TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Narwal Freo Z Ultra

AI-rengøring med snavs i krogene

Narwals nye støvsugerrobot praler med dobbelt AI-chip. Resultatet er langt fra dobbelt så vellykket, intelligent eller særlig rent.

Af / 16/11/2024 - 09:30
Narwal Freo Z Ultra

Home mener

  • Rengør selv fint slibestøv. Effektiv moppe-rens ved hjælp af elektrolyse. Ingen lugtgener.
  • Ringe sensor ved fyldt spand. Sidder ofte fast og mister forbindelsen til base og netværk. Kræver ny kortlægning ved rum med høj dørtærskel.

Kinesiske Narwal er blandt de senest ankomne robotstøvsugere på nordiske gulve. Firmaets entre på vores breddegrader er så ny, at vi her på L&B Home kun har haft én tidligere model ude på testgulvet, nemlig Narwal Freo X Ultra.

Den var vi ret begejstret for, selv om modellen havde sine begrænsninger i forhold til at være selvkørende. Med nyeste model, Narwal Freo Z Ultra, er vores tidligere forbehold ikke blevet mindre. Tværtimod.

Narwal Freo z ultra vand
Basen har to spande til rent og brugt vand. Ifølge Narwal gør basens elektrolyse (en elektriske ladning) vandforsyningen steril og forhindrer bakterier. (Foto: Narwal)

Freo Z Ultra er nærmest blevet endnu ”dummere” end sin forgænger. Ret imponerende, når Narwal praler med dobbelt AI-chip. Èn i hver CPU. I praksis burde det give en robot og en stander med bedre evne til at optegne, rengøre hjemmet og vedligeholde sig selv uden ejerens mikro-management.

Robot og base har dog fået en række forbedrede features. Sugestyrken er gået fra 8.200 Pa (X Ultra) til 12.000 Pa (Z Ultra). I den praktiske afdeling har den velvoksne basestation fået en indbygget støvbeholder på 2,5 liter, hvilket forgængeren ikke havde. Ifølge Narwal skal den først skiftes efter 120 dages brug.

Narwal Freo Z Ultra indre
Bag basens frontdæksel sidder støvposen og beholderen til rengøringsmidlet. Den tilsatte duft med lime og basilikum var ikke påtrængende. (Foto: Natasja Broström)

Narwals pr-materiale indeholder begreber som TwinAIDodge Obstacle Avoidance og Adaptive Real-time Smart Dry & Wet Waste Recognition. På dagligsprog betyder det, at robottens kamera og sensorer registrerer og undgår genstande, samt at den giver underlaget en ekstra omgang, når colaen rigtig er størknet ned i gulvbrædderne.

Annonce

Ikke alt, som lyder teknisk fornemt, er i praksis brugbart. Det fik Narwal Freo Z Ultra lov til at vise. I løbet af fire uger blev robotten sat til at bearbejdede mine tæpper, glatte gulve og dørtrin. Mest det sidste var en udfordring for Freo Z Ultra.

Klargøring og opsætning

Narwals app til Freo-serien hedder logisk nok Narwal Freo. Den understøtter ikke nordiske sprog. Scan QR-koden på det vedlagte papir med Quick Start Guide for at hente app’en og forbinde støvsugeren og dens base med dit hjemmenetværk. I praksis fungerer den del af opsætningen fint nok.

Læs også AirPods har aldrig været bedre Apples AirPods 4 med støjreduktion er virkelig et godt køb, men passer ikke til alle.

Guiden indeholder en pakkeliste over kassens indhold, hvilket er rart. Så ved du, at alt er med, og hvor det befinder sig i kassen. Papiret har også en liste over kommandoer til betjening af lågets runde, trykfølsomme panel. For eksempel indstilling af børnelås.

Det stive stykke papir kan med små klistermærker sættes op inde under låget. Ganske praktisk, for panelets fire side-knapper og runde hovedknap kan betjenes ved hjælp af temmelig mange tryk-kombinationer.

Narwal Freo Z Ultra spande
De to spande i lilla og hvid (gennemsigtig). Sensoren i spanden til beskidt vand reagerede først og sendte besked i app’en, da spanden var fyldt til randen. (Foto: Natasja Broström)

Narwal Freo Z Ultra har et gennemgående farvetema med grå og lilla. Det gør basen ret så visuelt dominerende i hjemmet. I forvejen er basen vokset i omfang fra forgængeren Freo X Ultra. Konkret fra 41,5 × 43,4 x 37 × cm til 46,2 x 43,1 x 42,7 cm. Kampvægten er øget fra 8,5 kg til 12,3. Så der er altså blevet mere at ”se” på.

Basens indre rummer plads til støvposen og en beholder til rengøringsmiddel på over en halv liter. Vi har ikke fået oplyst, hvad ekstra poser koster. Ifølge Narwal rummer posen så meget skidt og snavs, at du først skal skifte den efter fire måneders brug.

Jeg fik dog flere ”venlige” påmindelser undervejs i testen om, at nu havde robotten snart været brugt i så tilpas lang tid, at et skifte nok var nødvendigt. Et fysisk tjek af posen viste, at den var langt fra fuld.

Fronten af basen har en rigtig fin detalje, nemlig magneter. Dermed skal du ikke liste eller mosle frontklappen på hver gang, men selv lade den finde ind på plads.

I toppen af basen er kammeret til to spande. Den mørke (lilla) spand er til rent vand, og den hvide (gennemsigtige) til brugt vand. I mit hoved er det omvendte mere logisk. Blandt andre hos Dreames robotstøvsugere er hvid spand til det rene vand og mørk spand til det beskidte vand.

Lukningen på spandene virker underdimensioneret. Jeg holdt altid en hånd ind under, når jeg bar en spand ind med rent vand eller tog en spand ud på toilettet for at blive tømt. Jeg var simpelthen ikke sikker på, at klik-lukningen ville holde, hvis jeg blot bar spanden i dens håndtag. 4-5 liter vand ud over gulvet er noget upraktisk.

App og første kortlægning

Du kan enten bruge app’en eller manuelt aktivere robotten til opgaven med at kortlægge dit hjem. Vælger du det sidste, skal du trykke på to taster samtidig på lågets panel. Den metode endte jeg med at bruge mange gange. Alt for mange.

Narwal Freo Z Ultra app1
App’en viste ikke beskeder ordentligt, og robotten blev ofte ”fanget” og skulle have hjælp. Under kortet indstiller du, om robotten kun skal moppe, og hvor kraftigt suget skal være. (Screenshot: iOS)

Narwal Freo-app’en mistede forbindelsen til netværket eller min smartphone. Beskeder i toppen af app’en frontside blev heller ikke vist korrekt, og en opdatering rettede ikke på problemet. Jeg oplevede de samme fejl med forbindelsen, uanset om jeg brugte app’en på en Android-smartphone eller en iPhone.

Kortlægning blev en udfordring, da robotten flere gange undervejs røg af netværket og vendte retur til basen for at ”orientere sig”. Først efter tredje forsøg var Freo Z Ultra i stand til at kortlægge 80 procent af min lejlighed på omkring 140 m2. Resten opgav jeg.

Læs også Skarp og praktisk videodørklokke En allerede god videodørklokke er blevet opgraderet, hvor det tæller.

LiDAR-sensorens 3D-skanning af omgivelserne suppleres af et kamera med en opløsning på 1.080p. Kameraet leverer 1,5 milliondata points i en 136° ultravidvinkel, hvilket lyder vældig fint. I praksis betød det, at robotten – udover genstande og forhindringer – registrerede rum og områder på distancen, men ikke kunne tilgå dem.

Mine dørtrin har forskellige højder på mellem 1,5-3 cm, og det var for høj en passage for Freo. Modsat støvsugerrobotter jeg har testet fra Roborock og Dreame, kan du ikke løfte Narwal-robotten ind i rummet, genaktivere den og lade den udføre den valgte opgave. Her vil Freo dreje rundt på stedet og søge tilbage til basen. Ofte med det resultat, at den blev fanget af det høje dørtrin og meldte fejl i app’en.

Narwal Freo Z Ultra app2
Freo Z Ultra var over en time om at rengøre en stue på 60 m2. Områder, som robotten ikke selv kunne tilgå på grund af høje dørtrin, skulle opmåles, markeres og rengøres særskilt. (Screenshot: iOS)

I stedet måtte jeg i app’en bede om en ekstra kortlægning af bestemte områder (mit soveværelse og køkken), selv om de i forvejen var opfanget af robotten og indtegnet på kortet over mit hjem. Du kan kortlægge tre ekstra kort ud over hovedkortet.

Jeg valgte det nye kort over det enkelte rum, tildelte robotten en opgave og markerede hvor i rummet, det skulle foregå. Derefter måtte jeg bære robotten ind og ud af rummet. For at afslutte opgaven skulle jeg manuelt ”stoppe” robotten tilbage ind basens hulrum i bunden.

Rengøring i praksis

Når Freo Z først er ude på opgave, leverer robotten en blandet indsats. Den opsuger effektivt selv fint slibestøv (efterladt fra en maleropgave). Forskellen på trægulvet var synlig før og efter. Her kommer rullebørstens 4.400 rpm og moppernes 180 rpm til gavn.

Mindre effektivt var kantrengøringen. Ifølge Narwal gør robotten rent ind til kanter og lister med blot 1 cm i forskel. I mit køkken var der synligt adskillige centimeter langs fejelisten, som ikke fik en tur med de roterende mopper.

Narwal Freo Z Ultra slibestoev
Måske ikke så tydeligt, men en svag hvid stribe af slibestøv (tv.) blev effektivt fjernet af Freo Z Ultra. Gulvet (th.) var fint og rent bagefter. (Foto: Natasja Broström)

Freo Z Ultra havde også udfordringer med mit nubrede sisaltæppe. De to mopper løftes automatisk 1,2 cm for at undgå tæppets lidt kraftigere påsyede kant. Suget på 12.000 Pa (pascal) gav en ringe effekt, for der lå stadig fnuller mellem tæppets løkker i overfladen.

Når Narwal Freo Z Ultra vender tilbage til basen, bliver mopperne renset med vand op til 75 grader. AI-sensoren i basen afgør, hvor snavsede mopperne er. På samme måde som robottens AI DirtSense 2.0-teknologi opfanger, hvor indtørret colapletten på gulvet er.

Narwal Freo Z Ultra obstacles
Opmålingen af 100 m2 tog under et minut. LiDAR-sensoren havde dog nogle sjove “ideer” om, hvad en forhindring bestod i. Kassen på kontorets gulv blev til en væg. (Foto: Natasja Broström)

Generelt blev mine trægulve fint rene, mopperne blev godt renset og lugtede ikke på noget tidspunkt i de fire uger, testen stod på. Kaffe-testen på køkkengulvets linoleum forløb også tilfredsstillende. Ingen synlige pletter efter besøg af Freo Z Ultra.

Jeg savner dog mulighed for at kunne udpege et område til ”spot-cleaning”. I stedet må du indtegne zoner i app’en, hvis et bestemt område skal have en tur. Med en særlig AI-chip til genkendelse af snavs burde Freo Z kunne udføre pletrens automatisk.

Larmen fra processen med at tømme snavs, skifte vand og rense mopper går fra 52 op til 71 dB, men var til at holde ud at høre på.

Konklusion

Narwal Freo Z Ultra lover en masse, men det meste er enten besværligt eller knap så logisk at få gjort i praksis. For eksempel kortlægning af bestemte områder. Vil du have det meste ud af Narwal Freo Z Ultra, skal du have glatte, let tilgængelige gulve og dørtrin på maksimalt 1 cm.

Narwal Freo Z Ultra doorstep
Freo Z Ultra og mine dørtrin blev aldrig forsonet. Når jeg fjernede den nødstedte robot, lå der en del efterladt snavs omkring dørtrinet. (Foto: Natasja Broström)

Robotten gør dog generelt et fint stykke arbejde, når den først er ude og moppe og vaske. Den kan også genkende et underlag. Jeg oplevede dog ikke, at rengøringen var forskellig, alt efter om Freo Z blev sluppet lød på trægulve eller klinker.

AI-delen mærkede jeg ikke specielt meget til. Hverken i genkendelse af snavs eller evnen til at orientere sig og dermed arbejde mere selvstændigt. Når det er et afgørende ”selling point” for Narwal Freo Z Ultra, så leverer robotten ikke, hvad der bliver lovet.

Karakter
Narwal Freo Z Ultra
High End
Natasja Broström
Natasja Broström (f. 1971): Journalist på L&B Home. Natasja begyndte på Politikens IT-tillæg i 1990’erne. Herfra gik turen via fagblade, magasiner og aviser, hvor Natasja skrev om blandt andet it og nørdkultur. Fra 2002 har Natasja været på Datatid Techlife, siden IT-journalist inden for smart living og brevkasseredaktør på Alt om Data.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ny topmodel fra Sage imponerer

Let at installere og drevet af sollys

Prisvenlig pizzaovn til både inde og ude

Du må ikke have for travlt

Højere opløsning og billedhastighed er et hit

Ding-dong - du er på skærmen

Delt glæde er dobbelt glæde

Dobbelt så smart er ikke dobbelt så godt

Det her kan ingen andre sengelamper

4 espressomaskiner: Hænger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel og ideen er god

Overvågning med øje på økonomien