Okay, dette er en test af Philips Lumea IPL 9000. Vi taler altså hårfjerning. Et emne, som kan være følsomt, oprørende og irriterende. Hvorfor kan man ikke bare få lov at være naturlig? Hvorfor må man ikke have kropsbehåring? Målet med denne test er ikke at tage fat på den diskussion, so don’t go there! Formålet er at teste et produkt for dem, der måtte ønske at mindske eller fjerne uønske hårvækst.
Selvfølgelig er det superlækkert at gå på skønhedsklinik og blive forkælet og nusset om. Men hånden på hjertet – det er ret dyrt, og det kan være svært at få passet ind i kalenderen.
Og når det gælder hårfjerning, gør det i mange tilfælde ærligt talt helvedes ondt! At vokse benene er ikke ligefrem noget, jeg ser frem til, for slet ikke at tale om epilering, hvor man bruger et elektrisk apparat, der trækker hårene op ved rødderne. Det hævdes, at elektrolyse er en effektiv metode til permanent hårfjerning. Under denne behandling føres en lille nål ind i hårsækken et par millimeter under huden og ødelægger hårsækken indefra ved at sende en elektrisk impuls. AV.
Man må lide for skønheden, sagde min mor altid, men er det virkelig nødvendigt?
Hvordan fungerer IPL, og hvad er det?
IPL, eller Intensivt Pulserende Lys, bruges af mange klinikker til at fjerne hår skånsomt og effektivt. Det er desuden stort set smertefrit. Hurra!
Med IPL absorberes lyset af pigmentet i hårsækken og ledes ind i hårsækken. Lyset omdannes til varme, som igen stimulerer hårsækken til at gå i hvile. Resultatet er, at hårene falder ud, og mængden af hår, der vokser ud igen, aftager gradvist.
Og netop det, at IPL arbejder med pigmentet, gør, at denne metode desværre ikke er egnet til alle. Er dit hår for lyst, gråt eller rødt, er der ingen grund til at prøve. Alle, jeg har talt med, fraråder det på det bestemteste og siger, at det ikke vil virke. Der mangler simpelthen det pigment, som skal til, for at metoden virker. Det fungerer heller ikke, hvis din hud er for mørk, i så fald kan det endda være farligt. Det skyldes, at jo mere pigment din hud indeholder, desto mere lys bliver omdannet til varme, hvilket øger risikoen for forbrændinger.
Og du bør heller ikke bruge IPL på tatoverede områder!
Tid til at begynde
Manualen er omfangsrig, og for en gangs skyld vælger jeg at læse den ret nøje. Når det gælder min krop og hud er jeg ikke lige så risikovillig som med f.eks. en robotstøvsuger eller et træningsarmbånd.
Jeg downloader Lumea IPL-app’en og opretter en konto. I app’en findes også en masse tips og tricks samt endda små film, som kan være nyttige at se.
Det hele er meget pædagogisk udført, og jeg vil sige, at man næsten ikke kan gøre det forkert, hvis man bare tager sig tid til at læse manualen.
Hvordan føles det?
Jeg kan forestille mig, at vi alle vil opleve behandlingen forskelligt. Men før du kaster dig ud i det, skal du jo lave en ‘testkørsel’ med Smartskin-sensoren, dels for at se, hvilken hudtone du har, og dels for at mærke, hvordan det føles. Oplever du smerte eller ubehag, kan du jo altid gå et trin ned.
Personligt mærker jeg en lille varmebølge, når lysimpulsen kommer, men ikke mere. Efterfølgende kan det behandlede område føles en smule varmt, men det er ikke noget, der generer mig.
App’en guider
I app’en logger jeg hver behandlede kropsdel enkeltvis efter hver behandling. Hvilken lysstyrke jeg brugte. Hvordan det føltes. Hvilket resultat jeg opnåede. Og jeg får endda at vide, hvornår det er tid til næste behandling.
