I hvert fald i Skandinavien forbinder de fleste nok Panasonic med fjernsyn, kameraer, lydsystemer, hovedtelefoner og varmepumper. Vi har måske også set en mikrobølgeovn eller en bagemaskine, men en airfryer er næsten lidt overraskende. Men nu lancerer de NF-CC550 på fem liter og denne lidt større model på 6 liter. Der følger ikke noget tilbehør med, og vi kan ikke finde noget på hjemmesiden, men på den anden side kan man bruge det meste af det tilbehør, man finder på nettet, som passer til målene.
Konstruktion og anvendelse
Med en kapacitet på 6 liter er Panasonic-maskinen overraskende nem at placere på bordet. Det skyldes dog, at beholderen i stedet er usædvanligt høj. Det er godt, hvis du vil lave en hel kylling, men mindre godt, hvis du vil placere noget på en lav bageplade. Apparatet føles velbygget, men frem for alt må vi sige, at de har gjort det godt med designet. Det ser næsten elegant ud, og det kan man ikke beskylde mange konkurrenter for at gøre.
Som de fleste airfryere består den af en beholder med en aftagelig rist i bunden i stedet for en kurverist, man kan løfte ud af, som Wilfa og Philips. Det gør den mindre praktisk at håndtere og servere fra. Men frem for alt er det et ringere design, hvis du ønsker god luftcirkulation. Derfor har Panasonic tilføjet et underliggende varmelegeme for at forbedre undervarmen, hvilket også er salgsargumentet for Cosori Dual Blaze.
Ligesom Xiaomis Smart Air Fryer Pro har den et vindue på forsiden og et lys på indersiden, så du kan se, hvordan det går med tilberedningen. Det er virkelig praktisk, da man ikke behøver at afbryde, åbne og slukke for varmen for at tjekke. Ulempen er, at den ikke kan maskinopvaskes, da glasset ikke kan tåle det. Air Fryer NF-CC600 har det til fælles med Philips’ dyreste model, at varmelegemet ikke er blottet, hvilket gør den meget nemmere at holde ren.
Håndtering
Den har et stort touchpanel med farvesymboler til 11 lynprogrammer: Pommes frites, kylling, fisk, skaldyr, oksekød, pølse, grøntsager, kartofler, pizza, kage(?) og toast. Plus en knap til dampning, og selvfølgelig manuel indstilling af tid og temperatur. Det store problem er, at panelet sidder på toppen af apparatet i stedet for på forsiden, hvor det nemt kunne have været. Det betyder, at børn skal stå på en stol, og at man ikke kan stille noget oven på apparatet. Vi ved godt, at det ikke er “meningen”, at man skal lægge noget oven på en airfryer, men alle, der ikke bor i et udstillingskatalog, lægger ting oven på køkkenmaskiner, når køkkenbordet er fyldt.
Der er heller ingen app til fjernbetjening eller hjælp med tider og temperaturer. Vejledningen er dog tilgængelig på de nordiske sprog, og der er en tabel med tider og temperaturer, som blot er indstillingerne for panelets hurtigvalg. Vi ville nok under alle omstændigheder google hvilke temperaturer og tider folk bruger, og have et lille snydeark ved hånden.
Madlavning
Standardindstillingen for temperaturen er 150 grader, et lidt mærkeligt valg, da de fleste ting kræver en højere temperatur. Det burde man have ændret, da alle undtagen et lynprogram bruger en højere temperatur. Med andre ord skal man altid starte med at skrue op for temperaturen. For at komme op på mere normale 180 grader tog det 3:50 minutter. Eller rettere sagt, termostaten slukkede ved 170 grader, og så svingede den mellem 168 og 182 grader, et ret stort interval.
Som tidligere nævnt er vi lidt skeptiske over for lynprogrammerne. Det der skiftevis kaldes “kage” og “tærte”, antager vi snarere er muffins. Og 20 minutter til chips – menes der mon hjemmelavede rå kartofler eller færdige frosne chips? Til en eller otte personer? Kød i 10 minutter? Er det en skive bøf eller en beef wellington? Nej, du må stole på Google, sund fornuft og erfaring. Hvis du har det, får du selvfølgelig gode resultater med det meste, for vi har ærlig talt aldrig prøvet en airfryer, der ikke kan tilberede ting godt.
Denne model har også en lille vandtank på bagsiden, så du kan “øge fugtigheden”. I nogle tilfælde giver det et bedre resultat, men tro ikke, at vi taler om dampkogning her. Slet ikke som OBH Nordicas 3-i-1 med dampfunktion, som faktisk kan tilberede grøntsager udelukkende ved hjælp af damp. Panasonic er omhyggelig med ikke at kalde det dampning.
Konklusion
Panasonics første forsøg med en airfryer er for det meste vellykket, da det er et stilfuldt apparat, som ikke optager meget bordplads i forhold til sin kapacitet. Vi kan også godt lide vinduet, så du kan se, om det er tid til at tage maden ud, uden at du behøver at slukke for varmen. Der er dog plads til forbedringer i den næste model. Frem for alt skal kontrolpanelet være let tilgængeligt på forsiden, og vi ville foretrække ikke at skulle vaske kurven i hånden efter brug.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer