Rengøring er noget af det kedeligste, der findes. Så når der dukker apparater op, som angiveligt skal gøre det lettere eller mere effektivt, bliver i hvert fald vi interesserede. Ledningsfrie stangstøvsugere er meget praktiske, fordi de er nemmere at have ved hånden, og man slipper for den irriterende ledning. Og der findes rigtig gode af slagsen. Vi kan også godt lide vådrengøringsapparater, der kan erstatte den gammeldags moppe, men endnu har ingen ramt plet med konstruktionen. Drømmen ville være et apparat, der både støvsugede og moppede effektivt. Vi har prøvet et par stykker, og nogle kommer tæt på, men der er altid noget irriterende galt med dem. Electrolux har her valgt en hybridløsning, som fungerer overraskende godt.

I kassen
Lad os sige det, som det er – dette er ikke et pænt lille apparat, som man kan gemme diskret af vejen i et hjørne. Det skyldes, at der i princippet er tale om to enheder, men med en fælles motorenhed. Så man får en enorm basestation, hvor man kan sætte moppen, en holder, hvor man kan placere støvsugerstangen med mundstykke, samt holdere til støvmundstykket, fugemundstykket til svært tilgængelige steder og rengøringsbørsten. Basestationen fungerer både som ladestation og rengøringsstation for moppen.

Anvendelse
Dette er den første Electrolux-model, vi har set, som faktisk har en lille farveskærm i stedet for et simpelt display og lysindikatorer. Skærmen viser den resterende kapacitet og effektniveauet, men frem for alt viser den forskellige symboler, når man skal foretage sig noget. Meget pædagogisk. En almindelig tænd/sluk-knap suppleres af en sprayknap til moppen og en knap til at regulere sugestyrken, som kan indstilles til auto, høj og boost.

Motorenheden har et større batteri, end vi er vant til, hvilket er nødvendigt for moppen, men det gør den også lidt tungere. Det er noget, man skal overveje, hvis man skal gøre rent i lang tid og nemt bliver træt i armen. Men det giver også en meget lang batteritid, som vi målte til lidt over 40 minutter ved høj effekt. Imponerende!

Rengøring af maskinen
Som vanligt har Electrolux’ tilbehør tydelige knapper til at frakoble tilbehøret. I dette tilfælde handler det dog primært om at flytte motoren mellem støvsugerstangen og moppen. Vi sætter pris på, at Electrolux’ stænger er af metal, hvor mange konkurrenter – selv de allerdyreste – synes at være gået over til plast.

For at afmontere støvbeholderen skal man blot trykke på knappen i bunden og trække den ud. Filterindsatsen kræver, at man løsner et lille håndtag, før den trækkes ud, hvilket er unødvendigt bøvlet. Men man værdsætter det hurtigt, når man opdager, at maskinen separerer større partikler som grus og finere som støv. Når mundstykket på en stangstøvsuger rasler, tænker vi ofte, at det vil forårsage en blokering et eller andet sted. Ikke med denne løsning! Hvorfor har vi ikke set det før? Vi kan også godt lide, at man kan skylle filtrene under vandhanen, så de holder længere.

Det beskidte vand opsamles i en overraskende stor beholder i midten af moppen. Vi forstod ikke rigtig formålet med den, før det var tid til at tømme den. Den udløses med en simpel knap, og derefter trækker man en indsats ud af røret. Det viste sig, at den bestod af et filtersystem, der separerer større partikler fra det snavsede vand. Sammenlignet med tidligere moppeløsninger, vi har prøvet, er dette intet mindre end genialt! Man kan bare hælde det beskidte vand i afløbet, som man gør med moppespanden, mens man kan smide det større affald i skraldespanden og ikke bekymre sig om, at det tilstopper afløbet.

Støvsugning
Motormundstykket fungerer rigtig godt på hårde gulve, hvor vores afslørende laser knap nok fandt en overset støvpartikel. Det indbyggede lys er nemlig helt håbløst til at vise snavset. Mundstykket har dog et problem med at suge sig fast i vores glatvævede tæpper, et problem, som utrolig mange andre støvsugere, vi har testet, også har. Ved sådanne lejligheder ville vi ønske, at det var muligt at slå den roterende børste fra. På den positive side bliver lange hår ikke fanget i børsten, hvilket både langhårede personer og kæledyrsejere vil være glade for. Støvmundstykket og fugemundstykket er meget lavteknologiske og gør deres arbejde som forventet.

Mopning
Noget mere højteknologisk er moppemaskinen. Den anvender to modroterende børstevalser, en løsning vi har set før med Dyson WashG1. Det er en effektiv løsning, og vi satte pris på, at Electrolux efterlod et væsentligt tørrere gulv. Noget, der normalt giver problemer, er store indtørrede pletter. Der skete faktisk ikke meget, da vi trak maskinen frem og tilbage over sådan en. Men så kom vi i tanke om sprayknappen på håndtaget. Et par tryk, og pletten var gennemblødt af vand med rengøringsmiddel. Vi vippede håndtaget op, så maskinen stod af sig selv, hvilket slår motoren fra. Lidt efter kom vi tilbage og vaskede pletten igen, og resultatet var et skinnende rent gulv. Og visheden om, at vi ikke skulle håndtere skidtet senere, fik os næsten til at længes efter næste gang, katten skulle få det skidt!
Når man sætter maskinen tilbage på plads, trykker man bare på en knap, så går rengøringen i gang. Børstevalserne vaskes med rent vand i to minutter, efterfulgt af en fem minutters centrifugering og endelig en 70 graders tørring for at sikre, at der ikke er problemer med bakterier eller lugt. Rullerne kan selvfølgelig tages ud og rengøres manuelt, hvis der er behov for det.
Konklusion
Vi har prøvet et par støvsugere med moppemundstykker og også kombinerede maskiner. Der er altid et eller andet problem med dem; oftest er det moppen, der er ineffektiv og kræver en urimelig mængde ulækker manuel rengøring. I dette tilfælde er støvsugeren det svageste led, men den fungerer faktisk helt fint. Moppen imponerer så meget desto mere. Den klarer faktisk selv indtørret skidt. Men frem for alt separerer den affaldsrester fra det beskidte vand, så man slipper for at skulle rode med det. Affaldet ryger direkte i skraldespanden, og det beskidte vand ryger i afløbet. Mopperullerne rengøres og tørres derefter i ladestationen. Vi ser faktisk frem til at moppe nu!

Læs videre med LB+
TILBUD - 49 kr første måned
Fuld adgang til alt LB+ indhold
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
LB+ Total 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.800 produkttests!
- Store rabatter hos vores partnere i LB+ Advantage Club
- Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
- Deaktivering af annoncer
- L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!