I vores store sammenlignende test af dobbelte airfryere fandt vi ud af, at de er meget praktiske. For det første har de ofte en større samlet volumen, så du simpelthen kan tilberede mere mad på samme tid. Og man kan tilberede to forskellige ting på samme tid, selv om de skal tilberedes ved forskellige temperaturer og tage forskellig tid i ovnen.
Men de har også en åbenlys ulempe. De optager enormt meget plads på køkkenbordet, nogle gange på niveau med en mikrobølgeovn. Jeg er sikker på, at mange af os ikke rigtig har plads til det, enten fordi vi har begrænset bordplads, eller fordi den allerede er optaget af en masse smarte køkkenmaskiner. Det evige problem for dem af os, der er interesserede i både gadgets og madlavning.
Amerikanske Ninja har længe været kendt for sine airfryere med dobbelt kurv. Og nu har de fundet på den geniale idé at placere kurvene oven på hinanden i stedet for ved siden af hinanden. Den begrænsede plads er normalt i bredden, mens der er masser af plads mellem køkkenmaskinerne og overskabene i køkkenet. En smal airfryer med ekstra stor kapacitet lyder som det bedste fra begge verdener.
Konstruktion
I en traditionel airfryer er der et varmelegeme i toppen og en ventilator ovenover, som cirkulerer luften i kurven. Hvis Ninja havde sat to af disse løsninger oven på hinanden, ville det sandsynligvis have skabt varmeproblemer og gjort apparatet unødigt højt. I stedet har de lavet bagkanten af kurvene perforeret og sat varmelegemer og ventilatorer på højkant bag kurvene.
Ellers ser kurvene ret traditionelle ud med et aftageligt gitter i bunden, så luften kan cirkulere rundt om maden. De tåler opvaskemaskine, men ind imellem er nonstick-egenskaberne gode nok til at tillade en hurtig håndvask til daglig brug. Vi undrer os dog over, hvordan Ninja har tænkt sig at rengøre blæseren og varmelegemet. De er placeret på bagsiden og er også dækket af et gitter. De vil helt sikkert få fedtstænk på sig under tilberedningen.
Men det, der generer os mest ved designet, er, at Ninja har placeret kontrolpanelet på en fremspringende »vinge« til højre for apparatet. Det betyder, at det ikke kan skubbes op mod en væg og fylder langt mere i bredden, end selve airfryeren berettiger til. Det burde da have været muligt at folde panelet ind eller endda placere det ovenpå? For et apparat, hvis hele idé er at være så slank som muligt, føles dette som en klodset løsning.
Håndtering
Som med den traditionelle model undgår Ninja skærme og berøringspaneler. I stedet er der enkle displays, der viser varme og tid, samt fysiske drejeknapper og knapper til at betjene apparatet. Det er faktisk en fordel, når man har våde fingre, og det er ofte hurtigere end at trykke på en skærm.
I stedet for at have hurtige programmer til forskellige ingredienser, som f.eks. kød eller pommes frites, har Ninja hurtige valg til forskellige typer madlavning. I dette tilfælde air fry, max crisp, bake, roast, reheat og dehydrate. Med lidt fingerfærdighed og erfaring er dette meget bedre, da det handler mere om, hvorvidt du vil give den fuld gas for at stege, eller om du vil tilberede det langsomt, end om hvad ingrediensen er.
Man starter med at vælge kurven, drejer på knappen til den ønskede type tilberedning, justerer tid og temperatur, hvis det er nødvendigt, og så er man i gang. Hurtigt og nemt. Du kan også vælge den anden kurv og indtaste tilberedningen i den kurv. Hvis det er det samme som i den første, skal du bare trykke på knappen Match. Hvis tiderne er forskellige, men du vil have, at de skal være klar på samme tid, skal du trykke på Sync i stedet. Så venter kurven med den korteste tid på sin tur og starter, når det er tid. Meget praktisk.
Madlavning
For at kontrollere temperaturen indstillede vi begge kurve til 180 grader og 20 minutter og satte sensorerne fra Weber Connect Smart Grilling Hub i hver af dem. Det første, vi bemærkede, var, at der var stor forskel på, hvor hurtigt de blev varmet op. Der var en forskel på 30-40 grader under opvarmningen. Efter næsten 6 minutter nåede den nederste kurv 180 grader, hvilket er næsten dobbelt så lang tid som Ninja Foodi FlexDrawer. Hvis du synes, det var langsomt, tog det 11(!) minutter for den øverste kurv at nå, ikke 180, men 170 grader. Og der blev den, mens den nederste kurv stabiliserede sig på 185 grader. Hvorfor er der 15 graders forskel mellem kurvene?
Før vi foretog målingerne, havde vi faktisk en fornemmelse af, at der var noget galt. Ting, der skulle være sprøde, blev anbefalet at komme i den øverste kurv, som ville være mere sprød. Men faktisk var fritterne blege. Og det er ikke underligt, hvis de kun fik nok temperatur i de sidste par minutter. Man er simpelthen nødt til at kompensere og forvarme ekstra. I den nederste kurv fik vi faktisk betydeligt bedre resultater med kortere tilberedning. Man skal dog være opmærksom på, at der er huller i kurvens bagvæg, så man kan ikke fylde den, som man vil, uden at risikere, at ting falder ud eller tilstopper hullerne.
Konklusion
At stable de to airfryer-kurve oven på hinanden løser problemet med al den plads, konkurrenterne optager på køkkenbordet. Vi er også glade for den manuelle betjening, der gør det hurtigt og nemt at indstille tilberedningen. Desværre synes løsningen med den vandrette varmeblæser at være mindre effektiv, fordi det tager en evighed at opvarme kurvene, og de har forskellig temperatur. Det er simpelthen en mindre effektiv løsning end på de traditionelle. Tilbage til tegnebrættet Ninja, men prøve gerne igen, for ideen er god!
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer