Sommeren er ovre, og det er tid til at vende tilbage til hverdagens rutiner. Og det er faktisk helt rart at få styr på mad, søvn og motion. Men så var der lige det der med rengøringen… Sommer og ferietid betyder ofte, at vi bruger meget mere tid udenfor og glemmer det derinde, så nullermændene får lov at vokse sig store og stærke.
Personligt finder jeg tilfredsstillelse i give lejligheden en omgang støvsugning og gulvvask, så det hele skinner. Men den følelse varer som regel kun den første uge efter ferien. Jeg har jo til min store glæde – og til tider fortvivlelse – haft lejlighed til at teste en række robotstøvsugere med varierende resultater.
Nu er det tanken, at alle sommerens nullermænd og kedelige, matte gulve skal genvinde deres fordums glans takket være DreameBot D10 Plus. En robotstøvsuger, der tømmer sig selv og ifølge den poppede video på hjemmesiden kan leve sit eget liv i hele 45 dage.
Så kører vi!
Jeg åbner kassen og finder lade-/tømmestationen, selve støvsugeren og en boks med diverse tilbehør såsom en quick start guide (på engelsk), en instruktionsbog (som stadig ikke indeholder nogen af de nordiske sprog) en ekstra støvsugerpose, rensebørsten til at fæstne på undersiden af støvsugeren samt en moppedel.
Jeg har tidligere testet DreameBot Z10 Pro, og det meste af det føles til at begynde med meget velkendt, bortset fra at D10 Plus er hvid.
Jeg kan huske, at jeg havde lidt problemer med at parre Z10 Pro med Mi Home-app’en i min sidste test, men denne gang var der faktisk ingen problemer – det var bare om at følge instruktionerne i hurtigstartguiden.
Den nye rengøringshjælp får navnet Hedvig.
Vi bor i en vind og skæv gammel lejlighed med højdeforskelle mellem nogle rum, så det er ikke bare om at give den gas og køre. Ligesom i tidligere tests bruger jeg to rum som testrum. Det er en stue med spisestuemøbler, en sofa, et gulvtæppe og lidt nips samt vores soveværelse. Det samlede areal af de to rum er lige under 50 kvadratmeter, og de er adskilt af et dørtrin. For at Hedvig kan forstå, hvad der forventes af hende, skal hun læse området.
Jeg afgrænser hende fra de andre rum ved at lukke døre, når der er nogen, eller sætte yogamåtter (eller hvad der nu er ved hånden) i døråbninger. Så starter jeg ‘mappingen’. Hun forsvinder lige så hurtigt som en månedsløn, og kommer lidt efter tilbage igen og fortæller, at hun er klar. Supernemt!
I den meget informative og brugervenlige MiHome-app er det derefter nemt at foretage de afgrænsninger, jeg vil have, så jeg slipper for at lægge forhindringer ud hver gang. Det er jeg især begejstret for.
Hvis der er et sted, jeg ikke vil have Hedvig til at gøre rent, tilføjer jeg bare en no-go zone. Og når jeg alligevel er i gang, lægger jeg også en no-moppe-zone ind, så gulvtæppet overlever, når det er tid til at gulvvask. Utrolig smart funktion, især hvis man planlægger, at der skal gøres rent på tidspunkter, hvor man ikke er hjemme.
Sidste vinter testede jeg Roborock E5, som – selv om den også både kunne støvsuge og vaske gulv – slet ikke havde disse muligheder for afgrænsning eller zoneinddeling. Prisen for Roborock er også kun godt halvdelen af prisen for den nye DreameBot, men personligt sparer jeg gerne sammen et par ekstra måneder på at få adgang til den funktion. Har du en bolig helt uden dørtrin (eller gulvtæpper, hvis du vil vaske gulv), går det selvfølgelig uden. Men ellers bliver der en pokkers masse ekstra arbejde.
Tid til at støvsuge …
Som vejledningen foreskriver, rydder jeg gulvet for ledninger, kattelegetøj, bortløbne sokker og andet, der af uforklarlige årsager er havnet på gulvet, inden jeg går i gang.
Hedvig starter og trisser af sted. Langsomt, men sikkert, manøvrerer hun sig gennem rummene. Først gør hun rent langs væggene, og så kører hun roligt frem og tilbage, frem og tilbage, indtil hun tydeligt melder ud, at hun er færdig, og at hun har tænkt sig at vende tilbage til ladestationen.
Jeg har selvfølgelig forberedt mig med nullermænd, krummer og andet snavs for at se, hvor godt hun klarer sin opgave. Og jeg må sige, at Hedvig består prøven med glans. Selv støjniveauet er godkendt, fordi det faktisk er muligt at være i samme rum under rengøringen, uden at man bliver vanvittig. DreameBot D10 Plus kommer ikke allerlængst ind i hjørnerne eller rengør støvede fodlister, men det er heller ikke noget, jeg forventer.
… og moppe gulv
For at få moppet gulvene skal man fylde den medfølgende vandbeholder med vand. Derefter gøres moppen våd, vrides og gøres fast til vandtanken. Hele herligheden sættes fast på undersiden af støvsugeren. Derefter skal man bare trykke på start. Hedvig bevæger sig hen over gulvet på samme strukturerede måde som før og efterlader et fugtigt spor efter sig.
Lad dig ikke narre
På papiret lyder en robotstøvsuger som løsningen på alle dine bekymringer. Men lad dig ikke narre! For at alt skal fungere gnidningsløst, skal der faktisk en del vedligeholdelse til. Især hvis du har kæledyr med lang pels, eller hvis nogen i husstanden har langt hår og/eller fælder meget.
Robotstøvsugeren skal også tørres af med jævne mellemrum, for at sensorerne kan fungere.
Og så er der jo lige det, at den ikke kan komme ind alle steder. Så for at få det rigtig skinnende rent, skal du bruge et supplement i form af en støvsuger med lidt andre evner. Og jeg er ked af at sige det, men du kan ikke smide gulvspanden ud, bare fordi du investerer i en robotstøvsuger. Med mindre du altså vælger f.eks. Ecovacs Deebot X1 Omni, som har to bevægelige mopper på undersiden, og som triller tilbage for at skifte vandet, når det er snavset. Men så taler vi også om helt andre penge.
Konklusion
DreameBot D10 Plus holder, hvad den lover, til en rigtig god pris i denne sammenhæng. Sugestyrken er absolut godkendt, selv på tæpper. Hvis du sænker dine forventninger til moppefunktionen og kun ser den som et værktøj til yderligere at opfriske dine gulve fra støv – ikke snavs eller pletter, vil du sandsynligvis være meget tilfreds.
For cirka 1.000 kroner mere kan du få DreameBot Z10 Pro, og bruger du cirka 1.500 kroner mere, kan du komme hjem med TCL Sweeva 6500 – men ingen af disse slår Hedvig, så du kan helt sikkert bruge de penge på noget sjovere.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer