Beskrivelsen på papkassen siger det klart: ”Tung pakke”. Dreames nye version af deres moppe-støvsuger, DreameBot L20 Ultra, er en vægtig sag. Den runde robotstøvsuger har taget 600 gram på i forhold til forgængeren L10 Ultra. Standerens mål og vægt er også øget. Sidstnævnte med næsten 5 kilo.
Spørgsmålet er så, om vi får valuta for pengene. L20 Ultra koster en slat, men den nye model kan (selvfølgelig også) mere.
Udpakningen er trods vægten til at have med at gøre. Standeren har fået en rillet front, som man kan have lidt blandede meninger om. Jeg er ikke fan.
Som forgængeren styres DreameBot L20 Ultra med app’en Dreamehome. Den hentes på Dreames hjemmeside. Alternativt kan du med mobilens kamera scanne QR-koden under robottens flytbare låg.
I toppen har standeren to tanke i plast. Ligesom hos L10 Ultra er beholderen til beskidt vand i mørk plast, mens plastbeholderen til rent vand er lys. Med den større stander er der plads til større tanke end hos forgængeren. I praksis ca. to liter mere i hver tank.
Specialdunken med rengøringsmiddel placeres mellem tankene. Dosis tilføjes automatisk og føres med vandet ned til robottens vandtank på 80 ml. Beskidt vand pumpes modsat op i standerens mørke plasttank. Med de større tanke går der længere tid, før du manuelt skal tilføje vand og sæbe.
Efter tilslutning af strøm, montering af de to mopper og fejefjeder samt opkobling til app’en er DreameBot L20 Ultra klar til at bevise sit værd.
Optegning af hjemmet
Med LDS-sensorer (Laser Distance sensor) skaber DreameBot L20 Ultra et kort over hjemmet. Sensorerne sidder på robottens top og front. De øverste sensorer indsamler data i forhold til afstande, for eksempel til stoleben. De forreste opmåler hjemmets linjer og ”tegner” kortet, så at sige.
Mens L10 Ultra var ivrig efter rulle ud i alle områder, robotten ”så” via sine sensorer, er L20 Ultra mere forbeholden. En dobbeltdør stod åben mellem stue og spisestue, så robotten ikke kunne opmåle bag døren.
Jeg sprang til for at lukke døren, inden robotten nåede derhen. Sensoren havde dog på afstand opfanget, at den del af spisestuen var utilgængelig og kørte forbi. En irriterende detalje, som dog blev udbedret, næste gang robotten rengjorde spisestuen.
En anden sær detalje er, at jeg åbenbart har fået et toilet i stuen. L20 Ultra har et frontkamera til at assistere robottens AI-sensor, der opmåler og vurderer genstande. Om det er kameraet eller sensoren, der er galt på den, er ikke til at sige, men på 3D-kortet over mit hjem optræder altså et toilet i stuen
Kameraets funktioner
Udover opmåling har kameraet en indikator. Støder L20 Ultra på ekstra snavs i et mørkere område, tænder kameraet to ‘forlygter’ for at kunne gøre bedre rent.
Kameraet tager også fotos af genstande, som robotten fremover undgår. Fotos kan være af stoleben, men også af utilgængelige steder såsom bag fronthøjttalerne eller inde under dobbeltsengen.
Disse ”snapshots” af sengeben, ledninger etc. dukker op i app’en. Jeg kan ignorere eller godkende robottens forslag til, hvad forhindringen består af. Som regel rammer robotten og dens AI-sensor plet. Det formodede toilet i stuen var dog et fejlskud. Mit lave skab til receiver og spilkonsoller er og bliver ikke et toilet.
Rengøring rum for rum
Når kortet er klart, begynder den mere avancerede rengøring. Du kan tildele hjemmets områder forskellige navne, selv om udvalget ikke altid er lige rammende. Det er nok mere en begrænsning i oversættelsen, at min spisestue kun kan hedde ”spisesal”.
Hvert rum kan rengøres forskelligt. Du kan justere sugestyrke, og hvor fugtige mopperne skal være ved gulvvask. Måske skal entreen have ekstra kærlighed, hvis hjemmet har børn og dyr.
Robottens underside har en dedikeret tæppe-sensor, som opfanger typen af underlag. Robottens to roterende mopper på undersiden standser og bliver hævet, når L20 Ultra bevæger sig ind over stof. Frigangen er tilpas høj til, at robotten ikke trækker et vådt slæbespor hen over den lidt tykkere stofkant på mit sisaltæppe. Det gjorde forgængeren.
Ligesom med forgængeren L10 Ultra kan du under ikonet for Kortredigering opdele hjemmet i zoner, rum og etager. Yderligere kan du lægge områder og rum sammen eller skille dem ad
Særlige forhold at tage hensyn til
App’en giver mulighed for at indstille kørselsretningen på L20 Ultra. Med underlag af planker, tæppe eller klinker kan det være en fordel, at robotten rengør i én retning. For eksempel langs plankerne og ikke på tværs.
