Ifølge Ecovacs er Deebot X2 Omni deres smarteste robotstøvsuger, som hævdes at kunne nå ud i alle kroge og hjørner. Den tilbyder selvsikkert “fuldautomatisk rengøringsløsning, der omfatter automatisk rengøring med moppevask med 55 grader varmt vand, automatisk tømning af støvbeholder, automatisk varmlufttørring, automatisk vandpåfyldning og selv-vedligeholdelse”. Det tager vi oppefra og ned, tænker jeg.
Det første, der overrasker mig, når jeg pakker denne store sag ud, er, at selve støvsugeren ikke er rund, men firkantet.
Selve opladnings-/tømmestationen er ret stor og kræver plads, men er stadig lidt mindre end den tidligere testede Ecovacs Deebot X1 Omni.
I gang med Ecovacs’ Deebot X2 Omni
Det er nemt at komme i gang og tilføje støvsugeren, som jeg med det samme døber SvampeBob Firkant i Ecovacs Home-app’en.
App’en er tilgængelig på de nordiske sprog og er forholdsvis let at forstå. Der er lidt sprogforvirring enkelte steder, men efter et stykke tid finder man ud af, hvad tingene betyder.
I app’en kan jeg lave så mange forskellige indstillinger, som jeg vil. De eneste grænser er min tid, tålmodighed og engagement. Når først kortet over hjemmet er lavet (det kan tage et par runder, før det føles helt relevant), er det nemt at oprette zoner, afgrænse og navngive de forskellige rum. Hvis jeg føler et stort behov, kan jeg også markere, hvor møblerne er placeret, så jeg kan sende SvampeBob ud med stemmekommando for at støvsuge under sengen, for eksempel.
Derudover kan jeg bestemme hvornår, hvor og hvordan jeg vil have ham til at støvsuge. I hvilke rum skal han både moppe og støvsuge? Skal han på samme rengøringsrunde støvsuge én gang i soveværelset, men både støvsuge og moppe i køkkenet? Hvilken sugestyrke skal han bruge, og hvilken vandgennemstrømning vil jeg have? Skal der gøres rent én eller to gange?
Hvis du vil gøre det nemmere for dig selv, og du sætter pris på AI, findes der også en AI smart Hosting funktion, som lader støvsugeren selv bestemme, hvad der skal gøres i det aktuelle rum.
Det skulle være muligt at lave kort til forskellige etager, men da jeg bor i en lejlighed med kun én etage, har jeg svært ved at afgøre, hvor godt det fungerer.
Ecovacs’ Deebot X2 Omni er udstyret med et kamera. Hvis jeg vil, kan jeg have det kørende, mens jeg gør rent, eller jeg kan bare tænde det og lade støvsugeren patruljere huset, når jeg ikke er hjemme. Med andre ord, et mobilt overvågningskamera.
Støvsugning
SvampeBob Firkant har en stærk sugeevne og kommer godt ind i hjørnerne. Jeg kan virkelig ikke klage. Jeg kan heller ikke klage over støjniveauet eller det faktum, at han kører ind i en masse møbler. En af udfordringerne var nogle dørtrin, men det tog kun en omgang eller to, før han fandt ud af den bedste måde at komme over på. Smart!
SvampeBob ordner tæppet i stuen uden problemer, og for første gang, når jeg tester en Ecovacs-støvsuger, behøver jeg ikke at gå ind i app’en for at indstille den til at suge hårdere, når den mærker tæppet, det gør den selv. Hurra – nogle gange betaler det sig at plage!
Gulvvask
Moppepuderne og moppekludene ligger klar, da jeg pakker Ecovacs Deebot X2 Omni ud. Jeg er ikke helt sikker på, at det er sådan, det “skal” være, men da jeg trods nogle forsøg ikke kan få puderne af, er det vel meningen. Personligt har jeg ikke noget imod det, for på den måde ved jeg altid, hvor de er.
Når moppefunktionen ikke er aktiveret, er mopperne hævet, så de ikke rører gulvet eller tæpperne. Afstanden er ca. 1,5 cm ifølge producenten, og det er også så meget støvsugeren løfter mopperne, når den er i moppetilstand og lander på et tæppe (for at undgå, at tæppet bliver vådt). Det kan være nødvendigt at tænke over dette afhængigt af tæpperne i dit hjem og eventuelt tilføje en moppefri zone, hvis du har et tykt tæppe.
Når jeg mopper, bliver mopperne først vasket, før støvsugeren tager på mission. I app’en kan jeg vælge, hvor ofte jeg vil have den til at vende tilbage for at rengøre mopperne, eller om den selv skal bestemme, afhængigt af hvor beskidt det er. Jeg kan også vælge, om rengøringsmetoden skal være effektiv, vask med varmt vand eller dybderensning. Jeg vælger varmt vand. Vandtanken er ikke så lille, men vandniveauet falder hurtigt. Jeg tror, det er et tegn på, at SvampeBob Firkant rent faktisk renser mopperne grundigt, før han kører ud igen.
Ingen støvsugere, jeg har prøvet (og der har været en hel del), har helt bestået kaffetesten – indtil nu. Jeg udfordrer ham også med Coca-Cola, og det klarer han også, SvampeBob Firkant. Guldstjerne!
Når rengøringen er færdig, kører støvsugeren hurtigt tilbage til opladnings-/tømmestationen, vender rumpen til og bakker ind. Hurtigt, smidigt og nemt. Der er ingen som helst tvivl om, hvordan den finder hjem eller hen til det rigtige sted for tømning og opladning. Fedt!
Vel hjemme tømmes støvbeholderen (ikke helt lydløst), og mopperne vaskes. Ifølge producenten bliver mopperne vasket med 55 grader varmt vand. Om det er sandt eller ej, ved jeg ikke rigtig, men jeg ved, at de efter vask bliver tørret med varm luft i 2, 3 eller 4 timer (det er også op til mig). Jeg ved, at luften er varm, for jeg kan faktisk mærke den på ydersiden af lade- og tømmestationen. Tørreprocessen er ikke helt lydløs, men giver en monoton lyd fra sig, indtil den er færdig.
Tørreprocessen er ikke helt lydløs, men giver en monoton lyd fra sig, indtil den er færdig. Der tales meget om farvet lyd/støj, når man skal sove, så måske kunne Ecovacs bruge det i deres markedsføring og anbefale folk at placere den i soveværelset.
Er det tid til at sige farvel til manuel rengøring?
Ecovacs’ Deebot X2 Omni er alt andet end dum. Men den skal bruge tid på at lære sine omgivelser at kende. Jo mere den gør rent, jo klogere bliver den. I begyndelsen bemærkede jeg forvirringen, når en stol blev flyttet, men efter et par runder navigerer SvampeBob problemfrit rundt om både gamle og nye forhindringer. Og hvis du har læst min seneste test af robotstøvsugere, ved du, hvilke problemer mange testdeltagere havde med kattens madskåle – SvampeBob Firkant viser ingen interesse for dem. Til glæde for både mig og kattene. Men prisen er også et godt stykke højere.
Når SvampeBob har fået et par runder og dermed erfaring, må jeg sige, at han både gør rent og mopper rigtig godt. Dobbeltroterende mopper er noget helt andet end en lille våd klud, der trækkes hen over gulvet. Det faktum, at støvsugeren også vender tilbage til lade/tømmestationen og renser mopperne under rengøringsprocessen, bidrager naturligvis til et rigtig godt resultat.
Selvfølgelig er den ikke helt vedligeholdelsesfri. Afhængigt af hvor ofte jeg vælger at moppe gulvene, skal jeg fylde vandtanken med rent vand og tømme den for beskidt vand. Støvsugerposen skal selvfølgelig også skiftes på et tidspunkt, men hvor ofte det bliver nødvendigt, afhænger også af, hvor ofte jeg gør rent, og hvor beskidt der er. Og støvsugeren skal tørres af, børsten nedenunder skal renses for hår og støv, og selv opladnings-/tømmestationen har brug for lidt kærlighed nogle gange. Men hvornår og om det er nødvendigt, fremgår tydeligt af app’en.
Desværre har Ecovacs kun sendt en enkelt støvsugerpose med, hvilket jeg personligt synes er lidt nærigt. De er generelt nærige med tilbehøret. En ekstra pose og måske en ekstra sidebørste ville have været rart, især når man tænker på prisen. I app’en står der også, at der er et særligt rengøringsmiddel, som jeg kan bruge, når jeg vasker gulv. Det mangler også i pakken, og jeg synes, det ville have været lidt smart at sende en lille test med for at tiltrække fremtidigt mersalg.
Jeg tør faktisk ikke stå inde for, at man kan styrte ned i den nærmeste butik og anskaffe sig sin egen SvampeBob Firkant og smide støvsugeren og gulvspanden væk. Men for mig personligt kan jeg sige, at jeg ikke kommer til at bruge en støvsuger eller en gulvspand den næste måned – eller det næste halve år. Hurra for det!
Konklusion
Ecovacs’ Deebot X2 Omni er måske ikke svaret på alle livets svære spørgsmål. Men hvis man har penge til overs, er en mindre husstand der ikke sviner så meget, er det nok faktisk tæt på, at man kan slippe for både “almindelig” støvsuger og gulvspand.