TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Dreame L40 Ultra

Tæt på det perfekte

Dreames nye og veludrustede flagskib løser to af de største problemer med robot-rengøring. Til gengæld er den lettere glemsom og påståelig.

Af / 13/01/2025 - 09:02
Dreame L40 Ultra

Home mener

  • Hurtig og korrekt kortlægning. Velfungerende sidebørste og moppe-udsving. Fortsætter opgaver i nye rum efter løft over dørtærskel. Opgaver kan planlægges og sættes i kø.
  • Tager nogle gange sære omveje. Rengøringsmønster og genkendelse er ikke altid logisk. Brug af kort i app’en kræver en sikker finger.

Kinesiske Dreame har på få år lagt sig i førerfeltet for robotstøvsugere sammen med blandt andre Ecovacs og Roborock. Flere af modellerne kan en masse, som lyder smart på papiret. Men ikke alle leverer, når robotten er sluppet løs på hjemmets gulve.

Blandt andet kan dørtrin, etageadskillelse og korrekt korttegning give problemer. Vi har tidligere testet topmodellen Dreame X40 Ultra, hvor dørtrin voldte besvær. Andre robotter som Roborock Qrevo S og Narwal Freo Z Ultra mister kontakt til basestationen eller opgiver på halvvejen og kører ”hjem” til basen.

Dreame L40 Ultra er udstyret med SideReach ​Extendable Side Brush og MopExtend RoboSwing Technology. Tilsammen kaldet Dual Flex Arm Cleaning Technology.

Navnene dækker over en moppe og en lille arm med børste, som svinger ud efter behov.

Dreame L40 Ultra sidebrush
Sidebørste og fleksibel moppe arbejder sammen om at nå vanskelige områder. For eksempel hjørner og inde under skabslåger. (Foto: Dreame)

Kombinationen findes også hos Roborocks topmodel S8 MaxV Ultra. Som i øvrigt vandt  vores duel mod Dreame X40 Ultra i maj 2024.

Annonce

De smarte udtryk er ikke rent salgsgas, for du får, hvad Dreame lover. I dette tilfælde intelligent rengøring på steder, som ellers ville være svært tilgængelige for en rund og 10,3 cm høj robot.

Derudover er Dreame L40 Ultra i stand til at pause en opgave. Umiddelbart lyder det ikke revolutionerende, men i praksis løser det en af robot-rengøringens største udfordringer: Nordiske hjem med dørtrin.

App og opsætning

App’en Dreamehome er nøglen til rengøringens paradis. Skan QR-koden under robottens låg for at hente den og forbind Dreame L40 Ultra med dit trådløse netværk.

Klik på brugerikonet (en smiley) for indstilling af blandt andet sprog, deling af L40 Ultra med andre og stemmekontrol. Dreamehome understøtter alle nordiske sprog.

Læs også Du må ikke have for travlt Mova E30 Ultra er efter sigende ikke et Dreame-produkt. Den er blot ”powered by Dreame”. Hvad det egentlig betyder, er meget uklart. Det står dog klart, at der er tale om en robotstøvsuger med moppefunktion til en meget overkommelig pris.

L40 Ultra autodoserer rengøringsmiddel. Brug den medfølgende flaske på 200 ml til at fylde beholderen i basestationens venstre side bag frontdækslet. Når flasken er tom, kan du købe en liter Dreame rengøringsmiddel til cirka 199 kroner plus forsendelse.

Dreame L40 Ultra buckets
Udstyret ligner det, som fulgte med tidligere versioner af Dreames rengøringsrobotter. De to solide spande passer til hinanden i basestationens top. (Foto: Natasja Broström)

Bag dækslet sidder også en forinstalleret støvsugerpose på 3,2 liter. En ekstra følger med i kassen. Ifølge Dreame skal poser først skiftes efter 75 dages brug af L40 Ultra. En pakke med seks nye støvsugerposer koster 240 kroner.

Før rengøringen bliver mopperne automatisk fugtet med vand hentet fra standerens hvide beholder på 4,5 liter. App’en har en skala på 32 trin, fra let fugtig til våd. Skal mopperne ikke med ud på arbejde, klikker robotten dem af og efterlader dem i standerens bund.

Læs også Prisvenlig pizzaovn til både inde og ude Pizzaovnen Panetti Pizzetta Primo giver dig meget for pengene, og kan både bruges inde og ude, endda i alt slags vejr. Men den når ikke helt den lovede temperatur.

Når enheden er på netværket og online, klikker du på forsidens link ‘Gå til enheden’ for at begynde første kortlægning. Vælg ikonet med kort og en pen for sende Dreame L40 Ultra ud på robottens første opgave.

Første kortlægning

Dreame L40 Ultra er lige så hurtig som topmodellen Dreame X40 Ultra. Mine stuer på 60 kvadratmeter var kortlagt på få minutter. X40 tog lidt sære omveje under arbejdet, mens L40 udfører opgaven uden svinkeærinder.

Første kortlægning blev også mødet med det store, tilbagevendende problem for robot-støvsugere: Dørtrin. Dreame L10 og L20 hadede mine dørtrin på 2-3 cm i højden, men adlød og kom over efter et par forsøg. Dreame X40 Ultra nægtede.

Dreame L40 Ultra app
L40 Ultra opfanger tilstødende rum. Robotten kortlagde og rengjorde dem ét efter ét. Derefter var det blot at navngive rummene inde i app’en. (Screenshot: iOS)

I første omgang kortlagde robotten mine to stuer (uden dørtrin imellem). Derefter åbnede jeg dørene ud til de tilstødende rum adskilt fra stuerne med dørtrin og sendte igen robotten af sted. For at spare tid bad jeg robotten rengøre en mindre zone nær de tilstødende rum.

Et af dem var min entré. På distancen blev noget af entreens areal opfanget og tegnet delvist ind på kortet. På app’ens kort klikkede jeg på den delvist optegnede entré og bad robotten gøre rent der. L40 Ultra kørte mod entreen. Nær dørtrinet trykkede jeg kort én gang på knappen ‘pause’ (ikonet for tænd/sluk), som sidder forrest på robottens runde låg.

Jeg løftede robotten over dørtrinet og satte den ned på entrégulvet. Da jeg trykkede på knappen igen, fortsatte L40 Ultra ikke alene med at færdiggøre kortlægningen af entreen. Robotten forsatte også den rengøring, jeg havde bedt om.

Dreame L40 Ultra all
Dreame L40 Ultra har kameraer og sensorer i kanten og på oversiden til optegning af kort og genkendelse af underlag og forhindringer. Basestationen rengør og tørrer de to mopper. (Foto: Natasja Broström)

Metoden kortlagde entre, køkken og soveværelse med tilstødende badeværelse. Adgang til rummene kræver forcering af 2-3 centimeter høje dørtrin. Robotten kan klare forhindringer på maksimalt 2,2 centimeter, og L40 fandt således selv ud af at passere trinet mellem soveværelse og badeværelse.

At løfte og flytte rundt på en støvsugerrobot er ikke optimalt, men løser problemet med de høje dørtrin. L40 Ultra kom på den måde til, hvor stort set alle andre robotstøvsugere har givet op.

Rengøring i zoner og på tid

I app’en inddeler du rengøringen efter rum, hele boligen eller i zoner. Dreame oplyser, at L40 Ultra rengør i et mønster med lige, velordnede rækker. Det oplevede jeg med Dreame L10 Ultra og Dreame L20 Ultra. Begge testet i 2023.

Mønstret, som L40 viser i realtid på app’ens kort, er nogle gange rodet og går på tværs af robottens ‘kørselsretning’. Umiddelbart gav det ikke ringere rengøring, da jeg ved selvsyn tjekkede efter. For eksempel ved mopning. Mine trægulve blev vasket fint alligevel.

Dreame L40 Ultra hall
Robotten tænder automatisk lyset, men husker ikke, om der er plads til passage eller ej. Andre gange kørte den ud over kanten på en zone (her mit tæppe), hvor der skulle støvsuges. (Foto: Natasja Broström)

Er boligen i flere etager, kan L40 Ultra danne og gemme op til fire forskellige kort. Her er du nødt til at løfte og flytte med robotten. L40 Ultra kan ikke forcere trapper. Vælg mellem kortene alt efter hvilken etage, der skal gøres ren.

Dreame L40 Ultra er en af de få robotter, jeg har testet, som kortlagde mit hjem korrekt. Mure, rum og tæpper blev vist som i virkeligheden på app’ens 2D- og 3D-kort.

Du kan planlægge og sætte opgaver i kø. For eksempel rengøring i spisestue og køkken efter aftensmaden. Jeg prøvede dog at få L40 Ultra til at ‘serie’-rengøre mine tæpper, men app’en endte med at slette tæpperne fra kortet. I stedet optegnede jeg tæpperne som zoner, hvilket er upræcist og irriterende.

Intelligent rengøring og ekstra funktioner

Det store nye ved Dreame L40 Ultra er kombinationen af en fleksibel moppe- og børste-arm. Den ene moppe svinger automatisk ud og gør rent, hvor robottens runde form kan gøre det svært for ikke-fleksible mopper at nå. For eksempel tæt ind til en fejeliste langs gulvet. Funktionen arbejdede fejlfrit langs mine lister.

Dreame L40 Ultra all1
Robottens underside registrerer underlag og svinger børsten og den ene moppe ud efter behov. Den ekstra (mørke) børsterulle er til opsamling af dyrehår. (Foto: Natasja Broström)

Børste-armen kan bevæge sig op og ned med én centimeter og har en rækkevidde på fire centimeter. Jeg testede funktionen i soveværelset. Skydelågerne på mit klædeskab går ikke helt ned til gulvet, men har et lavt mellemrum mellem gulv og lågernes underkant. Her kan det være svært at komme til at støvsuge, selv med en konventionel støvsuger.

Robotten registrerede det lave mellemrum. Børste-armen skød af sig selv ud og fejede hele vejen ind til klædeskabets sokkel under skydelågerne.

Robottens indbyggede LED-lys tænder efter behov. For eksempel ved rengøring under sengen. AI-kameraet genkender ting og forhindringer med vekslende succes. Et hjørne af et skab er altså ikke en ledning, selv om L40 påstår det.

Omvendt banker L40 Ultra ikke ind i ting registreret af sensorerne på siden. Selv om L40 meget gerne ville passere mellem benene på en bænk (for at spare en omkørsel), var der ikke plads, så robotten opgav og kørte uden om.

Dreame L40 Ultra app2
Dreame L40 Ultra er en spøjs blanding af fejl og perfektion. Skabshjørnet er ikke et strømkabel, og rengøringsmønstrene er ikke snorlige. Til gengæld kortlagde robotten mit hjem (og dets tæpper) til perfektion. (Screenshot: iOS)

Den manøvre blev L40 Ultra ved med at gentage, selv om robotten burde vide bedre næste gang. Omvendt husker den tæpper og undviger dem på vej til andre områder. At køre på glat gulv går hurtigere end at passere hen over tæpper og tæppekanter.

Tæpper bliver registreret af sensoren på robottens underside. Er underlaget glat, angiver du i app’en, om det består af for eksempel klinker eller træ. Du skal dog have en sikker finger for at vælge mellem kortets mange små menuer og symboler.

Du kan bruge kamera og mikrofon i L40 Ultra til at følge eventuelle kæledyrs færden og tale med dem (hvilket jeg ikke ser det store potentiale i). Kameraet fotograferer også forhindringer, som du godkender eller ignorerer inde i app’en.

Har du kæledyr (og et hav af dyrehår), leveres Dreame L40 Ultra med en ekstra rullebørste, Anti-Tangle TriCut Brush. Rullens gummihår skraber snavs til sig, mens indbyggede klinger skærer hårene op, så de suges med ved næste tømning af robottens støvkammer.

Dreame L40 Ultra cleaning
Man rengør bundkarret i basen ved at fjerne moppeholderen og følge app’ens vejledning. En dyse slipper varmt, rent vand ud i karret, og det snavsede vand suges op i beholderen til dette. (Foto: Natasja Broström)

Tømning fra robot til basestationens støvpose foregår automatisk, medmindre du vælger at gøre det via app’en. Bliver basens bundkar godt snasket, har app’en en vejledning til, hvordan du renser det med den medfølgende håndbørste. Basestationen kan nemlig slippe rent, varmt vand ud i karret og bagefter suge det op til beholderen med snavset vand.

Konklusion

Med Dreame L40 Ultra får du hurtig og korrekt korttegning. Enheden løser to hidtil store problemer med robotrengøring: Dørtrin og rengøring af ellers svært tilgængelige steder. L40 Ultra skal pauses og genaktiveres for at passere dørtrin, men løser opgaven uden at gøre knuder eller tabe forbindelsen til basestationen.

Robottens fleksible moppe- og børstearm når ud i hjørnerne og ind på områder med meget lav højde, f.eks. mellem gulvet og skydelågerne på et klædeskab. 

Jeg brugte en Apple HomePod Mini til stemmestyring, men Siri fik kun robotten til at fortælle, hvor den befandt sig. Ville jeg begynde eller afslutte en rengøring, svarede Siri, at jeg skulle fortsætte opgaven ‘med den aktuelle enhed’, altså robotten.

Samlet leverer Dreame L40 Ultra en fremragende oplevelse. Stemmestyring, genkendelse af forhindringer og at holde sig inden for en tildelt zone til rengøring lader dog stadig en smule tilbage at ønske.

Karakter
Dreame L40 Ultra
Premium
Natasja Broström
Natasja Broström (f. 1971): Journalist på L&B Home. Natasja begyndte på Politikens IT-tillæg i 1990’erne. Herfra gik turen via fagblade, magasiner og aviser, hvor Natasja skrev om blandt andet it og nørdkultur. Fra 2002 har Natasja været på Datatid Techlife, siden IT-journalist inden for smart living og brevkasseredaktør på Alt om Data.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Selvhjulpen robot gør det næsten perfekt

En mudret omgang

Gulvlampe med disko-stil

Godt i teorien - mindre godt i praksis

Billig babymonitor fungerer perfekt

Brygger og kværn i perfekt symbiose

Tado X har fået Thread, Matter og abonnementsordning

Smart overvågning i 4K og farver

Et effektivt farvel til snavs og dyrehår

Ny topmodel fra Sage imponerer

Let at installere og drevet af sollys

Prisvenlig pizzaovn til både inde og ude