En hurtig søgning på “smart bird feeder” på Google afslører, at Bird Buddy langt fra er de eneste, som gerne vil give fugleglade typer mulighed for at lokke havens fugle til og forevige dem i knivskarpe billeder og videoer.
Men Bird Buddy, som har fem år på bagen, siger selv, at de var de første på markedet. Tilbage i 2020 lancerede de deres første, smarte fuglebræt med en Kickstarter-kampagne, og the rest is history, som man siger.
Nu har Bird Buddy opdateret til en ny version, Smart Feeder PRO, og er desuden begyndt at sælge det fra deres egen europæiske webshop, og vi var spændte på at se, hvad det kunne.

Tålmodighed
Skribenten bag denne artikel fodrer ikke normalt fugle i sin have. Til gengæld har vi en hundehvalp, som ser det som sin fremmeste opgave at jage alle flyvende, uvedkommende væsener væk fra matriklen flere gange dagligt.
Det kan formentlig forklare, hvorfor det tog en hel del dage, før den første fugl viste sig i technicolor i Bird Buddys app.
I sin manual advarer Bird Buddy om, at man skal være klar til at vente op imod to uger, før fuglene begynder at vise sig, og det er længe at gå og vente, når man er spændt på at se, om det er en musvit eller en gråspurv, der først kigger forbi.
Heldigvis kan man i mellemtiden fornøje sig med at se massevis af billeder og videoer med langt mere eksotiske arter fra Bird Buddies i resten af verden. For fugleentusiasterne rundt om i verden deler i vildskab deres videoer med andre brugere, så hvis du gerne vil se en sydkoreansk Brown Eared Bulbul helt tæt på, er det bare med at hente Bird Buddys app.

Installation
Men lad os starte ved begyndelsen, for først skal det smarte fuglebræt jo pakkes ud og kameraet lades op. Det første går hurtigt. Det andet tager et par timer, og da vi har modtaget versionen med solcelle på taget, behøver vi måske aldrig gøre det igen. I løbet af testperioden svinger batteriet fra 93-99%, så solcellen virker, men der er også pænt vejr og solskin flere dage.
Fuglebrættet, som er fremstillet i kraftigt, genanvendt plastic i mørkeblå med orange detaljer, samler nærmest sig selv, og selv de mest fummelfingrede vil kunne montere kameraet, som forbindes med et USB-C stik til solcellen og fastgøres med en kraftig magnet. Herefter er det bare at fylde huset med fuglemad og enten hænge det op eller montere det på en pind med det medfølgende beslag. Bird Buddy sælger også beslag til vægmontering på deres hjemmeside.

Kameraet forbindes let til app’en og til hjemmets 2,4 GHz Wi-Fi. Og her støder vi så på et problem, for egentlig ville vi jo helst placere vores Bird Buddy bagerst i haven og længst væk fra føromtalte hundehvalp, men vores Wi-Fi er åbenbart ikke stærkt nok til, at Bird Buddy kan levere en livestream på den afstand.
Vi har dog tidligere haft fungerende livestreams fra andre kameraer, som var placeret bagerst i haven, og som godt kunne nå husets Wi-Fi, så det er lidt af et mysterium, hvorfor Bird Buddys ikke kan.
Men i stedet sætter vi brættet i et bed tættere på huset, hvor vi har bemærket, at der er en del musvitter. Og så er det ellers bare at vente.
Vi vælger at slå mikrofonen fra i et naivt håb om, at det forbedrer forbindelsen, men faktisk er billedet i app’en med vores livestream temmelig skarpt og detaljeret. Kameraet filmer i 2K og tager fotos i 5 megapixel opløsning.

Gevinst
Den første musvit kommer forbi vores lille buffet efter en lille uge, og vi opdager det ved, at Bird Buddy app’en sender en begejstret notifikation om, at der har været besøg! Sjældent har vi været så spændte. Hvem har været forbi?
I app’en finder vi en kort videosekvens med en musvit, eller en “great tit”, som det åbenbart hedder på engelsk, for Bird Buddy PRO har nemlig AI-genkendelse og kan derfor ikke bare fortælle os, at der har været en fugl, men også hvilken fugl det er. Man kan sågar give den et navn, hvis den havde haft nogle særlige karakteristika.
Ud over videoen er der også en række billeder af musvitten, som Bird Buddy har taget og lagt klar til os, og da musvitten har placeret sig på det lille trinbræt, er billederne fine og velkomponerede.
Dagen efter får vi besøg af en anden og mere klumset musvit, som hopper direkte op i maden og desuden vender ryggen til kameraet. Det kan vi jo ikke arbejde med, og billederne er derefter.
Bird Buddy giver mulighed for at indstille antallet af notifikationer, så du enten får besked om højdepunkter eller hver eneste fugl, der kommer forbi. Og du kan også sætte notifikationerne på pause, hvis det bliver for meget af det gode.

Konklusion
Hvis du interesserer dig marginalt for fugle og lidt mere for smarte gadgets, er det her en nobrainer. Bird Buddy Smart Feeder PRO er hyggelig, solidt fremstillet og ikke mindst sjov. Og har du andre fugleglade entusiaster i netværket, kan du give dem adgang til dit feed, så det ikke kun er dig, der får besked, når der kommer gæster.

Læs videre med LB+
TILBUD - 49 kr første måned
Fuld adgang til alt LB+ indhold
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
LB+ Total 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.800 produkttests!
- Store rabatter hos vores partnere i LB+ Advantage Club
- Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
- Deaktivering af annoncer
- L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!