TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
PÅSKE-TILBUD 6 uger for 6 kroner

TEST: Mova P50 Pro Ultra

Fleksibelt sug til det store hjem

Med HD-kamera, laserlys og intelligent kortlægning går Mova P50 Pro Ultra i krig mod snavs og pletter. Nogle gange bliver det næsten for effektivt.

Af / 14/04/2025 - 09:02
Mova P50 Pro Ultra

Home mener

  • Effektiv rengøring. Logisk kortlægning og intelligent skifte mellem kort. Kraftigt sug og god hovedbørste. Fleksibel moppe og sidebørste.
  • Problemer med nogle typer tæppekanter. Begrænset passage. Genkender ikke altid underlaget korrekt.

Mova er et nyt kinesisk brand på det nordiske marked for robotstøvsugere. I december 2024 testede vi for første gang en Mova-robot, nemlig E30 Ultra. Robotten arbejdede fint, men langsomt. Nu er spørgsmålet, om vores nye test-robot, Mova P50 Pro Ultra, kan gøre det bedre (og hurtigere).

Vi har ikke at gøre med produkter fra Dreame, men Mova-robotter ”powered by Dreame”. Familieligheden viser sig i blandt andet funktioner og app’ens udseende. Meget hos Mova P50 Pro Ultra ligner, hvad du vil finde hos en robot fra Dreame. Det er bestemt ingen kritik. Tværtimod viderefører Mova P50 Pro Ultra fordelene fra et Dreame-produkt – og så lidt til.

I praksis gør P50 Pro Ultra rent på samme smarte måde som Dreame L40 Ultra. Med sit FlexReach-system når Mova-robottens sidebørste og ene fleksible moppe ud i hjørner og ind under lave møbler og lavthængende skabslåger.

CleanLift-systemet hos Mova P50 hæver og sænker sidebørste og mopper efter behov, mens tænder og klinger i Anti-Tangle CleanChop-hovedbørsten vil indsamle og ”skære” snavs, som fx hår, i stykker.

Mova P50 pro Ultra dustbag
Støvsugerposen og beholderen til rengøringsmidlet sidder bag basens frontdæksel. Begge dele er, ligesom vandtankene, pænt gemt væk inde i basen. (Foto: Natasja Broström)

Mova P50 Pro Ultra har også særheder. For eksempel går robotten i krig med dørtrin over dens officielle formåen (2 centimeter), mens 1 cm tykke tæppekanter volder problemer. P50 er også den første støvsugerrobot, jeg har testet, som slubrer (næsten) alt i sig og mener, at et stoftæppe skal vaskes.

Annonce

Alt i alt er Mova P50 Pro Ultra en kampklar støvsugerrobot, når det gælder de huslige pligter. Nogle gange er det næsten bare for meget.

Design og opsætning

Designet på Mova P50 Pro Ultra minder også om Dreames. Blandt andet indretningen af basen. Under låget i basens top sidder to tanke. En til rent vand (hvid plast) og én til brugt vand (mørk plast). De rummer henholdsvis 4 og 3,5 liter.

Tankene kan kun placeres på én måde, så du ikke bytter rundt på dem ved et uheld. I låget sidder håndtag, så tankene er nemme at bære frem og tilbage mellem basen og en håndvask for at fylde og tømme dem.

Desværre er tankene fyldt med indvendige kanter, rør og sensorer, som er modtagelige for aflejringer af skidt og kalk. Tidligere var støvsugerrobotters tanke mere simple, men flere funktioner kræver åbenbart mere udstyr.

Mova P50 pro Ultra tanke
Selvom Mova ikke er Dreame, ligner designet på de to robotstøvsuger-mærker hinanden. Blandt andet tankene i basens top, som passer ind i hinanden. (Foto: Natasja Broström)

For eksempel har Mova P50 Pro Ultra en sensor, som registrerer mængden af kalk og fortæller via app’en, hvornår filteret i tanken skal renses eller skiftes. Hvordan du skifter et filter, fremgår af den medfølgende papirmanual.

Bag basens frontdæksel sidder den forud-installerede støvsugerpose på 3,2 liter. Det er en pæn stor pose, som gør P50 Pro Ultra velegnet til børnefamilier og/eller familier med pelsede kæledyr. Nye poser koster cirka 240 kroner for en pakke med ti.

Til højre for posen sidder beholderen til rengøringsmidlet. Mova P50 Pro Ultra leveres med en dunk på 200 ml. Hætten på dunken har, ligesom hos Dreame, en lille skrå tud, som gør påfyldningen nemmere.

Læs også TEST: Roborock Saros 10 Roborock Saros 10 er den nyeste topmodel fra Roborock og kan takket være sit smukke ydre og kloge indre være et af de bedste bud på årets bedste robotstøvsuger.

Mova P50 Pro Ultra doserer automatisk til robottens lille vandtank, eller når mopperne bliver rengjort i basens bundkar. Under mopperengøringen, eller når mopperne bliver fugtet, bliver middel og rent vand tilført via 10 dyser i hver sin side af karret. Dermed bliver rent vand og sæbe jævnt fordelt ud i karret.

Tilsæt midlet i beholderen og lad basens sensor afgøre mængden. Forvent en pris på 220 kroner for en liter rengøringsmiddel.

App og kortlægning

Hent app’en MovaHome ved at skanne QR-koden under robottens vippelåg og forbind Mova P50 med netværket. Den del fungerer (for mig) som vanligt uden problemer. Klik på ikonet med et kort og en pen (i højre side af app’ens startside) for kortlægning.

I første omgang sendte jeg Mova P50 Pro Ultra afsted for at kortlægge mine to stuer på cirka 60 m2. De er forbundet uden dørtrin. Dermed kunne jeg bedre fokusere på at teste rengøringen uden en eventuel slåskamp med dørtrin.

Mova P50 pro Ultra app 1
Mova P50 kan finde på at pletrengøre uden for en zone (blå firkant). Ved hjælp smart kortlægning nåede Mova et badeværelse, som ellers har højt dørtrin. (Screenshot: iOS)

App’ens to links i bunden af skærmen åbner henholdsvis indstillingerne og din brugerprofil. Under ”enhed” justerer du for eksempel sugestyrke, moppernes fugtighed (hvilket er nyt i forhold til Mova E30 Ultra) og aktivering af den fleksible moppe og sidebørste.

P50 er hverken hurtigere eller langsommere til kortlægning end andre robotter, jeg har testet. Mine to stuer tog under 10 minutter at kortlægge. Det vil sige, fra robotten bliver sendt afsted, til den er retur i basen og opdaterer kortet.

Tilføj møbler og klik på kortikonet med et øje for at justere, hvordan kortet præsenteres. For eksempel om du vil have det vist i 3D. Tilføjelse af møbler kræver en sikker finger på skærmen, da møbelikonerne er meget små. Ærgerligt, at sensorer og kamera (når det er slået til) ikke kan aflæse typen og størrelsen på boligens møbler.

Efter første kortlægning åbnede jeg alle døre og sendte Mova P50 Pro Ultra afsted igen. Denne gang opfangede sensoren nye rum og tilføjede dem på kortet efter hjemkomst til basen.

Mova P50 prøvede kræfter med mine dørtrin, som er mellem 2 og 3 centimeter i højden. Forbløffende nok overvandt robotten de fleste trin, selv om dens maksimale grænse er 2 centimeter.

Læs også TEST: Dreame X50 Ultra Complete Dreames avancerede flagskibsmodel gør meget rigtigt og tager alle dørtrin takket være sine løfteben. Tidligere så effektive features er dog blevet mere sjuskede, og rengøring af tæpper svigter.

Jeg forbarmede mig over robottens anstrengelser og skiftede til funktionen kortstyring i flere etager. Hvert nyt registreret rum eller område tilføjede jeg som en ny etage. Du kan bære robotten over alle besværlige dørtrin (eller trapper), den støder på, eller fra start placere robotten i det relevante rum eller område og derefter aktivere den.

Mova P50 skifter automatisk mellem kortene, og det aktuelle rum eller område i mit hjem bliver blot opfattet som en nye etage. Rent snyd, da jeg bor i en etplanslejlighed.

FlexReach i hjørner og mellemrum

Mova P50 Pro Ultra er udstyret med meget af det, som har begejstret mig ved Dreame. Blandt andet fleksibel moppe (AI MopExtend) og sidebørste (AI SideReach). Begge dele indgår i det såkaldte FlexReach-system. Ude på opgave registrerer robottens kamera og sensorer hjørner, indhak og lave mellemrum. Herefter bliver systemet aktiveret.

FlexReach forlænger sidebørstens arm med op til 2,5 centimeter, mens moppen når op til 4 centimeter ud fra robottens chassis. Dermed kan moppe og børste nå ind under for eksempel lave møbler og lavthængende skabslåger. Ved hjælp af FlexReach fik jeg støvsuget og moppet langs kanten inde under mit kinesiske skab. De meget lave ben gør, at skabet har et mellemrum på cirka 1 centimeter mellem gulvet og skabets underkant.

Mova P50 pro
Med fleksibel moppe og sidebørste når Mova P50 ind under et lavt skab. FlexReach-funktionen aktiveres, når robotten finder mellemrum mellem 1 og 8 centimeter i højden. (Foto: Natasja Broström)

Robottens sensorer registrerer også underlag og typer af snavs og justerer rengøringen. For eksempel sugestyrke og ekstra støvsugning. Sidebørsten løfter sig op til 1 centimeter i mødet med fugtigt snavs, så det ikke bliver skubbet med rundt, hvor der lige er blevet gjort rent.

Mova P50 pro Ultra sisal fibre 1
Små, lette tæppefibre kan udfordre en støvsugerrobot. Movas intelligente genkendelse af snavs og sugestyrken på 19.000 Pa. gjorde et perfekt stykke arbejde. (Foto: Natasja Broström)

Efter at have skåret et lille stykke sisaltæppe til sendte jeg Mova P50 afsted for at opsuge resterne efterladt på gulvet. Alle fibre og andet fnuller blev opsamlet. Bagefter foreslog Mova P50, at det netop rengjorte område kunne være et tæppe. Det er på en måde både rigtigt og forkert. Jeg afslog dog app’ens forslag.

CleanLift og Anti-Tangle CleanChop

Andre gange venter sensoren ikke på brugerens input og justering, men går all in på egen hånd. Blandt andet på entreens stoftæppe. Snavs havde åbenbart hobet sig op, så Mova P50 mente ikke, at ekstra støvsugning (intens pletrengøring) i nogle områder af tæppet var nok. Nu fik tæppets luv på 1 centimeter også en tur med mopperne.

Mova P50 pro Ultra sisal fibre 2
Efter at have skåret et sisaltæppe til satte jeg Mova til at rengøre området som en zone. Mova rengjorde også uden for zonen, når robottens sensor stødte på andet snavs. (Foto: Natasja Broström)

Nu er kunststoftæpper næppe det værste at få moppet, men underlaget kunne jo være kostbart og knap så egnet til en tur med to roterende mopper. For eksempel et silketæppe.

CleanLift-systemet får Mova P50 til at løfte mopperne 1 centimeter, når robotten støder på for eksempel tæppekanter. Det virkede, når robotten ville hen over den cirka 1 centimeter høje påsyede stofkant på mit sisaltæppe i stuen.

Entreens stoftæppe (uden påsyet stofkant) var derimod en udfordring. Sensor og kamera opfattede listen på en skabssokkel og det cirka 1 centimeter høje tæppe som en hindring. I app’en bad jeg robotten ignorere hindringen. Mova P50 tog et par tilløb og nåede ind på stoftæppet. Herefter gik det fint.

Mova P50 pro Ultra app 2
Mova skifter automatisk mellem flere kort. Fleksibel moppe og sidebørste skal aktiveres i appen. En sokkel og tæppekant forvirrede robotten, men jeg ignorerede ”forhindringen”. (Screenshot: iOS)

Hovedbørsten hedder Anti-Tangle CleanChop. Normalt er jeg skeptisk overfor den slags navne, men i dette tilfælde passer det. Hovedbørsten opsuger og ”chopper” stort set alt uden at kløjes i det.

Efter en maleropgave havde jeg overset et 20 centimeter langt stykke afdækningsplast. Mova P50 slubrede fornøjet plasten i sig. Jeg skyndte mig at sætte robotten på pause og redde plasten ud af støvkammeret. Et stykke plast kan lave ravage. Både inde i robotten, men også når plasten bliver suget ud af kammeret og ind i basen.

Mova P50 pro Ultra plastcut
Et langt stykke tyndt plast endte i mindre bidder. Hovedbørstens “tænder” adskiller snavs som for eksempel hår. Små klinger skærer snavset i stykket. (Foto: Natasja Broström)

Da jeg åbnede robottens støvkammer, lå plasten hakket i mindre stykker. Jeg tjekkede hovedbørsten og dens valse. Intet plast sad fast nogen steder. Alt var havnet i kammeret. Imponerende.

Konklusion

Samlet udfører Mova P50 en glimrende omgang rengøring. Sensorerne justerer sugestyrken efter forholdene og kan på den måde udføre intelligent pletrengøring. Nogle gange er robotten lidt vel ivrig og vil moppe tæpper. Mopning af mit stoftæppe er også hårdt for de to mopper, og Mova P50 lød som et knurrende rovdyr.

Da vi testede Mova E30, tog det 139 minutter at støvsuge og moppe 55 m2. Mova P50 bruger cirka 2 minutter per kvadratmeter på at moppe og støvsuge. For eksempel tog mine stuer på cirka 60 m2 omkring 120 minutter. Altså en lidt bedre tid målt på hastighed.

Robotten kan automatisk skifte mellem optegnede kort. Funktionen er smart, hvis dit hjem er i flere etager, så robotten ikke frit kan trille rundt i boligen.

Mova P50 Ultra Pro er en fin og effektiv robotstøvsuger til større hjem og familier, men den er dog lidt hårdhændet ved møblementet.

Karakter
Mova P50 Pro Ultra
Premium
Natasja Broström
Natasja Broström (f. 1971): Journalist på L&B Home. Natasja begyndte på Politikens IT-tillæg i 1990’erne. Herfra gik turen via fagblade, magasiner og aviser, hvor Natasja skrev om blandt andet it og nørdkultur. Fra 2002 har Natasja været på Datatid Techlife, siden IT-journalist inden for smart living og brevkasseredaktør på Alt om Data.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

TILBUD Tilbud - 49 kr første måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

LB+ Total 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

49 kr / første mnd
108 kr / mnd
108 kr / mnd
Med LB+ får du:
  • Adgang til mere end 7.800 produkttests!
  • Store rabatter hos vores partnere i LB+ Advantage Club
  • Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
  • Deaktivering af annoncer
  • L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!

En smart moppe som faktisk fungerer

Hovedrengøring med ambitioner

Stædig og stokdøv

Minimalistisk kølefryseskab

Smart app former frisuren

Rigtig smart overvågningskamera

Kombinationen af høj sugekraft, pænt design og AI er en vinder

Maskinen til den helt store familie

Fuld kontrol både dag og nat

Sæt liv i stuen med farver og striber

God ledningsfri allround-støvsuger

Den mindste kapselmaskine på markedet?