Ud over muligheden for at lave mad udenfor i sommervarmen, så giver en pizzaovn på kun to minutter dig også guddommelig pizza, der banker dit lokale pizzeria med længder, hvis du bruger kvalitetsingredienser og en god dej. Den høje varme i en ægte pizzaovn sørger for at karamellisere, sprødbage og højne næsten hvad som helst, du putter på din dej. Er man pizzaelsker, så er en pizzaovn derfor en meget stor opgradering. Også i forhold til de pizzasten, man kan bruge i en indendørs ovn.
Vi tester tre forskellige udendørs pizzaovne, som bruger henholdsvis træ, gas og el i forsøget på at skabe en kompromisløs pizzaoplevelse. Og særligt én ovn, viser sig at levere noget nær perfekt hjemmelavet pizza!
3 forskellige pizzaovne
Med i testen har vi Ninja Woodfire, som deler navn med en rygeovn fra samme produktserie. Den er en elektrisk multikunstner, som blandt andet kombinerer både pizza- og rygeovn, og er oplagt til at blive hjertet i et udekøkken. Den eldrevne teknologi udmærker sig ved maksimal temperaturkontrol og fleksibilitet.
Ooni Karu 12G byder på den slags charme og autenticitet, som kun åben ild og skorsten kan. Fleksibel er den også, da ovnen kan køres på både træ, kul og gas, om end sidstnævnte kræver køb af en adapter. Træ hjælper ikke bare på hyggen, men giver også en karakteristisk smag til pizzaen, der er svær at modstå.
Sidste ovn hedder Chef Matteo Crosta 16″, som har den egenskab, at pizzastenen roterer, mens pizzaen bages! Teknologien bliver mere og mere udbredt, og lover en jævn bagning hele vejen rundt, hvilket man normalt opnår ved at rotere pizzaen manuelt, mens den bager. Ovnen bruger gas, som både er hurtigt opvarmende og nemt at kontrollere.
Hvordan vælger du den rigtige pizzaovn?
Der er et par vigtige ting, man skal overveje, når man leder efter en pizzaovn. Først og fremmest skal man vælge brændstoftype. Træ og kul giver både charme og smag til din pizzaoplevelse, men kan være svært at holde på en bestemt temperatur. Gas og el er derimod langt mere fleksibelt, om end man måske mister lidt charme og røgsmag.
Dernæst er temperatur essentielt. En klassisk træovn kan nemt ramme 500 °C, hvor elektriske ovne typisk ikke kommer helt så højt op, men typisk mellem 350-450 °C. Om det er et problem, kommer meget an på, hvilken type pizza, du gerne vil lave. Sværhedsgraden stiger, jo højere temperatur du vil bruge. Visse pizzatyper, som den klassiske neapolitanske, kommer virkelig til sin ret efter 60 sekunder ved 500 °C. En solid calzone har det fint ved 350 °C i 3-5 minutter.
Det er også værd at overveje, om man ønsker en pizzaovn, der kan mere end bare pizza. I teorien kan du lave en hel række af retter i en pizzaovn, der er trods alt bare en meget varm ovn med en sten i. Men nogle produkter specialiserer sig i at gøre det nemt at lave al slags mad i ovnen. Enten via tilgængeligt tilbehør eller indbyggede funktioner.
Sådan tester vi
Alle pizzaovne testes med samme grundopskrift. Dejen er lavet på økologisk Tipo 00 mel og koldhævet i ca. 24 timer. Vi har testet ved forskellige temperaturer, for at se, hvordan de bedst performer.
Ovnene bliver først og fremmest målt på, hvor god en pizza, de kan lave. Vi ønsker en perfekt bagt bund, der hverken er bleg eller brændt, og færdig på under tre minutter. Jo hurtigere, desto bedre, uden at brænde maden på, hvilket nemt kan ske ved +400 °C. Vi er også interesserede i, hvor lang tid de bruger på at varme op, og hvor jævnt de varmer.
Vi ser også på, hvor nemme ovnene er at leve med. Visse af ovnene har ekstra egenskaber, der gør dem brugbare til mere end bare pizza, hvilket vi naturligvis også tager højde for.
Til sidst finder vi kongen af sommeren og starten på dit næste hobbyprojekt.
Ninja Woodfire OO101EU Pizzaovn
Alt i én udendørsovn
Denne ovn i Ninja Woodfire-serien byder på både pizza- og røgeovn i én, og er på trods af sin elektriske motor i stand til at stå ude i alt slags vejr. Hvis du gerne vil lave mere end bare pizza til sommer, er denne ovn svær at slippe udenom.
Chef Matteo Crosta 16″ pizzaovn
God ide, dårligt udført
Chef Matteo Crosta 16” byder på både brugervenlighed og en roterende pizzasten, som skal give dig en jævn og smertefri pizzaoplevelse. Desværre er oplevelsen helt modsat.
Ooni Karu 12G Multi-Fuel Pizzaovn
Burn, baby, burn!
Drømmer du om en ægte, træovnsbagt pizza, skorsten og det hele, så bliver det hverken nemmere eller mere charmerende end med Ooni Karu 12G.