Pizzaovne har som regel et afsnit i deres marketingmateriale, som fortæller, at du faktisk kan lave alt fra laksefileter til lasagne i ovnen. Det er også sandt. Men den tynde åbning foran og den ofte ustabile temperatur giver ikke en gnidningsfri oplevelse.
Sådan behøves det heldigvis ikke være. Hos Ninja får du både pizzaovn, konvektionsovn og rygeovn i én maskine! Kort sagt næsten alt det udstyr, en madglad hjemmekok kan ønske sig udendøre. Og lige som dens navnebror Woodfire rygeovn og grill, er den både nem og elektrisk, samt må stå ude i alt slags vejr.
Ikke den varmeste
Design og materialekvalitet minder meget om andre produkter fra Ninja. Hvilket er en god ting. Ud over pizzasten, får du også en rist (som også holder stenen på plads) og en ovnfast bakke. Lige som den anden ovn i Woodfire-serien, som vi testede for nyligt, kan du tilføje røgpiller via en lem i siden, og bruge den som rygeovn. Pizzaovnen nyder dog ikke godt af den samme praktiske Wi-Fi-tilslutning, som Ninja Woodfire Pro Connect XL, men har i stedet et lille display og et sæt intuitive knapper til temperatur og tid. Skærmen foran fortæller, når ovnen er varm, og har en praktisk indbygget timer.
Som pizzaovn byder den på en sten, der er stor nok til en 12” pizza. Ovnen kan maksimalt blive 370 °C. Det er nok til at tilberede pizza på ca. 3-4 minutter, men ikke helt nok, til at skabe den temperatur, som nogle traditionelle opskrifter har brug for. Typisk kommer udendørs pizzaovne op på mellem 450-500 °C.
Idiotsikker pizza!
Når du skal lave mad, har du valget mellem en hel del programmer, hvilket er typisk for produkter fra Ninja. Ud over ryge- og konvektionsovnsindstillingerne, kan du vælge mellem seks pizzaindstillinger. Du har eksempelvis valget mellem ”New York Style” og ”Napoli”. Indstillingerne dikterer temperatur og tid på timeren, hvilket du også kan vælge manuelt.
Skal man have en pizza, der er bedre end i en almindelig ovn med en almindelig pizzasten, bør man klart vælge højeste temperatur hver gang. Ellers bliver resultatet godt, men uden at føles som ”ægte” pizza, hvilket jo er hele pointen med en pizzaovn.
Ninja Woodfire bruger 18 minutter og 58 sekunder på at varme op. Et infrarødt termometer afslørede dog, at stenen kun var ca. 330 °C, da ovnen fortalte, at den var færdigopvarmet. Efter et par pizzaer toppede temperaturen på stenen omkring 360 °C.
Fordelen ved en lidt lavere maksimal temperatur er, at man ikke risikerer at brænde bunden på, hvilket der ellers er en risiko for, når man kommer over 400 °C. Eksempelvis krævede den elektriske Ooni Volt 12 lidt øvelse, før de høje temperaturer kunne bruges forsvarligt.
Du kan sagtens stadig få en flot, sprød bagt pizza på 3 minutter, som tæsker pizzaen fra almindelig ovn. Den får ikke de flotte, sorte pletter under bunden, men det kræver ikke nær så meget øvelse at få god pizza ud af Woodfire, som det gør med en ovn på over 450 °C. Lidt højere maksimaltemperatur ville være værdsat, men forskellen er ikke enorm, og man kan med fordel kompensere, ved at perfektionere sin opskrift på pizzadej (som med fordel kan koldhæves over flere dage).
Mere end bare pizzaovn
Bevæger du dig uden for pizzaens verden, minder Ninja Woodfire, ikke overaskende, meget om Ninja Woodfire-rygeovnen. Det er meget nemt at tilføje træpiller via lemmen i siden, og der går ikke længe, før du har fyldt ovnen med røg, som varer i ca. 30 minutter. Du kan bruge de specielt designede træpiller fra Ninja, men alternativer (såsom bare træflis) virker også. Brug lidt lavere temperatur, når du bruger ovn- eller rygeovnsfunktionerne, end du ville i en normal ovn, ellers bliver maden lidt tør. Du kan sagtens lave en overbevisende pulled pork eller et par spareribs i Woodfire. Endnu en hobby at mestre, når du har perfektioneret pizzaen.
Konklusion
Ninja Woodfire Pizzaovn samler flere af de mest eftertragtede udendørsmaskiner (pizzaovn, rygeovn og konvektionsovn) i ét produkt.. Der vil gå meget lang tid, før man risikerer at blive træt af den. Den elektriske præcision, kombineret med, at den må stå ude i alt vejr, gør den utrolig nem at leve med. Pizzaerne bages desuden langt mere ensartet end i de andre to ovne, og det er ikke nødvendigt at rotere pizzaen løbende imens.
Hvis man kan acceptere, at pizzaovnen kun bliver 370 °C, og at man må tænke sig til flammerne, er den meget nem at anbefale.
Også i denne test:
Ooni Karu 12G Multi-Fuel Pizzaovn
Burn, baby, burn!
Drømmer du om en ægte, træovnsbagt pizza, skorsten og det hele, så bliver det hverken nemmere eller mere charmerende end med Ooni Karu 12G.
Chef Matteo Crosta 16″ pizzaovn
God ide, dårligt udført
Chef Matteo Crosta 16” byder på både brugervenlighed og en roterende pizzasten, som skal give dig en jævn og smertefri pizzaoplevelse. Desværre er oplevelsen helt modsat.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer