TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Philips Sonicare Prestige 9900

Børst tænder på Business Class

Philips Sonicare Prestige 9900 er blandt de smarteste og bedste elektriske tandbørster, man kan købe for penge. Men den er hundrede procent afhængig af mobilen.

Af / 01/01/2024 - 13:45
Philips Sonicare Prestige 9900

Home mener

  • Lækkert, minimalistisk design, masser af smarte indstillingsmuligheder og funktioner, herunder guidet tandbørstning.
  • Kan stort set kun betjenes via app’en. Og mobilen kan ikke engang bruges til at betjene tandbørsten, hvis denne står i opladeren.

Er man på udkig efter en elektrisk tandbørste, er der to store varemærker, man skal kende: Oral-B og Philips. Selvfølgelig findes der eltandbørster fra andre producenter, men Oral-B og Philips optager mest plads på butikshylderne.

De to producenter har hver især en elektriske tandbørste i den absolutte luksusklasse, men indtil nu har vi kun testet den ene. Nemlig Oral-B iO10, som begejstrede os så meget, at eltandbørsten netop har vundet prisen som Årets Bedste Smart Home-produkt i kategorien Helse og Personlig pleje.

Derfor er det så sandelig på tide, at vi får børstet tænder med den bedste og dyreste eltandbørste fra konkurrenten, nemlig Philips Sonicare Prestige 9900. Ikke mindst fordi der faktisk er ret stor forskel på, hvordan Oral-B og Philips går til selve tandbørstningen.

Alle Oral-B-eltandbørster fungerer nemlig sådan, at en rund børste svinger og roterer, mens den renser tænderne. Philips’ eltandbørster i Sonicare-serien bruger derimod soniske impulser til at løsne plak fra tænderne. Helt præcist bevæger børstehovedet sig hurtigt fra side til side hen over tændernes overflader, mens soniske vibrationer har en hvirvlende effekt på blandingen af tandpasta og væsker i munden, som igen har en løsnende effekt på plak.

Philips Sonicare Prestige 9900
Philips Sonicare Prestige 9900 fås i farverne Champagne og Midnat, og i modsætning til de fleste andre elektriske tandbørster har den intet display og kun en enkelt tænd/sluk-knap. (Foto: Philips)

Nøjagtigt sådan fungerer Philips Sonicare Prestige 9900 altså, og desuden er den elektriske tandbørste selvfølgelig smart. Om den er smart nok, vender vi tilbage til.

Annonce

Minimalistisk design

I første omgang skal det understreges, hvor lækkert et produkt, vi har med at gøre. Philips Sonicare Prestige 9900 fås i farverne Champagne og Midnat, og i modsætning til de fleste andre elektriske tandbørster har den intet display og kun en enkelt tænd/sluk-knap. Børsteintensiteten indikeres af tre små lysdioder under knappen, og en anden lysdiode i bunden af håndtaget indikerer, at tandbørsten er tændt.

Philips Sonicare Prestige 9900 leveres desuden med et læderlignende etui, som opbevarer din børste sikkert og opladet, mens du er på rejse (med plads til to børstehoveder). Etuiet får strøm via et USB-C-stik og leveres med sit eget ladekabel.

Når du er hjemme, får børsten strøm via en ret stilfuld opladerbase med en gennemsigtig plastoverdel, som kan løftes af, så den er nem at rengøre. Derudover har basen ingen funktion, og det minimalistiske design betyder, at stort set al betjening af eltandbørsten foregår via Philips’ Sonicare-app. Udover at tænde og slukke via knappen kan man nemlig kun justere børsteintensiteten via de førnævnte lysdioder, der betjenes via touch.

Ingen hjælp at hente uden Sonicare-app’en

Her er vi kommet til en anden stor forskel på Philips’ luksustandbørste og Oral-B iO10. For udover at bruge en anden metode til selve tandbørstningen fungerer Oral-B iO10 problemfrit på egen hånd, mens Philips Sonicare Prestige 9900 uden hjælp fra Sonicare-app’en på din mobil stort set er lige så dum som en helt almindelig tandbørste fra Colgate.

Philips Sonicare Prestige 9900
Den elektriske tandbørste leveres med et læderlignende etui, som opbevarer din børste sikkert og opladet, mens du er på rejse. (Foto: Philips)

Oral-B-tandbørstens magnetiske oplader kan guide din tandbørstning ved hjælp af seks lysfelter, der repræsenterer forskellige zoner i munden og går fra blå til hvid, når du er færdig med at børste den respektive børstezone. Den samme funktion går selvfølgelig igen i Oral B’s app, og faktisk fungerer det også sådan med Philips Sonicare Prestige 9900 i Sonicare-app’en.

Men uden app er der ingen hjælp at hente, og du må selv styre Philips’ eltandbørste rundt i din mundhule. Og da det med den guidede tandbørstning er en smart eltandbørstes vigtigste cirkustrick, må man vænne sig til at have sin smartphone med på badeværelset, når man børster bisserne med Prestige 9900.

Philips Sonicare Prestige 9900
Børsteintensiteten indikeres af tre små lysdioder under knappen, og en anden lysdiode i bunden af håndtaget indikerer, at tandbørsten er tændt. (Foto: Philips)

Smart, men ikke smart nok

Ikke blot den guidede tandbørstning er afhængig af Sonicare-app’en. Det gælder faktisk det meste af betjeningen af Prestige 9900. Det eneste du kan gøre uden app’en er som nævnt at tænde og slukke for tandbørsten samt at justere børsteintensiteten, alt andet må du gøre på mobilen. F.eks. at skifte mellem de fem tilgængelige børstetilstande (Clean, White+, Gum health, Deep Clean og Sensitive). Et andet irritationsmoment er, at app’en ikke kan skabe forbindelse til tandbørsten, mens den oplader, så man er nødt til at tage den af opladeren og enten stille den fra sig eller holde den i hånden, mens man ændrer indstillinger i app’en.

Selvfølgelig kan man lade mobilen være og bare bruge Philips Sonicare Prestige 9900 som en helt almindelig eltandbørste, men så må man som sagt undvære den guidede tandbørstning, selv om resultatet dog synkroniseres til app’en, næste gang der er forbindelse til mobilen, så man kan holde øje med sine fremskridt.

Det er virkelig en skam, for på andre punkter er Prestige 9900 virkelig smart. Den guidede tandbørstning kan f.eks. tilpasses, idet man forhånd definerer særlige fokusområder, der kræver ekstra opmærksomhed, ligesom eltandbørsten også kan indstilles til at justere intensiteten, hvis du f.eks. trykker for hårdt, mens du børster tænder.

galleri1 galleri2 galleri3 galleri4 galleri5 galleri6
<
>
Eksempler på betjening og indstillingsmuligheder i Sonicare-app’en. (Screenshot: Peter Gotschalk)

I modsætning til Oral-B iO10 vil Prestige 9900 altid gerne have dig til at følge den samme rute gennem munden, når du børster tænder, men en anden indstillingsmulighed i app’en er så, at man selv kan definere, hvor man starter – f.eks. øverste kindtænder til venstre, nederste kindtænder til højre eller hvad man nu foretrækker – og det meste af tiden er eltandbørsten ret god til at registrere, hvor du børster. Og hvis du ikke har været grundig nok, får du lov til at børste 30 sekunder til 1 minut mere efter den første guidede tur, så du får det hele med.

Konklusion

Philips Sonicare Prestige 9900 lader dig børste dine tænder på Business Class. Den elektriske tandbørste gør brug af soniske impulser til at fjerne plak fra tænderne, og når den er forbundet til din smartphone via Bluetooth, tilbyder app’en Sonicare en række smarte funktioner, hvoraf den guidede tandbørstning er den vigtigste.

Selve eltandbørsten er lækkert og minimalistisk designet, hvilket til gengæld betyder, at langt de fleste indstillinger og betjeningsmuligheder kun er tilgængelige via app’en. Det gør Philips Sonicare Prestige 9900 en smule mere afhængig af mobilen, end vi kunne have ønsket os, for uden Sonicare-app’en er Prestige 9900 ikke smartere end en almindelig tandbørste fra Colgate.

Men tager man sin mobil med på badeværelset, byder Philips Sonicare Prestige 9900 på lige så mange funktioner som sin nærmeste konkurrent, og så handler det i virkeligheden mere om, hvorvidt man foretrækker soniske impulser eller det roterende runde tandbørstehoved, når man skal vælge mellem Oral-B og Philips.

Karakter
Philips Sonicare Prestige 9900
Premium
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Ny topmodel fra Sage imponerer

Let at installere og drevet af sollys

Prisvenlig pizzaovn til både inde og ude

Du må ikke have for travlt

Højere opløsning og billedhastighed er et hit

Ding-dong - du er på skærmen

Delt glæde er dobbelt glæde

Dobbelt så smart er ikke dobbelt så godt

Det her kan ingen andre sengelamper

4 espressomaskiner: Hænger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel og ideen er god

Overvågning med øje på økonomien