sonos-produkter ikke er så glade for Netgear, men jeg får som regel stadig lidt bedre hastigheder med Asus, også når min kontor-PC er tilsluttet med den nyeste type netværkskort.

Når Asus-netværket samtidig er så fleksibelt og kan udbygges med både routere og satellitter i flæng, mens Netgear-netværket er låst til sig selv og dermed meget dyrt at udvide yderligere, så synes jeg Asus er et bedre køb.

Netgear Orbi har en fordel, hvis du bruger trådløs backhaul i stedet for kablet, da Orbi har en separat kanal dedikeret til denne opgave. Men samtidig sænkes den maksimale hastighed på 5 GHz-kanalen, da man ikke må kombinere de to.

Asus ZenWiFi Pro ET12 SPREAD 2
Foto: Asus

Asus ZenWiFi Pro ET12: Konklusion

Asus ZenWiFi Pro ET12 er dyr, men den er også lynhurtig, meget stabil, og blandt de mest fleksible systemer, der findes.

Uanset hvor mange noder, der er forbundet med hinanden, kan alle bruge kablet backhaul, hvis de ønsker det. Netværket kan også udvides med billigere noder og routere, hvis man f.eks. har døde zoner, hvor disse hastigheder er mindre vigtige.

App’en har gode indstillingsmuligheder, giver et godt overblik, og ingen af ​​netværkets funktioner er låst til et betalingsabonnement. Kun hvis du ønsker udvidet digital sikkerhed.

Hvis du har gigabit-internet og vil have det hurtigste og bedste, så er listen kort, og indtil videre sidder ET12 trygt på kongetronen blandt dem, vi har testet.

Karakter
Asus ZenWifi Pro ET12
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lad teknologien tage hånd om dit kæledyr

Den gør din garage smartere

Dreame L10s Ultra Gen 2 kan næsten erstatte din gamle Nilfisk

Så skal der vaskes igennem

Selvhjulpen robot gør det næsten perfekt

En mudret omgang

Gulvlampe med disko-stil

Godt i teorien - mindre godt i praksis

Billig babymonitor fungerer perfekt

Brygger og kværn i perfekt symbiose

Tado X har fået Thread, Matter og abonnementsordning

Smart overvågning i 4K og farver