TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Chef Matteo Crosta 16″ pizzaovn

God ide, dårligt udført

Chef Matteo Crosta 16” byder på både brugervenlighed og en roterende pizzasten, som skal give dig en jævn og smertefri pizzaoplevelse. Desværre er oplevelsen helt modsat.

Af / 07/08/2024 - 09:02
Chef Matteo Crosta 16″ pizzaovn

Home mener

  • Gas varmer hurtigere op end el, og er langt nemmere at kontrollere end træ. Stor pizzasten. Den store åbning gør det nemt at få pizzaen ind i ovnen. Fem års garanti.
  • Selv med den roterende sten, varmer den ret ujævnt. Brænder nemt siderne af pizzaen på. Den roterende sten virker mest som en gimmick. Byggekvaliteten kunne være bedre.

Chef Matteo Crosta 16” er en gasdreven pizzaovn, som har det elektriske twist, at hele pizzastenen drejer rundt, så du får en mere jævn varmefordeling. Både når du bager pizza og varmer stenen op. Der er en del producenter derude, som bruger denne teknologi, og dem uden anbefaler typisk, at man roterer pizzaen manuelt mens den bager. På papiret, virker det altså som en god ide med en roterende sten.

Gas er et optimalt brændstof til en pizzaovn. Det varmes hurtigt op, kan nå temperaturer på over 400 °C , og så er gasdrevne pizzaovne typisk de billigste på markedet. Temperaturen er endda nem at justere, hvilket ikke kan siges om træfyrede ovne. Oveni får du en smule levende ild, hvilket giver point på charmekontoen en sensommeraften.

Chef Matteo Crosta burde derfor repræsentere en slags gylden middelvej mellem el og træ i pizzaovnssegmentet, men det gør den desværre ikke helt.

Chefpizzavideo

Fejl i konstruktionen

Selve ovnen føles passende tung og hård ved udpakning. Desværre havde testovnen et par mangler. Gastænderen virkede slet ikke, så en tændstik var nødvendig, for at sætte fut i gassen. Der fulgte endda en forlængerpind med til lejligheden, så man nemt kan få tændstikken ind bagerst i ovnen, hvilket både var værdsat og en smule mistænkeligt. Derudover hører drejeskiven, som skruer op og ned for gassen, til den slags, der ”klikker” ind, før den kan tænde. Den havde desværre for vane at slippe igen, når man justerer på gassen, hvilket slukker ovnen. Her virker som et godt sted at nævne, at ovnen har fem års garanti.

Annonce

Disse mangler var ikke nok til at sætte en stopper for testen, men det sætter unægteligt ovnens kvalitet i et dårligt lys.

anmeldelse pizzaovn
Der er ikke kælet for detaljerne, desværre. (Foto: Lasse Torp Hansen).

Halvbrændt pizza

Ovnen er simpel at betjene. Tænd ild i gassen og vent på, at den varmer op. Det tager ca. 10 minutter på fuldt blus, før den rammer mellem 420-450 °C. Der er intet termometer på ovnen, så et infrarødt termometer er essentielt for at ramme en god temperatur. Den elektriske motor drives af 2 D-batterier, og funktionen tændes via en knap i siden.

Pizzastenen er rund, og det er vigtigt, at man får sin pizza præcist ind midt i ovnen. Det er noget værre rod, hvis man taber lidt af dejen i sprækken, mens stenen drejer rundt.

Når pizzaen er inde, drejer den langsomt rundt i de ca. 1-3 minutter, som bagetiden typisk tager.

Ovnen formår desværre ikke at sprede varmen lige. Det resulterer i en pizza, som ofte er brændt i den ene side. Særligt toppen af pizzaen har det med at blive hurtigt forkullet i den ene halvdel. Det er især et problem, hvis dejen bager lidt langsommere end forventet. Normalt giver man den bare lidt længere i ovnen, men i Chef Matteo Crosta risikerer man nemt at brænde ingredienserne på toppen på.

Hvis man ønsker et ensartet resultat, giver det mere mening at rotere pizzaen manuelt hvert halve minut (enten med en pizzaspade eller en stor paletkniv), og holde øje med, at den ikke kommer for tæt på ilden i for lang tid ad gangen. Hvilket gør den roterende pizzasten ret overflødig.

Man kan sagtens få en velbagt pizza ud af ovnen, men man skal være vågen, og lære sin ovn godt at kende først. De bedste resultater kommer ved ca. 430 °C , og hvor man ofte tager pizzaen ud af ovnen og tjekker dens fremskridt. Det hjælper også at vælge toppings, som ikke tager skade af lidt sorte pletter. Såsom peberfrugt eller kartofler.

Chefpizza4 Chefpizza3 Chefpizza2
<
>
Halvdelen af pizzaen er brændt, og den anden er lige, som jeg vil have den. Ikke ligefrem en jævn bagning. (Foto: Lasse Torp Hansen).

Konklusion

Gas er generelt et rigtig godt brændstof til pizzaovne, men Chef Matteo Crosta yder det ikke retfærdighed. Selvom den hurtigere kommer op i temperatur end de to andre pizzaovne i gruppetesten (samt opnår en højere temperatur end Ninja Woodfire), er den ustabile varme, meningsløse roterende pizzasten og umiddelbart mangelfulde byggekvalitet nok til at eliminere de fleste af dens fordele.

Karakter
Chef Matteo Crosta 16″ pizzaovn
Basic

Også i denne test:

Ooni Karu 12G Multi-Fuel Pizzaovn

Burn, baby, burn!

Drømmer du om en ægte, træovnsbagt pizza, skorsten og det hele, så bliver det hverken nemmere eller mere charmerende end med Ooni Karu 12G.

Meget nem at bruge. Uendeligt charmerende med ægte flammer. Pænt design, veludnyttet plads. Laver utroligt god pizza. Kan bruge både træ, kul og gas.
Gasadapter skal købes separat. Der er ikke plads til meget træ eller kul på én gang. Selv med træ er det svært at holde temperaturen på over 450 °C i lang tid ad gangen.
Læs hele testen

Ninja Woodfire OO101EU Pizzaovn

Alt i én udendørsovn

Denne ovn i Ninja Woodfire-serien byder på både pizza- og røgeovn i én, og er på trods af sin elektriske motor i stand til at stå ude i alt slags vejr. Hvis du gerne vil lave mere end bare pizza til sommer, er denne ovn svær at slippe udenom.

Ikke bare en pizzaovn, men også rygeovn og konvektionsovn. Nem at bruge. El gør den pålidelig. Rigtig god, hvis man er ny til pizzabagning, og bange for at brænde maden på. Må stå ude i al slags vejr. Kan fungere som hjertet i et helt udekøkken.
Bliver ”kun” 370 °C, hvilket ikke helt er nok til visse opskrifter. Har ikke så meget charme, som andre (især træfyrede) pizzaovne.
Læs hele testen
Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse er udgivet i bl.a. Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler og Filmmagasinet Ekko. Lasse viste sig desværre at være en ret tarvelig akademiker, men til gengæld vældig god til at videreformulere de universelle sandheder, som holder ham vågen om natten: Såsom det faktum, at elbiler tit deler designfilosofi med gamerudstyr, og at Erna i krig har samme plot som Find Nemo. Hans primære besættelser er biler, kaffe, tech, design, og film.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Det her kan ingen andre sengelamper

4 espressomaskiner: Hænger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel og ideen er god

Overvågning med øje på økonomien

Plads til det hele

Robotstøvsugere med kunstig dumhed

Nu rykker AI også ind i vaskerummet

Passer godt ind i et Yale-smart home

Dine terrassedøre fortjener denne lås

Smidig suger går helt til kanten

Juletræskæde til hele året

Skarp og praktisk videodørklokke