Tæpper har sin egen ”afdeling” under kortredigering. Tilføjer jeg et tæppe på kortet over mit hjem, kan jeg vælge, at det markerede område skal støvsuges en ekstra gang, mens resten af rummet bare skal have en tur med mopperne.
Under Tæpperens indstillinger sætter jeg robotten til at efterlade mopperne i standeren, når tæpperne skal have en større tur. For eksempel støvsugning på kryds og tværs. Den feature er godt tænkt
Planlagt rengøring
L20 Ultra kan gøre rent på bestemte tidspunkter, så du slipper for at være hjemme imens. Støjniveauet er gået fra 59 dB på forgængeren til 63 dB, og det kan høres. L20 Ultra er lidt af et larmende bekendtskab. Især når sugestyrken er på maksimal.
Planlagt rengøring kan omfatte zoner og værelser, men ikke etager. Her skal L20 Ultra flyttes med håndkraft. Dørtrin på over 2 centimeter var et problem for L10 Ultra, mens L20 Ultra er knap så hjælpeløs. Efter et par tilløb overvinder robotten forhindringen.
Skulle L20 blive fanget bag en hindring eller et uoverstigeligt dørtrin, løfter du robotten til et ønsket sted og trykker på startknappen på låget. Derefter fortsætter L20 som før.
Jeg satte L20 Ultra til at støvsuge og moppe grundigt inde under sengen, hvor jeg ikke lige kommer hver dag. Under Indstillinger (de tre prikker foroven på app’ens hovedside) valgte jeg typen af rengøring og tidspunkt, før jeg gik på indkøb.
Batteriet er kraftigere end forgængerens. Jeg fik rengjort cirka 100 kvadratmeter, uden at L20 Ultra søgte tilbage til standeren for at blive opladet. Indstillet til maksimal sugestyrke og med ekstra grundig gulvvask skal du regne med at bruge cirka 1 procent af batteritiden pr. kvadratmeter
Særlige funktioner og muligheder
L20 Ultra har fået en række ekstra funktioner. Blandt andet glider de to roterende mopper ud til siden for bedre rengøring langs kanter. Funktionen arbejder bedst ved indstillingen pletrengøring, som du aktiverer med et tryk på robotlågets ikon af en firkant.
Med kameraet kan du overvåge hjemmet. Din smartphone og L20 Ultra skal dog være på samme hjemmenetværk, og funktionen kan kræve mobildata.
Robotten har børnelås, hvis junior nu er en pilfinger. Skulle robotten blive væk, vælger du Robotstyring under indstillinger og klikker på Find min robot. Høfligt svarer L20 Ultra: ”Jeg er her”. Ligesom L10 Ultra kan tekst og tale i app’en indstilles til dit ønskede sprog. Stemmestyring kan ske via Siri, Alexa og Google Home
Reservedele som poser, mopper, fejefjedre og valser købes stykvis fra 49 kroner. Du kan også købe dørtrinsramper fra 150 kroner. Europæiske versioner af Dreames hjemmeside fungerer i skrivende stund ikke optimalt, så kun amerikanske priser på rengøringsmidlet var tilgængelige. En beholder koster 16 dollar eller 112 danske kroner fra Dreames amerikanske hjemmeside. Da jeg testede L10 Ultra, tilsatte jeg en klat brun sæbe i stedet for det officielle rengøringsmiddel. Hverken L10 Ultra eller mine trægulve tog skade.
Jeg overså, at robottens skidtkammer skal indstilles til at tømme automatisk. Efter et par ugers brug fandt jeg to håndfulde snavs i dens indbyggede kammer. Man kan vælge at se det på to måder: Enten har jeg et meget snavset hjem, eller også er L20 Ultra bare effektiv. Jeg vælger at tro det sidste.
Konklusion
DreameBot L20 Ultra kan mere end L10 Ultra, men ikke alle funktioner er lige vigtige eller nødvendige. Kantrengøringen, hvor mopperne glider ud til siden, blev aldrig en succes hos mig. Nogle gange virkede det, andre gange ikke.
Kamera-overvågningen faldt ind og ud, hvilket skyldes netværket, mens sensorerne er lidt vel kræsne. Et stoleben blev ved at volde besvær for L20 Ultra, alligevel valgte robotten præcis den samme rute gennem spisestuen (og ind i stolebenet).
Sugestyrker, valse og fejefjedre er yderst effektive, og L20 Ultra arbejder længere og mere autonomt end forgængeren. Både med hensyn til vask og støvsugning. Ifølge manualen kan standerens støvpose rumme tre til seks måneders snavs. Bøvlet med dørtrin synes også at være en saga blot.
Med større tanke, automatisk dosering og tømning har du et minimum af vedligehold med L20 Ultra, men også til en langt højere pris. Har du et hjem på 50-70 m2 er forgængeren L10 Ultra nok (stadig) et bedre valg.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer