Philips Hue er for smarte lyskilder, hvad Sonos er for multirumslyd: Den største og mest kendte leverandør. Og også den mest alsidige. Vi har testet mange Philips Hue-lyskilder, og de har flere gange fået vores bedste anbefalinger.
Nu er Signify, der er selskabet bag Philips Hue, kommet i julestemning. Philips Hue Festavia er nemlig en lyskæde til juletræet (eller til vinduespynt). Kæden passer ind i Hue-økosystemet og kan styres sammen med husets øvrige lyskilder fra samme producent.
Bridge eller Bluetooth
Faktisk er en Philips Hue Bridge ikke absolut nødvendig for at bruge Festavia-lyskæden. Den kan også styres via Bluetooth, men så går du glip af de mere avancerede funktioner. Og mobilen er nødt til at være i nærheden af lyskæden.
Men til sagen: Philips Hue Festavia ligner umiddelbart de fleste almindelige lyskæder. Kæden består af tre sammenflettede sorte ledninger, og de i alt 250 lysdioder er anbragt med otte centimeters mellemrum hen over de 20 meter i længden. En solid strømforsyning og en mindre styringsboks er forbindelsen til omverdenen. Selv om den fysiske kvalitet virker ret meget bedre end billigere lyskæder, er Festavia-kæden ikke vandtæt, og den er udelukkende beregnet til indendørs brug.
Simpel opsætning
Opsætning ligner andre Philips Hue-lyskilder. App’en finder på få sekunder ud af, at der er en ny lyskilde i huset, hvorefter lyskæden skal have et navn og tilføjes til et af rummene.
Og så begynder det sjove. Festavia-kæden har to grundtilstande: Farveovergang og spredt. Vælger man farveovergang, varieres lyset i farvezoner (gradienter) hen over kædens længde. Overgangen er glidende, og man kan definere tre punkter på farvecirklen, som der blændes imellem. Kæden er kompatibel med andre Hue gradient-lyskilder, som for eksempel Signe Gradient-lamperne. Vælger man spredt tilstand, lyser LED’erne op i hver sin farve på tivolilys-maner. Her kan man vælge seks farver, der så gentages i hele kædens længde.
Skal effekten være mere afdæmpet, kan man vælge de samme funktioner på en hvid lysskala, der varierer mellem gulligt varm 2200K og iskoldt 6500K.
Nok til to meter højt træ
Festavia-lyskæden er lang nok til at passe til et juletræ på op et cirka to meter i højden. Altså hvad der er plads til i de fleste private hjem. Har I meget højt til loftet, eller ønsker I et juletræ, der er dækket tættere med lys, kan man bruge to lyskæder. Det kræver dog nogen planlægning af lysforløbet, som skal indstilles separat for hver kæde. Man kan nemlig ikke sammenkæde flere lyskæder elektrisk.
Næsten-levende lys
Når du har hængt lyskæden på træet (eller i vinduet) og tilføjet den i app’en, er du klar til at begynde på det virkelig sjove. Hue-app’en indeholder et voksende galleri af stemnings-lyssætninger, der kan bruges på enkelte lamper eller grupper. Også lyskæden. Belysningen kan indstilles til at skifte med døgnets timer. Du kan også vælge effekter, f.eks. er der animationer, som efterligner blafrende stearinlys, pejseild eller blinkende stjerner.
Når du har arbejdet dig igennem de foreløbig 89 lysscener i galleriet, kan du gå i gang med at definere dine egne, som kan bruges på juletræet og lyset i huset i øvrigt. Ikke fordi det på nogen som helst måde er nyttigt – men fordi det er sjovt! Hvilket gør den ret massive udskrivning til Hue-lyskilder til en investering i underholdning.
Det er ikke billigt
Og Festavia er nok primært tiltænkt allerede trofaste Hue-brugere, som har smartpærer af samme mærke i alle lamper – og kun venter på nye måder at udvide stemningsbelysningen i huset på. Er du vant til at købe almindelige LED-pærer og juletræskæder uden indbygget intelligens, vil prisen på mere end tusind kroner virke chokerende. Ikke mindst i betragtning af, at en juletræskæde i de fleste tilfælde vil være gemt væk i kassen med julepynt i elleve af årets tolv måneder.
I den sammenhæng må vi i øvrigt rose Philips Hue for at have lavet en gennemtænkt emballage. Lyskæden er rullet op på en trisse af pap inde i æsken, og den kan genbruges, når julen er omme – så man undgår, at den 20 meter lange kæde bliver filtret sammen. Jeg har mange lyskæder, og de fleste er hvert år meget besværlige at rulle ud!
Konklusion
Hvis du i forvejen har indrettet hjemmet med lys fra Philips Hue, er Festavia den naturlige krone på værket. Lyskæden kan gøre ting, som ingen anden lyskæde kan bare drømme om. Såsom glidende farveovergange og lysanimationer. Selvfølgelig synkront med husets andre lyskilder, Og helt ærligt ser det vildt godt ud! Med 20 meter i længden er én kæde nok til de fleste juletræer.
Philips Hue Festavia er også blandt de dyreste lyskæder til privat, indendørs brug, du kan købe. Især når man tager antallet af LED’er i betragtning. Hvis du er Hue-bruger, er du på den anden side vant til at betale en høj pris for at få de funktioner, du ønsker. Og underholdningsværdien i at nørde med at sætte lyset i boligen i scene er rigeligt pengene værd.