TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Ecovacs Deebot T10 Plus

Som en velopdragen hund

Hvordan klarer en robotstøvsuger sig midt i flyttekasser og pakkematerialer? Æder den alt på sin vej, eller formår den at holde rent alligevel?

Af / 28/11/2022 - 09:00
Ecovacs Deebot T10 Plus

Home mener

  • Hurtig og effektiv
  • Prisen - i betragtning af, at de har været så fedtede at spare patronen til luftfriskeren væk og kun vedlægge en enkelt støvsugerpose.

I skrivende stund er vi i gang med at flytte. Boligarealet skal næsten halveres, hvilket indebærer planlægning, strukturering og benhård disciplin. Alt i garderober, skabe og skuffer skal ud på gulvet, og så er det bare et spørgsmål om at sortere.  

Måske er det ikke det bedste tidspunkt at teste en robotstøvsuger på – eller måske er det lige præcis det, det er!  

En papkasse mere eller mindre spiller ingen rolle, den eneste forskel er, at her pakker jeg Ecovac Deebot T10 Plus ud i stedet for at pakke den ned. Skønt med lidt afveksling!  

Støvsugeren er højglans-hvid med tilhørende hvid opladnings- og tømningsstation. Det er vel ingen overdrivelse at sige, at mindst halvdelen af befolkningen i Norden har hvide eller i det mindste lyse vægge, hvilket betyder, at et hvidt produkt passer bedre ind end et mørkt produkt. I kassen finder jeg også vandbeholderen med vaskbar moppe. Af en eller anden grund har de også sendt to ‘engangsmopper’, hvilket måske er en god ting, men en ekstra vaskbar moppe ville have været at foretrække, tror jeg. Eller en ekstra støvsugerpose, da der kun er en, som allerede er monteret. Der er også to sidebørster, som nemt fæstnes på undersiden, et rengøringsværktøj samt en instruktionsbog (ikke på dansk).  

Steg for steg
Jamen, det jo rigtig udmærket. Trin-for-trin-manualen er enkel, overskuelig – og stor! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Øverst i kassen ligger et gigantisk instruktionsark med trin-for-trin-vejledning til, hvordan du sætter din nye rengøringsassistent i gang, og hvordan du downloader app’en Ecovacs Home. Følg bare vejledningen og gør, som du får besked på. Nemt. 

Annonce

Støvsugeren skal have et navn, og det første, der falder mig ind er Ludde … Tja, jag har jo ingen hund, så why not … 

Miljo
Jag kan stadig ikke strække mig så langt som til at sige, at en robotstøvsuger passer ind i interiøret. Men i det mindste får jeg ikke et chok, hver gang jeg får øje på den. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Forberedelserne

Selv om en robotstøvsuger er rimelig smart og faktisk i de fleste tilfælde bliver smartere og smartere, jo flere runder den får lov til at tage i hjemmet, skal den introduceres lidt og forberedes. Den er nødt til at foretage en kortlægning (mapping) af det rum, den skal arbejde i. Hvis du bor I ét plan uden trapper eller andre faldgruber, skal du bare køre derudaf. Ellers er det nødvendigt med lidt håndspålæggelse.   

Personligt bor jeg (i et par uger endnu) i en gammel lejlighed, hvor der ikke er gjort meget ud af at undgå niveauforskelle, da man besluttede at skifte gulv i et rum. Jeg ved af erfaring, at en robotstøvsuger ikke bevæger sig helt problemfrit rundt i mit hjem, hvilket betyder, at jeg skal gøre lidt ekstra arbejde ud af at afgrænse, inden jeg kortlægger.  

I de test, jeg tidligere har foretaget, har jeg valgt at lade støvsugerne arbejde i to rum. De er i alt ca. 50 m² store og har et temmelig højt, men for de fleste mennesker overkommeligt dørtrin mellem dem. Ludde er den sidste støvsuger, som jeg tester i dette hjem, og han vil naturligvis have de samme betingelser som forgængerne. Jeg får hjælp af nogle flyttekasser til at afgrænse, så han ikke flygter ud i gangen eller TV-rummet, som jeg ved, han ikke vil kunne komme tilbage fra.   

Ludde er klar til sin jomfrurejse. Han bakker ud af sit sikre hjem, holder et par sekunder for at undersøge situationen, og så er han på vej ud for at foretage sin kortlægning. Ludde er utrolig hurtig. X1 Omni (aka Storebror) havde problemer med at krydse tærsklen mellem stue og soveværelse, selv om han til sidst klarede det, men Ludde kravler uden problemer over og er snart tilbage ved opladnings- og tømningsstationen igen.  

No go o No mopp
Efter afsluttet kortlægning (mapping) går du in i app’en och opretter no-go-zoner (røde streger) og no-mop-zoner (gule kvadrater) efter behov, så du slipper for besværet med at bygge grænser op, hver gang det er tid til rengøring. (Skærmbillede fra app).

Med Ecovac Deebot T10 Plus har du mulighed for at tilføje både no-go- og no-mop-zoner til dit rengøringskort i app’en. Dette er virkelig at foretrække og godt at bruge et par minutter på, hvis du ligesom jeg har nogle faldgruber i dit hjem og måske et gulvtæppe, som du ikke ønsker at fjerne, hver gang du beslutter dig for at moppe gulvet. Det er fint nok med flyttekasser, men det er ikke særlig sjovt at skulle afgrænse rummene manuelt, hver gang du vil støvsuge. Og der er en meget stor sandsynlighed for, at du glemmer at gøre det, så din rengøringshjælp løber væk, og/eller dine tæpper bliver vådmoppet, når du ikke er hjemme.  

At styre

Ud over at fortælle din rengøringsassistent, hvor den må gøre rent og moppe, kan du også angive tidspunkter, hvor du ønsker, at den skal gøre rent. Og tidspunkter, hvor den absolut ikke bør gøre rent. Du kan vælge at få den til at rengøre et lille specifikt område, hvis du f.eks. ved et uheld har tabt nogetgulvet, eller bare et bestemt rum. Hvordan den skal opføre sig, når den triller op på et gulvtæppe, og om du vil mindes om, hvornår moppen skal rengøres.  

Smart rengorning
Når du indstiller Smart Rengøring, kan du bl.a. bestemme, hvor intensiv selve mopningen skal være, og der skal støvsuges med kraftigere sug på gulvtæpperne. (Skærmbillede fra app).
Video
Når Ludde gør rent i ‘video mode’, kan jeg se, at Anton och Harry holder skansen blandt flyttekasserne i dagligstuen. (Skærmbillede fra app).

Hvis du er lidt nysgerrig eller har for lidt at lave, kan du endda køre med videoen tændt, når du ikke er hjemme.   

Alt dette indstilles og styres naturligvis i app’en, som er brugervenlig og relativt nem at navigere i.   

Mit liv er i min telefon, så den er næsten aldrig mere end 0,5 meter væk fra mig (måske skulle jeg søge hjælp …?), men hvis jeg ønsker det, kan jeg også styre Ludde ved blot at tale til ham. Ludde har ligesom storebror Ecovacs Deebot X1 Omni sin egen stemmestyring i form af Yiko. Storebror kunne endda også styres ved hjælp af Siri og Alexa, men det må T10 Plus-ejere undvære. I tidligere test havde Yiko og jeg lidt problemer med at forstå hinanden, men nu tror jeg, at vi begge har strammet os an, og selv om vi ikke har så dybe diskussioner (så havde jeg virkelig haft brug for hjælp!), kan jeg få ham til at gøre rent, når jeg vil, bare ved at sige det til ham. 

Hvordan klarer Ecovacs Deebot T10 Plus sig?

Ludde er faktisk lidt som en velopdragen hund. Ud over at komme, når man kalderham, og adlyde korte kommandoer, bevæger han sig til forskel fra iRobot Roomba j7+ f.eks. problemfrit rundt om møbler og forhindringer. Støvsugerens AI-processor opdager hurtigt de forhindringer, der kommer i vejen for den og undgår faktisk langt de fleste af dem.  

Snabb och effektiv scaled
Ludde bevæger sig struktureret gennem rummet og er faktisk ret hurtig, uden at han sjusker for meget af den grund. På det højre billede ser du, hvordan han har taget hensyn til no-mop-zonen. Dygtig Ludde! (Skærmbillede fra app)

Han navigerer pænt rundt mellem flyttekasser, lysestager, mapper og pakkematerialer, som jeg simpelthen ikke orker at lægge væk, hver gang det er tid til at gøre rent, og det eneste, han har snuppet, er en legetøjsmus. Men der skete ingen større skader.  

Det er ikke umiddelbart lykkedes mig at finde i app’en, om det er muligt at justere sugestyrken mere end to trin – uden for tæppe og kraftigere på tæppe. Sugekraften er ganske vist 3.000 pa, og i min test var det mere end nok til at fange nullermænd og smågrus. Selv om Ludde ikke er lige så god som mig til at komme ind i hjørnerne, er det helt acceptabelt. 

Mopningen

Ludde er udstyret med vibrerende mopping-teknologi, hvilket jeg personligt ikke har testet før. Spændende!  

Vattentank
En vandtank, som rummer 400 ml kræver sin plads … (Foto: Åsa Warme Hallén)
Ecovacs Deebot T10 Plus
… og pladsen deles med beholderen til luftfriskeren, som nemt klikkes fra på siden. (Foto: Åsa Warme Hallén)
behallare
Her deler vandbeholderen til moppen plads med beholderen til luftfriskeren, hvor patronen ikke er inkluderet som tilbehør, men skal købes separat. I betragtning af prisen synes jeg, at det er lidt dårligt. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Selve vandtanken er større end på f.eks. DreameBot D10 Plus, og jeg er lidt nysgerrig efter at vide, hvor den skal sidde. På siden af støvsugeren finder jeg en dims, der kan fjernes. Det viser sig at være en luftfrisker, som jeg uden problemer erstatter med vandtank og moppe.   

Vibrationer Kaffefläck Kaffe borta
<
>
På det spor, Ludde trækker efter sig, ses det tydeligt, at moppen vibrerer. 600 vibrationer/minut oplyser fabrikanten (kan justeres). Jeg har ikke regnet efter, men jeg kan konstatere, at gulvet er rent og pænt - selv kaffepletter forsvinder. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Den vibrerende moppe er meget mere effektiv end blot at trække en lille moppeklud efter sig, og jeg oplever, at resultatet bliver rigtig godt. Ecovacs X1 Omni registrerede til gengæld, når den var beskidt, og gik tilbage til opladnings-/tømningsstationen og rensede mopperne – det var det rene paradis i min verden.   

Men hånden på hjertet – hvis du vil have arbejdet gjort rigtig, rigtig godt, skal du gøre det selv. Sådan er det bare.  

Og hvad skete der med luftfriskeren, tænker du måske! Jo, man skal selv købe patronerne, hvilket jeg synes er lidt nærigt i denne sammenhæng. Det ville have været rart, hvis der fulgte en testpatron med, bare for at give en idé om funktionen.   

Virkeligheden

Okay, lad os være helt ærlige nu. Når noget lyder for godt til at være sandt, så er det som regel også tilfældet. I ni ud af ti tilfælde lover producenterne af robotstøvsugere, at du ikke behøver at kigge på din støvsuger i ugevis, i hvert fald hvis du vælger en selvtømmende støvsuger. Ecovacs hævder, at den kan rengøre i op til 60 dage helt uden berøring af menneskehånd. Og ja, selve tømningen passer sig selv, men jeg har endnu til gode at teste en støvsuger, der selv fjerner hår og støv i børsterne og hjulene. Det er man faktisk nødt til at gøre selv, hvilket ikke er særlig glamourøst.   

Ecovacs
Nej, jag havde ikke støvsuget, inden Ludde begav sig ud på sin første testrunde. Og ja, jeg fælder hår. Men det er næppe noget særsyn. Og selv om producenten lover guld og grønne skove, når det gælder vedligeholdelse, så slipper du ikke for at fjerne hår og nullermænd, som sætter sig fast under robotstøvsugeren. Og der skal helst ikke gå mere end en støvsugning eller to mellem hver gang, hvis du vil have det bedst mulige resultat. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Og hvis du ikke har en bolig i ét plan uden høje tærskler, bliver du nødt til at hjælpe din ven på turen, så den kan komme rundt i alle rum. 

Konklusion

Ecovacs Deebot T10 Plus er bestemt ikke en dårlig rengøringshjælp, og den klarer opgaven til fuld tilfredshed. Selv moppefunktionen er godkendt. Ludde er ikke musestille, men han er til at være i stue med, mens han gør sit arbejde. Der er mange nyttige funktioner i app’en, og hverken tæpper eller dørtrin (dog ikke for høje trin) udgør et problem. 

 Men er det godt nok til at retfærdiggøre prisen? Nej, det tror jeg ikke rigtig. Luftfriskeren kunne være et unikt selling point, men man har valgt ikke at inkludere patronen til den … (?)   

 Hvis du har penge til overs og ikke rigtig ved, hvad du skal bruge dem til – så gå efter Ecovacs X1 Omni. Hvis du får ondt i maven af prisskiltet, så køb DreameBot D10 Plus, og mop lidt ekstra selv, hvis du synes, det er nødvendigt. 

Karakter
Ecovacs Deebot T10 Plus
Premium
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Endte i 1995 lidt tilfældigt på bladet Elektronikvärlden, som senere skiftede navn til Ljud & Bild. Frem til 2013, da hun valgte at prøve kræfter med andre ting, havde hun været projektleder, journalist og redaktionschef. Fra marts 2021 er hun tilbage på freelancebasis. Åsa skriver først og fremmest om brugbare dimser, der gør livet lidt sjovere, og ser måske tingene fra et lidt andet perspektiv end sine kolleger.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ny topmodel fra Sage imponerer

Let at installere og drevet af sollys

Prisvenlig pizzaovn til både inde og ude

Du må ikke have for travlt

Højere opløsning og billedhastighed er et hit

Ding-dong - du er på skærmen

Delt glæde er dobbelt glæde

Dobbelt så smart er ikke dobbelt så godt

Det her kan ingen andre sengelamper

4 espressomaskiner: Hænger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel og ideen er god

Overvågning med øje på økonomien