De fleste kender nok et par, som stort set ikke er enige om noget som helst eller lytter til hinanden. Nogenlunde sådan har mit test-parforhold med Ecovacs Deebot X8 Omni været.
Støvsugerrobotten har ellers meget at byde på. X8 Omni er den første i Deebot-familien (udover storebror Deebot X8 Omni Pro) med en mopperulle fremfor cirkulære, roterende mopper, som de fleste af nutidens støvsugerrobotter er udstyret med.

Ozmo-moppen roterer og bevæger sig sidelæns. Trykket på 4.000 Pa ‘masserer’ mod overfladen (gulvet) for at fjerne snavset. Deebot X8 Omni leverer også en pæn sugestyrke (18.000 Pa) og er ikke bleg for at bestige forhindringer højere end to centimeter, hvilket ellers er robottens maksimale formåen.
TruEdge 2.0-sensoren står for rengøring til kant, og AIVI 3D 3.0 registrerer og undviger forhindringer og genstande. Og så er Ecovacs stemmestyring Yiko-GPT endelig blevet opgraderet i X8 Omni. Den virker bare sjældent. Faktisk valgte X8 Omni at ignorere de fleste af mine kommandoer.
Når robotten samtidig har svært ved at kortlægge mit hjem og smider vand og opsamlet snavs, hvor den ikke skal, så har (par)forholdet været noget anstrengt i den måned, X8 Omni og jeg har boet sammen.
Design og opsætning
For at komme i gang skal du hente app’en Ecovacs Home ved at skanne QR-koden under robottens låg. Følg app’ens vejledning for at få til Ecovacs Deebot X8 Omni på dit hjemmenetværk.
Basens to gennemsigtige tanke rummer hver op til fire liter vand. På lågets lukning sidder symbolet for, om tanken er til spildevand (mørk dråbe) eller rent vand (lys dråbe).

Tankene står frit fremme i basens top. Fjerner du dem, ser basen ud som om, den har fået kappet halvdelen af sin højde på 53,3 centimeter. Kun en smal søjle, som rummer indtag og udsugning af vand, stikker op.
Selv om tankene er synlige, er de ikke kluntede at se på, men passer fint ind i designet. For eksempel er farverne på lågene tilpasset basens udseende. Vi har før været mindre begejstrede for synlige tanke, blandt andet hos Roborock.
De nederste centimeter af tankene står skjult i toppen af basen, så vandlinjen er svær at holde øje med. Men mængden af vand er vigtig. For eksempel skal rentvands-tanken have en vis mængde vand i sig, for at udsuget og dermed tilførslen til bundkarret virker korrekt. Indvendigt har tankene en kant, hvor kalk og snavs over tid vil lejre sig.
Bag basens frontdæksel sidder støvsugerposen, som rummer tre liter. Selv om Deebot X8 Omni var på arbejde næsten hver dag, kom posen ikke i nærheden af at være halvt eller kvart fuld. Ikke fordi Deebot er ringe til at støvsuge, men fordi posen er pænt stor.
Modsat X8 Omni Pro har X8 Omni ikke automatisk dosering af rengøringsmiddel. Vil du selv tilsætte, så undgå sæber, der skummer. Skum kan tilstoppe robottens og basens indre dele. Brug et middel som Ecovacs eget. Forvent en pris på 281 kroner pr. liter + forsendelse.
Opmåling og kortlægning
Deebot X8 Omni kortlægger med cirka 10 kvadratmeter i minuttet, alt efter forholdene. Jeg tog chancen og lod robotten prøve kræfter med mine 2-3 centimeter høje dørtrin. Deebot tog udfordringen op og forcerede efter et par forsøg og med lidt stædighed de fleste trin.
Ellers kan du kortvarigt trykke på tænd/sluk-knappen oven på robotten for at sætte den på pause. Flyt Deebot hen over dørtrinet og genaktivér den. Herefter forsætter robotten sin opgave.

Sært nok virkede kortlægningsfunktionen kun en gang imellem. I områder længst væk fra basen mistede Deebot forbindelsen, sad fast uden grund (under min seng) eller optegnede et rum på skrå. Det vil sige, at to rum overlappede hinanden, hvilket jo er en fysisk umulighed i den virkelige verden.
Jeg opgav at kortlægge og få rengjort halvdelen af min lejlighed. I stedet fik Deebot lov at slå sig løs i rum med lavere, passérbare dørtrin imellem. Forvent en rengøringstid på cirka ét minut for hver kvadratmeter. Igen, naturligvis efter forholdene og de valgte indstillinger.
Du aktiverer stemmestyringen ved at sige ”OK Yiko”. Du skal være maksimalt fem meter fra robotten. Deebot reagerer for eksempel ved at svare ”I am here” eller ”I am listening”.
Du kan bede robotten køre ud i køkkenet og gøre rent eller køre tilbage til basen for at oplade. Listen over mulige kommandoer fremgår i app’en.
Bortset fra ”OK, Yiko” blev mine kommandoer bare ikke forstået af stemmestyringen. Nogle gange ville robotten ikke engang anerkende ”OK, Yiko”, og så kunne vi ligesom ikke rigtig komme videre. Gift for parforholdet…
Mopperulle og fleksibel børste
Gevinsten ved Deebot er mopperullen Ozmo. Sammen med den fleksible børste-arm yder Deebot en fin rengøring. Robottens sensor opfanger ikke altid forhindringer. Blandt andet blev Deebot uvenner med de smalle ben på mine stole i spisestuen og mit spinkle bakkebord.
Når robotten under gulvvask støder på indhak og fejelister, glider moppen sidelæns ud af sit hylster. På den måde kommer Ozmo ind i hjørner og tæt langs lister, hvor en rund robot ellers kan have svært ved at nå. Resultatet er lige så godt, som det jeg har oplevet med støvsugerrobotter (med roterende mopper) fra Dreame og Roborock.

Blot kunne jeg godt undvære den skrækkelige lyd, som Ozmo udstøder, når rullen glider ind og ud af hylsteret. Videoer på nettet afslører, at det ikke kun er min testmodel, der lyder som en mus, der bliver holdt i halen.
I første forsøg på køkkengulvet blev fugtigt kaffegrums smidt til side af børsten og moslet ind mod fejelisterne. Lige her var det mig, som ikke var den ‘lydhøre’ i forholdet. App’en har nemlig en indstilling (under Lab Features), hvormed du sænker børstens hastighed i mødet med løst snavs. Ret smart – og giver et langt bedre resultat.
Undervejs kan du ændre i rengøringsopgaven via app’en. For eksempel sugestyrke. Det er en markant gevinst. Mange andre robotstøvsugere nægter at ændre noget som helst, før de er tilbage i basen. Ellers må du annullere den indstillede opgave.
Efter første opgave rullede Deebot retur til basen for at blive tømt og vasket. Blandt andet bliver robottens støvkammer og lille, smalle vandbeholder tømt. Beholderens 16 små dyser fugter kontinuerligt moppen, når Deebot er på arbejde. Hver gang moppen roterer, bliver snavs og brugt vand fjernet fra moppens overflade ved hjælp af en lille, indvendig skraber.

Hovedrengøring af moppen foregår i basens bundkar. Vandet kommer fra tanken med rent vand og bliver bagefter suget op i tanken til beskidt vand. Desværre havde tanken til rent vand tendens til at lække ved udtaget, som sender vand ned i bundkarret. Jeg måtte lægge et håndklæde under basens fod for at beskytte mit trægulv.

Tanken til beskidt vand havde også problemer. Da moppen og den lille vandbeholder var renset og genopfyldt, gav app’en en fejlmeddelelse. Bundkarret var enten flydt over eller ikke installeret korrekt. Jeg tog Deebot ud af basen, og vand sejlede ud på gulvet fra den våde moppe og fra overløbet i bundkarret.

Hvad årsagen var, fandt jeg aldrig ud af, for problemet opstod kun en gang imellem. Da det skete igen, løste jeg det ved (via app’en) at udføre automatisk tømning af bundkarret. Normalt bruger du kun funktionen, hvis du vil flytte Ecovacs Deebot X8 Omni. Det vil sige både robot og stander.
Ifølge Ecovacs skal du kun ulejlige dig med at rengøre vaskebakken i bundkarret hvert halve år, mere præcist 150 dage. Det holder så ikke i virkeligheden.
Konklusion
Ecovacs Deebot X8 Omni fungerer godt, hvis dit hjem har lavere, smalle dørtrin og helst ikke for mange. Ellers bliver det nogle langvarige rengøringsopgaver.
Deebot kan ikke håndtere boliger i ikke flere etager (jeg fandt i hvert fald aldrig muligheden i app’en), og du bør kortlægge boligen på én gang. Rum og områder, som ikke er kortlagt fra begyndelsen, forvirrer Deebot, og robotten mister forbindelsen til basen.
Jeg fik aldrig stemmestyringen til at virke. Deebot har tre typer stemmer at vælge imellem (mand, kvinde, barn), men ingen af dem var særlig gode til at forstå mine kommandoer.
Mens fejebørsten og moppen Ozmo arbejder fint, var basens bundkar og vandtanke noget af en udfordring. Fejlmeddelelser og læk af vand blev en del af dagens orden.
Rengøringen med Deebot er til gengæld ret gennemført, og mopperullen Ozmo er absolut en gevinst sammen med robottens evne til at skifte indstillinger under en opgave.
