TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: TP-Link Deco XE75

Fungerer bedst med få enheder af gangen

På sit højeste er hastigheden næsten vanvittig! Har du mange enheder koblet til hjemmenettet samtidig, vil du dog næppe opleve den vilde hastighed.

Af / 26/09/2022 - 14:00
TP-Link Deco XE75

Home mener

  • Enkelt at tilkoble. Glimrende hastigheder når det kører godt.
  • Hastigheden falder når mange produkter er tilkoblet samtidig. Ingen dedikeret backhaul-kanal.

Da jeg første gang tilsluttede TP-Link Deco XE75, troede jeg, at der var noget galt med hastighedstesten. Hastigheder på over 900 Mbit/s er noget af det hurtigste, jeg nogensinde har set på WiFi, og jeg var klar til at råbe fra toppen af ​​den nærmeste bjergtop, at dyre netværk bare er noget bullshit: XE75 er alt, hvad du behøver! Men virkeligheden vendte snart frygteligt tilbage…

TP Link XE75 3 pack scaled 1 scaled 1
TP-Link Deco XE75 med WiFi 6E leveres i både 2- og 3-pakning. Foto: TP-Link

To eller tre enheter

TP-Link Deco XE75 er et overkommeligt mesh netværk, som leveres i to eller tre dele, med kompakte, runde, hvide enheder. Jeg har modtaget et sæt med tre kasser, men den angivne pris er for to. Om du har brug for det ene eller det andet afhænger af, hvor mange områder du har med dårlig dækning. Mange vil klare sig fint med to bokse, men da jeg selv har en garage, hvor jeg også skal have dækning, er tre styks perfekt for mig.

Læs også Hurtigt internet i hele huset Vi havde ikke troet, at et af de billigste Wi-Fi 6-netværk ville være så godt.

Deco XE75: Opsætning

Boksene i fabriksæsken er identiske, hvilket betyder, at du kan vælge, hvilken du ønsker som hovedrouter. Dette kobler du til hjemmets modem, og sætter det nemt op med Deco-app’en. Du placerer så den anden eller de øvrige bokse i umiddelbar nærhed og sætter dem til i en stikkontakt. De vil alle automatisk blive parret. Du kan så tage dem, du har valgt som noder, ud af stikkontakten igen, placere dem i de rum, hvor de skal bruges, og sætte dem i en stikkontakt igen. Når de alle lyser konstant med et grønt lys, ved du, at netværket er oppe at køre.

Decco-app’en tilbyder et par flere muligheder end Huawei-app’en, herunder kontrol af dit netværks hastighed. Noget der er meget smart at tjekke i ny og næ, og som nok er den funktion, jeg selv bruger oftest i sådan en app.

TP-Link XE75 6GHz backhaul wifi
6 GHz-båndet er som udgangspunkt forbeholdt backhaul, men kan frigives til WiFi-dækning i opsætningen.

6 GHz

Deco XE75 er af den nyeste type, WiFi 6E, hvilket betyder, at den har sin egen 6 GHz kanal. Indtil dette frekvensbånd en dag bliver oversvømmet af nye produkter, der også understøtter det, vil det så at sige være fri for støj, så har du en nyere type Android-mobil eller andre produkter, der understøtter 6 GHz, kan de med fordel tilkobles denne kanal. Altså, så længe de er tæt på routeren eller en node, for rækkevidden er dårligere på dét bånd end på 5 GHz.

Annonce

Du skal blot vide, at 6 GHz-båndet grundlæggende er dedikeret til forbindelsen mellem routere og noder (backhaul), og du skal aktivt gøre det tilgængeligt for tilsluttede enheder i app’en. 6 GHz bliver så til et separat netværk med sit eget navn, f.eks. “TP-Link mesh – 6GHz”.

TP-Link XE75 innstillnger app
I indstillingene bør du først og fremmest tjekke at Beamforming er aktiveret, for at få bedre antennesignal til tilkoblede enheder.

Ikke dedikeret backhaul

Deco XE75 kan bruges med både trådløs og kablet backhaul. Ethvert Ethernet-stik kan bruges til formålet. Vælger du trådløst, skal du vide, at der ikke er en dedikeret backhaul-kanal, og du vil derfor ikke vide, hvilken kanal der bruges til formålet på et givet tidspunkt.

Hastigheder

Som jeg skrev i begyndelsen, da jeg først tilsluttede netværket og målte hastighederne, tabte jeg nærmest både næse og mund. Med en 6 GHz kompatibel Samsung Galaxy Z Fold 3 i samme rum som routeren, så jeg 700 Mbit/s download og 670 Mbit/s upload. Dét kan man kalde fantastisk! Men dette er som sagt et frekvensbånd med begrænset rækkevidde, og med mobilen en etage oppe var jeg nede på omkring 300-350 Mbit/s. Endnu en etage oppe, og vi lå på kun 20-30 Mbit/s, men PC’en, som har bedre antenner, kunne dog trække 100 Mbit/s på samme bånd.

TP-Link XE75 6GHz smartphone same room TP-Link XE75 5GHz smartphone same room TP-Link XE75 5GHz smartphone one floor up TP-Link XE75 5GHz smartphone two floors up TP-Link XE75 - speedtest - router ground floor - computer 2nd floor - 6 GHz TP-Link XE75 - speedtest - node right next to wifi antenna - wired backhaul - 6GHz TP-Link XE75 - speedtest - node right next to wifi antenna - wired backhaul - 5GHz TP-Link XE75 - speedtest - node in next room - open door - wired backhaul - 6GHz TP-Link XE75 - speedtest - node in next room - open door - wired backhaul - 5 GHz TP-Link XE75 - speedtest - node in next room - open door - wifi backhaul two floors up - 6GHz TP-Link XE75 - speedtest - node in next room - open door - wifi backhaul two floors up - 5GHz TP-Link XE75 - speedtest - node in next room - closed door - wired backhaul - 6GHz TP-Link XE75 - speedtest - node in next room - closed door - wired backhaul - 5GHz
<
>
Speedtest: 6 GHz. Node i rummet ved siden af PC-ens WiFi-kort. Åben dør. Trådløs backhaul, med en hel etage imellem.

Da jeg så tilføjede en node på tredje sal, i lokalet ved siden af ​​kontoret, gik det helt anderledes – især med en kablet forbindelse mellem de to. Med lukket dør mellem rummene (tynd indvendig dørtype) kom jeg op over 900 Mbit/s download, og 870 Mbit/s upload! Det her er sindssygt, og noget af det hurtigste, jeg har set på noget netværk. Uanset prisklasse! Samme resultat med døren åben, og hastighederne steg ikke yderligere, selvom jeg satte noden ind på kontoret, i umiddelbar nærhed af antennen.

5 GHz-båndet gav næsten samme hastighed, omkring 850 Mbit/s med noden i rummet udenfor. Jeg kan simpelthen ikke forestille mig, hvem der skulle have brug for mere end dette!

Med en trådløs forbindelse mellem router og node sænkes hastigheden en del. Men med routeren på første sal og noden på tredje sal får jeg stadig over 300 Mbit/s på 5 GHz-båndet, mens 6 GHz reduceres til omkring 270. Fuldt ud respektabelt; det er de færreste, der har brug for hurtigere netværk end dette. Husk at de mest krævende 4K Ultra HD-programmer på Netflix kun kræver en båndbredde på 15 megabit i sekundet!

TP-Link XE75 - connections
Tre Ethernet-kontakter kan tilsluttes som du fortrækker. Ingen af dem er for eksempel dedikeret backhaul eller modem, så de kan bruges i flæng. Foto: Geir Gråbein Nordby

Mange gadgets: Tungt læs

Noget, der derimod gav problemer, var når jeg tilsluttede alle mine gadgets og smarte enheder. Godt og vel 40 stykker, inklusive TV, højttalere, PC’er, tablets og mobiltelefoner. Og persienner og garageport, hoveddør, og så videre. Og selv når de fleste af dem ikke er i brug, står de stadig og kommunikerer kontinuerligt med netværket.

Når TP-Link-netværket får for mange produkter at forholde sig til i min bolig, falder hastigheden. Som en sten. Mens jeg skriver dette, har jeg en gennemsnitshastighed på omkring 50 Mbit/s. Det er overalt i huset med dækning fra tre TP-Link Deco-enheder: en router og to noder. Alle er sat op dér hvor de erfaringsmæssigt giver den bedste dækning, uden at forstyrre hinandens dækningsområde mere end nødvendigt. Jeg har også prøvet at afbryde både den ene og begge noder uden væsentlige forbedringer. Konklusionen er ganske enkelt, at Deco-netværket ikke er specielt begejstret for mange enheder tilsluttet på én gang.

TP Link XE75 lifestyle scaled 1 scaled 1
Foto: TP-Link

Konklusion

Har du bare et lille antal enheder, som du vil forbinde til dit hjemmenetværk, og du har brug for høje hastigheder, så bør du bestemt kigge nærmere på TP-Link Deco XE75. Her fik vi nogle gange svimlende høje hastigheder, og vi har sjældent været så tæt på at se rigtige gigabit-hastigheder på WiFi!

Desværre falder hastigheden kraftigt, efterhånden som flere smarte enheder opretter forbindelse til netværket. Formodentlig kan dette have at gøre med, at systemet ikke har en separat backhaul-kanal.

Rådet er derfor at gå op i pris, hvis du har et stort og omfattende smarthome, mens andre vil klare sig fint med Deco XE75.

 

Karakter
TP-Link Deco XE75
Basic

Også i denne test:

Huawei Mesh 7

Stabilt netværk for pengene

Huawei Mesh 7 er et meget vellykket WiFi 6-netværk til en god pris. Her får du valuta for pengene!

Generelt gode hastigheter, og udmærket stabilitet.
Ikke helt så hurtigt som dyrere mesh-netværk. Ikke 6 GHz.
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Det her kan ingen andre sengelamper

4 espressomaskiner: Hænger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel og ideen er god

Overvågning med øje på økonomien

Plads til det hele

Robotstøvsugere med kunstig dumhed

Nu rykker AI også ind i vaskerummet

Passer godt ind i et Yale-smart home

Dine terrassedøre fortjener denne lås

Smidig suger går helt til kanten

Juletræskæde til hele året

Skarp og praktisk videodørklokke