I slutningen af 2023 lavede jag en gruppetest af robotstøvsugere, hvor iRobot Combo J5+ var en af deltagerne. Jeg var ikke imponeret.
Nysgerrigt tager jeg nu iRobot Combo J9+ op og installerer den for at se, hvordan udviklingen er gået.
iRobot Combo J9+ er en fryd for øjet, bortset fra at selve støvsugeren ikke er så stilfuld som J5+, men ligner enhver anden støvsuger. Basestationen har derimod en stilfuld overside af træ, så den behøver ikke at skamme sig over sit udseende. Støvsugeren er så stilfuld, at den får navnet iSnygg (iLækker). Prisskiltet får mig dog til at få morgenkaffen galt i halsen – det her må virkelig være noget særligt!
At installere og komme i gang er enkelt og uproblematisk. iRobot Home-app’en er nem at forstå og bruge, selv om der stadig er plads til forbedringer, når det gælder tilpasningsmuligheder.
Af en eller anden grund har iRobot valgt ikke at afsløre, hvilken sugestyrke deres støvsugere har. Lidt kryptisk siger de »x antal % mere end tidligere produkter«, men ingen af deres produkter har sugestyrke angivet i specifikationerne, og så virker det bare ret mærkeligt.
De vægrer sig også ved at oplyse, hvilket støjniveau produkterne har. Jeg husker, at jeg på et tidspunkt fik at vide, at det ikke betyder noget, fordi man alligevel ikke er hjemme, når robotstøvsugeren arbejder! Hvilket var en utrolig tåbelig forklaring i mine ører. Men det er i hvert fald den vej, iRobot har valgt at gå.
Den daglige brug
Jeg er rigtig glad for, at man nu endelig kan tilføje no-go-zoner og virtuelle vægge, der hvor støvsugeren ikke må komme hen. Imidlertid er det stadig lidt udfordrende for min tålmodighed at lave mine egne ruminddelinger. Men der skal vel være noget for folkene i udviklingsafdelingen at udvikle på i fremtiden, tænker jeg.
I app’en kan jeg vælge, om iSnygg skal gøre rent i en eller to omgange, eller om den skal gøre rent efter rummets størrelse. iSnygg er smart, og jeg lægger mærke til, at den bliver hurtigere og mere effektiv ved hver rengøringsrunde.
Her er der også forhindringsregistrering – som rent faktisk virker. Hurra! I tidligere tests er både kattenes madskåle og deres legetøj blevet kørt over, men iSnygg navigerer elegant mellem forhindringer, og selv om den nogle gange rammer en væg eller et stoleben, er det slet ikke med samme kraft som tidligere modeller. Herligt, når udviklingen går i den rigtige retning.
En af USP‘erne (salgsargumenterne) for robotstøvsugere har været, at man kan sende dem ud for at støvsuge (og moppe, hvis de har den funktion), når uheldet er ude, og man f.eks. har tabt en pose sukker på gulvet. Til forskel fra f.eks. J5+ kan man faktisk her oprette specifikke rengøringszoner, men det er hverken særligt nemt eller hurtigt klaret.
Støvsugning
Når det gælder sugestyrke, kan jeg vælge mellem lav, mellem eller høj i app’en. Der er ikke noget specifikt boost til tæpper, men jeg kan høre, at støvsugeren skifter tilstand afhængigt af underlaget, og jeg har ikke noget at udsætte på resultatet.
Mopning
Jeg har sagt det før, og jeg siger det igen: En fugtig klud, der trækkes hen over gulvet, er ikke gulvvask – det er kun en opfriskning af gulvet. Hvor gerne producenten end vil understrege, at det er tid til at smide gulvskrubben ud, så ville jeg ikke gøre det. Hvis du ikke kan eller vil vaske dine gulve manuelt, er det selvfølgelig bedre end ingenting, men så vil jeg anbefale Ecovacs Deebot X1 Omni, som du nu kan finde til en betydeligt billigere pris.
Jeg vil ikke klage over opfriskningen af gulvene. Men jeg gør det helt sikkert bedre selv.
I app’en kan jeg vælge, om jeg vil have mængden af væske til at være øko, standard eller ultra.
30 dages hands-free rengøring
På sin hjemmeside lover iRobot 30 dages handsfree-rengøring, og efter endt støvsugning tømmer støvsugeren snavset ned i posen, der er fastgjort til basestationen. Og løftet holder fornuftigt nok i de tilfælde, hvor jeg ikke bruger moppefunktionen. Basestationen har ganske vist en stor vandtank, som automatisk fylder en mindre op, som sidder i støvsugeren. Men moppen rengøres ikke automatisk. Jeg skal selv fjerne den, vaske den af og holde den frisk.
Til forskel fra f.eks. Ecovacs Deebot X2 Omni, som faktisk vasker og tørrer mopperne med varm luft efter brug. Og jeg vil gerne have en ren moppe på mine gulve.
Konklusion
iRobot Roomba Combo J9+ er en rigtig god robotstøvsuger, men moppefunktionen lader bestemt meget tilbage at ønske, og prisen er nærmest latterlig. I mine øjne mangler der stadig nogle grundlæggende funktioner, som f.eks. at kunne følge støvsugerens vej i app’en, når den arbejder, og selv om det nu er muligt at sætte no-go-zoner op, er der andre indstillinger, som er lidt for tålmodighedskrævende til, at det føles helt okay.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer