Chef Matteo Crosta 16” er en gasdreven pizzaovn, som har det elektriske twist, at hele pizzastenen drejer rundt, så du får en mere jævn varmefordeling. Både når du bager pizza og varmer stenen op. Der er en del producenter derude, som bruger denne teknologi, og dem uden anbefaler typisk, at man roterer pizzaen manuelt mens den bager. På papiret, virker det altså som en god ide med en roterende sten.
Gas er et optimalt brændstof til en pizzaovn. Det varmes hurtigt op, kan nå temperaturer på over 400 °C , og så er gasdrevne pizzaovne typisk de billigste på markedet. Temperaturen er endda nem at justere, hvilket ikke kan siges om træfyrede ovne. Oveni får du en smule levende ild, hvilket giver point på charmekontoen en sensommeraften.
Chef Matteo Crosta burde derfor repræsentere en slags gylden middelvej mellem el og træ i pizzaovnssegmentet, men det gør den desværre ikke helt.
Fejl i konstruktionen
Selve ovnen føles passende tung og hård ved udpakning. Desværre havde testovnen et par mangler. Gastænderen virkede slet ikke, så en tændstik var nødvendig, for at sætte fut i gassen. Der fulgte endda en forlængerpind med til lejligheden, så man nemt kan få tændstikken ind bagerst i ovnen, hvilket både var værdsat og en smule mistænkeligt. Derudover hører drejeskiven, som skruer op og ned for gassen, til den slags, der ”klikker” ind, før den kan tænde. Den havde desværre for vane at slippe igen, når man justerer på gassen, hvilket slukker ovnen. Her virker som et godt sted at nævne, at ovnen har fem års garanti.
Disse mangler var ikke nok til at sætte en stopper for testen, men det sætter unægteligt ovnens kvalitet i et dårligt lys.
Halvbrændt pizza
Ovnen er simpel at betjene. Tænd ild i gassen og vent på, at den varmer op. Det tager ca. 10 minutter på fuldt blus, før den rammer mellem 420-450 °C. Der er intet termometer på ovnen, så et infrarødt termometer er essentielt for at ramme en god temperatur. Den elektriske motor drives af 2 D-batterier, og funktionen tændes via en knap i siden.
Pizzastenen er rund, og det er vigtigt, at man får sin pizza præcist ind midt i ovnen. Det er noget værre rod, hvis man taber lidt af dejen i sprækken, mens stenen drejer rundt.
Når pizzaen er inde, drejer den langsomt rundt i de ca. 1-3 minutter, som bagetiden typisk tager.
Ovnen formår desværre ikke at sprede varmen lige. Det resulterer i en pizza, som ofte er brændt i den ene side. Særligt toppen af pizzaen har det med at blive hurtigt forkullet i den ene halvdel. Det er især et problem, hvis dejen bager lidt langsommere end forventet. Normalt giver man den bare lidt længere i ovnen, men i Chef Matteo Crosta risikerer man nemt at brænde ingredienserne på toppen på.
Hvis man ønsker et ensartet resultat, giver det mere mening at rotere pizzaen manuelt hvert halve minut (enten med en pizzaspade eller en stor paletkniv), og holde øje med, at den ikke kommer for tæt på ilden i for lang tid ad gangen. Hvilket gør den roterende pizzasten ret overflødig.
Man kan sagtens få en velbagt pizza ud af ovnen, men man skal være vågen, og lære sin ovn godt at kende først. De bedste resultater kommer ved ca. 430 °C , og hvor man ofte tager pizzaen ud af ovnen og tjekker dens fremskridt. Det hjælper også at vælge toppings, som ikke tager skade af lidt sorte pletter. Såsom peberfrugt eller kartofler.
Konklusion
Gas er generelt et rigtig godt brændstof til pizzaovne, men Chef Matteo Crosta yder det ikke retfærdighed. Selvom den hurtigere kommer op i temperatur end de to andre pizzaovne i gruppetesten (samt opnår en højere temperatur end Ninja Woodfire), er den ustabile varme, meningsløse roterende pizzasten og umiddelbart mangelfulde byggekvalitet nok til at eliminere de fleste af dens fordele.
Også i denne test:
Ooni Karu 12G Multi-Fuel Pizzaovn
Burn, baby, burn!
Drømmer du om en ægte, træovnsbagt pizza, skorsten og det hele, så bliver det hverken nemmere eller mere charmerende end med Ooni Karu 12G.
Ninja Woodfire OO101EU Pizzaovn
Alt i én udendørsovn
Denne ovn i Ninja Woodfire-serien byder på både pizza- og røgeovn i én, og er på trods af sin elektriske motor i stand til at stå ude i alt slags vejr. Hvis du gerne vil lave mere end bare pizza til sommer, er denne ovn svær at slippe udenom.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer