TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Ecovacs Airbot Z1

Rigtig god. Men dyr

En luftrensende robot, der trisser rundt i dit hjem og renser luften, hvor der er behov for det. Var det noget?

Af / 12/03/2023 - 10:00
Ecovacs Airbot Z1

Home mener

  • Pålidelig, brugervenlig og stabil .
  • Prisen - samt at du skal lægge endnu flere penge for at udnytte produktet optimalt.

Det, man ikke kan se, eksisterer ikke – eller hvordan? Er du ikke allergiker, er det nemt bare at ignorere kvaliteten af luften inden døre. Det er nemlig svært med det blotte øje at se de bittesmå partikler, pollen og forurening, som faktisk er i vores hjem. Men der findes løsninger – luftrensere! 

I Ecovacs bot-serie finder vi Airbot Z1, en luftrenserrobot som både filtrerer og steriliserer luften. Den holder styr på luftkvaliteten og kan bevæge sig rundt i boligens rum som en robotstøvsuger, takket være bl.a. truemapping-teknologi. Men prisskiltet viser tæt på 12. 000 kroner!

Og hvad får jeg så for pengene?

Fra mine tidligere test af luftrensere husker jeg tydeligt, at de fylder meget i landskabet. Men selv om mit hjem er betydeligt mindre end ved den sidste test, er jeg stadig ret spændt, da det er tid til at hente min Airbot. Jeg får min helt egen robot, min egen R2-D2, der skal redde hjemmet fra undergang og forfald … eller nå ja, forhåbentlig er det ikke helt så slemt, men jeg føler stadig en vis samhørighed med Luke Skywalker i udpakningsfasen 

I kassen finder jeg udover selve robotten: en ladestation, en luftkvalitetsmåler til at placere i et hvilket som helst rum, en quick start-guide og en instruktionsbog (ingen af disse på et af de nordiske sprog). Til Airbot Z1 hører også et luftfugtermodul og luftfriskerkapsler, men dem har man valgt at sælge separat, hvilket lægger ca. 1.000 kr. til prisen. Personligt synes jeg, at det er lidt nærigt, at det ikke følger med fra starten. Til gengæld har man af uforståelige årsager smidt et par stereohøjttalere (!) i produktet. En lille ‘sjov’ feature, måske, men mest af alt mærkeligt. 

Ecovacs Airbot Z1
På hjemmesiden står følgende: ”Udformet af branchens førende designer JACOB JENSEN DESIGN passer AIRBOT Z1 perfekt ind i dit hjem.” Smag og behag er forskellig, men selv om jeg er glad for at have min egen R2-D2, kan jeg ikke helt se, at luftrenseren passer ind i mit hjem. Den har desuden brug for at stå, så den kan komme ud, så glem alt om at gemme den af vejen, hvis du vil have mest muligt ud af den. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Læs også Lille og let at placere At skabe et godt indeklima behøver hverken være særlig svært eller dyrt.

Vi sætter i gang

Medmindre du har masser af plads i hjemmet, er det ikke helt nemt at finde plads til robotten. Den er ret stor og iøjnefaldende. Jeg finder en plads, hvor den ikke er i vejen, og sætter min nye logerende til opladning et par timer i ro og mag. Ved hjælp af quick start-guiden kommer jeg stille og roligt igennem processen med at gøre luftrenseren til en del af hjemmet. Det er ikke særlig svært at komme i gang, men det driller lidt, fordi vores Wi-Fi både går på 2,4 og 5 GHz, og Airbot ikke sætter pris på 5 GHz. Men efter et par tilløb er vi på banen, og det er tid til, at robotten ruller sig ud for at kortlægge lejligheden. 

Annonce

Vi har ingen trapper, men havde vi haft det, ville det ikke have givet årsag til bekymring, eftersom robotten kan registrere trapper ved hjælp af sine anti-drop-sensorer. 

Af en eller anden grund lægger den nogle rum sammen, og min oplevelse er, at den ikke kortlægger alle rum korrekt. Problemet er dog ikke større, end at man kan finde kortet frem i app’en og justere det, så det passer med de faktiske forhold. 

Luftkvalitetsövervakare Luftövervakare 2
<
>
Kassen indeholder en luftkvalitetsmåler, som du kan placere i et rum efter eget valg. Den pæn, enkel stilfuld og nem at installere. Udover at aflæse kvaliteten af luften i det aktuelle rum kan du trykke to gange på den lille knap på oversiden for at tilkalde luftrenser-butleren, som så kommer trillende og renser luften i rummet. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Eftersom luftrenserrobotten nu bor mellem køkken og stue, placerer jeg luftkvalitetsmåleren i soveværelset efter at have tilsluttet den til Wi-Fi, og jeg sikrer mig, at den og robotten har fundet hinanden. Har du et stort hjem, eller har du behov for at måle luftkvaliteten i flere rum, er det muligt at tilkøbe flere (til knap 800 kr. pr. styk!) 

Airbot Z1
På toppen finder du en stor, tydelig og meget blank skærm, hvor du bl.a. kan aflæse forekomsten af PM2.5-partikler og VOC (Volatile Organic Compounds, på dansk flygtige organiske forbindelser), der viser almindeligt forekommende forurening af luften indenfor. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Hvordan opfører Airbot Z1 sig?

I Ecovacs Home-app’en kan du foretage en række forskellige indstillinger af, hvordan du ønsker, at robotten skal opføre sig i forskellige situationer. Hvis du allerede har en robotstøvsuger, vil du sikkert få styr på systemet ret hurtigt.    

Installningar
I app’en er der forskellige valgmuligheder og indstillinger, så du kan bestemme, hvordan du vil have Airbot til at opføre sig. Du kan vælge at styre den helt manuelt, eller som i dette tilfælde lade den selv klare overvågningen af luftkvaliteten og starte luftrensningen, når den finder det nødvendigt. (Skærmbillede fra app)

 

Læs også Gør hvad den skal På tide at friske indeklimaet op med en luftrenser.

Du kan enten klare luftrensningen helt manuelt, eller du kan vælge, at den selv skal tjekke luftkvaliteten og arbejder ud fra den. Du kan skemalægge og vælge blæserhastighed mm. Du kan selvfølgelig ikke føre dybe, eksistentielle samtaler med robotten, men hvis du vil, kan du styre den med Yiko-stemmestyring. Min oplevelse er, at Yiko er længe om at lære at forstå mig og vice versa, så jeg foretrækker app’en. Men det er selvfølgelig en smagssag. 

Pa gang
Efter at jeg har rystet sengetøjet og haft altandøren åben, når der er tæt trafik, gør luftkvalitetsovervågningen i soveværelset Airbot Z1 opmærksom på, at luftkvaliteten ikke er optimal, og robotten kommer til undsætning. Det tager ærlig talt lidt tid at vænne sig til en gadget, der lever sit eget liv og bevæger sig rundt, uden at jeg behøver at gøre noget. Men det er ret sjovt alligevel, og jeg oplever, at luften i lejligheden er ren og frisk. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Og selv om man ikke kan se urenheder i luften, får jeg alligevel bevis på, at Airbot gør sit arbejde, når den starter luftrensningen, efter at vi har været i køkkenet og lave mad et stykke tid. 

Monotor appen Monitor appen 1 Monitor appen 2 Moniotor appen 3
<
>
Er jeg ikke hjemme, kan jeg bare gå ind i app’en og tjekke den aktuelle luftstatus i det rum, jeg har valgt at placere luftkvalitetsmonitoren i samt i rummet, hvor luftrenseren er placeret. Jeg kan endda gå ind på de enkelte parametre for at få en mere detaljeret forklaring på, hvad de betyder.

Hvad har man tænkt på?

Jeg så gerne denne luftfugter som standardudstyr, for jeg tror, at det er noget, som de fleste hjem ville have gavn af. At Ecovacs vælger ikke at inkludere den, er en skam. At de vælger at ekskludere luftfugteren, men tilføjer et par højttalere, er direkte dumt.  

Tillbehör Högtalare
<
>
Jeg ville til enhver tid fravælge højttalerne til fordel for luftfugteren. Luftfriskerkapslerne er jeg lidt mere usikker på, eftersom dufte kan være en udfordring for allergikere. Jeg krydser dog fingre for, at Ecovacs kommer til fornuft og gør begge de sidstnævnte til standard. For højttalerne er ikke til glæde for nogen. (Foto: Åsa Warme Hallén)

I mit hoved kan jeg næsten se udviklingsholdet holde kick-off, og at en af gutterne udklækker den geniale idé om højttalerne klokken halv fire om morgenen efter et vanvittigt tequila-trip. Og når tømmermændene letter, er beslutningen truffet, og det er for sent at rette op på miseren. Tale om en dårlig dag på kontoret!  

Lyden fra højttalerne er desuden ikke noget at skrive hjem om. 

Konklusion

Ecovacs Airbot Z1 er et rigtig godt produkt med en velfungerende og brugervenlig app. Men hvis jeg skal bruge over 11.000 kroner på en luftrenser, vil jeg klart hellere vil have luftfugtermodulet og luftfriskerkapsler med i prisen i stedet for højttalere. Jeg har helt ærligt svært ved at begribe, hvordan det gik til, at man fandt på at tænke: Ja – det virker som en fantastisk idé at putte højttalere i et premiumprodukt, hvis formål er at skabe et bedre indeklima.  

For at opnå det fulde potentiale skal man bruge næsten 15.000 kroner, og det er mange penge for de fleste mennesker. Jeg tænker: Det er en ommer – gør det bedre næste gang! Inkluder det, der er væsentligt for et sundt indeklima, og skrot resten. 

Karakter
Ecovacs Airbot Z1
High End
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Endte i 1995 lidt tilfældigt på bladet Elektronikvärlden, som senere skiftede navn til Ljud & Bild. Frem til 2013, da hun valgte at prøve kræfter med andre ting, havde hun været projektleder, journalist og redaktionschef. Fra marts 2021 er hun tilbage på freelancebasis. Åsa skriver først og fremmest om brugbare dimser, der gør livet lidt sjovere, og ser måske tingene fra et lidt andet perspektiv end sine kolleger.

1 kommentar til “Ecovacs Airbot Z1”

  1. Christoffer K. Hoås

    Hvordan fungerer det om natten? Kommer den ind i soveværelset og larmer eller er den støjsvag om natten?

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Det her kan ingen andre sengelamper

4 espressomaskiner: Hænger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel og ideen er god

Overvågning med øje på økonomien

Plads til det hele

Robotstøvsugere med kunstig dumhed

Nu rykker AI også ind i vaskerummet

Passer godt ind i et Yale-smart home

Dine terrassedøre fortjener denne lås

Smidig suger går helt til kanten

Juletræskæde til hele året

Skarp og praktisk videodørklokke