Oplægget er, at du foretager de første fire behandlinger med 14 dages mellemrum, og derefter går du over til touch-up-fasen, som er en gang om måneden. Alt lægges naturligvis ind i app’ens kalender, og jeg får en påmindelse, når tiden nærmer sig. Jeg behøver altså ikke at holde styr på det selv.
Det gælder om at være grundig
Selve ruden, som lyset sendes gennem, er ikke stort. Og for at opnå det ønskede resultat skal alle hårsækkene behandles. Det betyder, at du skal være meget omhyggelig, når du flytter din Lumea, så der ikke bliver ‘helligdage’ med ubehandlet hår.
Det værste, der kan ske, er nok, at du vil opleve, at håret vokser hurtigere nogle steder end andre. En klar indikation på, at du har misset et område. Det var noget, jeg personligt oplevede, især efter min første behandling.
Men app’en har en masse råd og tips til, hvordan jeg undgår den slags små uheld. Og jeg ved jo godt, at jeg ikke altid er den mest tålmodige person, så det må jeg bare arbejde med.
Er den pengene værd?
Jeg kan forestille mig, at du på dette tidspunkt spekulerer på, om det virkelig virker? Og er det værd at bruge penge på denne mærkelige tingest, for den er jo ikke ligefrem gratis. Og mit svar er, at ja, det er det faktisk.
Ifølge Philips selv er det gennemsnitlige resultat for hårreduktion efter 12 behandlinger 77 procent på benene, 64 procent i bikinilinjen og 64 procent under armene. I løbet af testen foretog jeg tre behandlinger, og jeg bemærkede en reduktion i ny hårvækst allerede efter den første behandling. Som jeg nævnte tidligere, var jeg måske ikke så omhyggelig første gang, men det er ikke produktets skyld …
Jeg har ikke ekspertisen til at afgøre, om dette er præcis den samme behandling som den, der udføres i en klinik, eller om den i klinikken er mere intensiv på nogen måde. Men på de fleste behandleres hjemmesider kan jeg læse, at de mere eller mindre lover, at hårfjerningen er permanent efter 5-8 behandlinger. At der skal flere behandlinger til for at fjerne hår skyldes, at håret har tre faser: Vækstfase, overgangsfase og hvilefase, og det er i vækstfasen, man skal behandle hårstråene for at opnå et så permanent resultat som muligt, men det er det samme, uanset hvilken metode man vælger at satse på.
Prislejet for at få behandlingen på en klinik varierer meget, men efter et hurtigt pristjek på nettet kan du nok få behandlet benene alene for i nabolaget af 2.500 kroner, armene for ca. 1.000 kroner for armene, og skal ryggen være hårfri, skal du slippe omkring 2.000 kroner. Og disse priser er for én enkelt behandling.
Så jeg har faktisk ingen problemer med at investerer i Philips Lumea IPL 9000 BRI958/00. Selv om Philips ikke lover permanent hårfjerning i al evighed, er prisen betydeligt lavere, og desuden kan jeg sidde derhjemme med en god kop kaffe og en dejlig lydbog i ørerne. Jeg vil vurdere, at et ben tager omkring 10-15 minutter at behandle, når du har vænnet dig til at bruge apparatet og har fået håndelaget. Så det tager ikke overdrevet lang tid.
Og der er ingen risiko for, at jeg glemmer at genbehandle, takket være påmindelser fra den altid nærværende app.
Konklusion
Jeg har fuld respekt for dem, der i første omgang slår sig i tøjret, når de ser prisskiltet på Philips Lumea IPL 9000 BRI958/00. Men har du uønsket kropsbehåring, er pengene faktisk godt givet ud over tid, naturligvis forudsat at du har de rette forudsætninger med hensyn til hud- og hårfarve. Det er smertefrit (efter min mening), nemt at gøre derhjemme, og du kan opnå rigtig gode resultater med lidt tålmodighed og systematisk arbejde. Fik jeg nævnt, at det er smertefrit – halleluja!
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer