TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Ecovacs Deebot T9+

Ikke på egen hånd

Ecovacs Deebot T9+ er måske den bedste og smarteste robotstøvsuger på markedet. Men kun på papiret, for i virkeligheden lider den af flere skavanker, end godt er.

Af / 21/05/2021 - 10:03
Ecovacs Deebot T9+

Home mener

  • Kan både støvsuge og moppe gulvet og spreder velduft undervejs. Kommer med ladestation med indbygget tømning, så den kan arbejde et helt døgn.
  • For mange småfejl. Især kniber det med navigationen og den automatiske genkendelse af genstande og forhindringer i hjemmet.

Ecovacs Deebot T9+ er den nyeste og dyreste i en serie af smarte robotstøvsugere, hvoraf vi allerede har testet Deebot Ozmo T8 AIVI.

Ligesom sin forgænger kan Deebot T9+ både feje, moppe og støvsuge dit hjem på egen hånd, og som noget nyt kommer Ecovacs Deebot T9+ også med såkaldt Air Freshener (luftfrisker), der spreder velduft i rummet, mens robotten gør rent. Undervejs afleverer den skidt og støv i den dertil indrettede ladestation, som altså også indeholder en større støvpose, der kan holde til en hel feries daglige støvsugning.

Robotten er udstyret med DTOF-teknologi (Direct Time of Flight via LiDAR), der hjælper den til at finde rundt i hjemmet. Laserpulser måler afstanden til vægge og forhindringer, og “kofangeren” på robotten registrerer, når den alligevel støder ind i ting.

Ecovacs Deebot T9+
Robotten er udstyret med DTOF-teknologi (Direct Time of Flight via LiDAR), der hjælper den til at finde rundt i hjemmet. Laserpulser måler afstanden til vægge og forhindringer, og “kofangeren” på robotten registrerer, når den alligevel støder ind i ting. (Foto: Ecovacs)

Styring via app eller digital assistent

Styringen foregår via en dertil indrettet app, hvor man bl.a. kan se et kort over sin bolig, der bliver mere og mere nøjagtigt for hver rengøring. Man kan bestemme, hvordan og hvor grundigt forskellige områder skal gøres rent (der er tre forskellige sugestyrker og fire grader af gulvvask), ligesom man kan bede robotten om at gøre rent i en bestemt rækkefølge eller på bestemte tidspunkter.

DEEBOT T9 3Dmap 02
App’en kan generere et 3D-kort af boligen, som man derefter selv kan forfine ved at placere møbler på deres rigtige plads i rummet. (Foto: Ecovacs)

App’en kan også generere et 3D-kort af boligen, som man derefter selv kan forfine ved at placere møbler på deres rigtige plads i rummet.

Annonce

Og Ecovacs Deebot T9+ kan såmænd også stemmestyres via såvel Google Assistant som Amazon Alexa, så man kan sige til den digitale assistent, at den skal sætte robotten i gang med at gøre rent.

app indstillinger
I app’en kan man bestemme, hvordan og hvor grundigt forskellige områder skal gøres rent. Der er tre forskellige sugestyrker og fire grader af gulvvask. (Foto: Peter Gotschalk)

Defekt eksemplar?

Det lyder jo alt sammen glimrende, men alligevel var testen af Deebot T9+ lidt af en skuffelse. Vores generelle indtryk var nemlig, at robotstøvsugeren på flere punkter var ufærdig. I hvert fald oplevede vi talrige situationer, som fik os til at overveje, om vi måske havde fået leveret et defekt eksemplar.

Det er næppe tilfældet, da robotstøvsugeren trods alt virkede det meste af tiden. Vi blev bare generet af de mange småfejl, der gjorde, at vi nok ville have returneret produktet og bedt om vores penge tilbage, hvis vi selv havde købt Ecovacs Deebot T9+ i butikken.

Det begyndte med opsætningen, som ikke kunne afsluttes, før vi havde downloadet og installeret adskillige software-opdateringer. Mystisk, når vi har at gøre med et produkt, der kun lige netop er kommet på markedet.

Da Deebot T9+ skulle forbinde sig med Wi-Fi, kom app’en med en fejlmeddelelse om, at forbindelsen ikke kunne oprettes, men alligevel var robotstøvsugeren online. Irriterende.

Flere gange, når den lige havde forladt sin ladestation, ville Deebot T9+ desuden køre rundt i små cirkler og ikke rigtig komme ud af stedet, men den mest frustrerende fejl var, at den såkaldte TrueDetect 3D 2.0-teknologi ikke virkede efter hensigten.

 

Producenten lover nemlig, at robotten ved hjælp af intelligent objektgenkendelse nemt kan finde rundt i hjemmet.

“Uanset om det drejer sig om legetøj, gardiner, stoleben eller dørtrin, så genkender robotten disse genstande og styrer med høj præcision strategisk udenom ved hjælp af 3D-laserregistrering. Deebot T9+ beskytter møbler og udstyr ved sikkert at undgå kabler og andre genstande, der potentielt kunne vikle sig ind i børsterne,” skrev producenten således i en pressemeddelelse i forbindelse med produktlanceringen.

Overskrider grænser

Godt, at vi ikke helt stolede på den udmelding. Vi holdt nemlig øje med robotten, mens den arbejdede, og derfor kunne vi redde den fra at hive bærbar computer, højttalere og skærm ned på gulvet, da den fik skabt en gigantisk kabelsalat ud af alle strømkablerne på gulvet.

Den mest pragmatiske løsning på det problem er såkaldte virtuelle afgrænsninger. Man kan tegne rektangler på kortet, som støvsugeren skal holde sig væk fra. Det virkede fint, da vi testede Deebot Ozmo T8 AIVI, men Deebot T9+ ignorerede frisk og frejdigt den virtuelle grænse, vi havde sat om kablerne, da vi lod robotstøvsugeren prøve igen.

DEEBOT T9 ambience 13
Ecovacs Deebot T9+ kan både feje, moppe og støvsuge dit hjem på egen hånd. (Foto: Ecovacs)

Den slags problemer gør selvfølgelig, at man i hvert fald ikke tør lade robotten bevæge sig rundt i hjemmet, uden at man er hjemme til at holde nøje øje med den. Og hvad er så egentlig pointen?

Konklusion

Ideen med en robotstøvsuger, der til og med kan vaske gulvet og sprede velduft, og som klarer alt arbejdet på egen hånd, er selvfølgelig ikke til at stå for. Og på papiret får man vel næppe et bedre produkt til opgaven end Ecovacs Deebot T9+.

Men vores test viste, at robotstøvsugeren måske har brug for lidt mere oplæring i at gøre rent og undgå ulykker, før vi tør slippe den løs på egen hånd i hjemmet. Derfor kan det ikke blive til mere end en middelmådig karakter i denne omgang.

Karakter
Ecovacs Deebot T9+
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Det her kan ingen andre sengelamper

4 espressomaskiner: Hænger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel og ideen er god

Overvågning med øje på økonomien

Plads til det hele

Robotstøvsugere med kunstig dumhed

Nu rykker AI også ind i vaskerummet

Passer godt ind i et Yale-smart home

Dine terrassedøre fortjener denne lås

Smidig suger går helt til kanten

Juletræskæde til hele året

Skarp og praktisk videodørklokke