Det er svært at designe produkter, der skal gøre to ting på én gang, i hvert fald hvis de skal gøre begge dele godt. Det var noget, vi lagde mærke til i sommer i vores store test af stangstøvsugere. De fleste af dem var gode støvsugere, men de, der også forsøgte at være mopper, gjorde det ikke særlig godt. Senest var det Bosch, der også faldt på den detalje. Vores søgen efter en kombineret rengøringsmaskine, der rent faktisk fungerer, har ført os til Ryobi 3-i-1- stangstøvsugeren, som ærligt talt mere er en moppe, der også kan støvsuge. Måske er det løsningen?
Tilbehør
Da det er en alt-i-en-maskine, er der ingen mundstykker eller egentligt tilbehør at tale om. Den har dog et opbevaringsstativ, der også fungerer som rengørings- og tørrestation. Du får dog en ekstra børsterulle til at skifte med, hvilket er praktisk, hvis du vil støvsuge, men rullen ikke har haft tid til at tørre siden din sidste omgang med moppen. Den og det ekstra støvfilter kan smart opbevares i stationen, så du ikke behøver at lede efter dem. Kassen indeholder også en liter af Ryobis rengøringsmiddel. Det føles generøst i forhold til mange konkurrenter, som kun sender en lille prøve med.
Hvad du ikke får med i kassen, er et batteri eller en oplader. Det skyldes, at maskinen er en del af Ryobis ONE+-serie, hvor hele 200 forskellige værktøjer bruger det samme batteri og den samme oplader. Så mange af dem sælges uden batteri, fordi man simpelthen ikke har brug for et nyt. Men hvis det er din første Ryobi-maskine, skal du regne med at købe en oplader og et batteri, hvor for eksempel et sæt med et batteri på 4 Ah koster dig knap 1.200 kroner ekstra. Et sådant batteri vil give dig op mod en halv times rengøring.
Sådan bruger du den
I rimelig afstand fra det behagelige håndtag sidder tre knapper, som styrer maskinens funktioner. Ud over tænd/sluk-knappen er der en knap, som øger sugeevnen, hvis du har en snavset overflade, og en knap, som tænder og slukker for vandtilførslen. Maskinen har også et lys, som gør det lettere at se snavset, hvis det har samme farve som gulvet.
På hver side af maskinen er der to tanke, en til rent vand og en til snavset vand. Konstruktionen betyder, at rent vand tilføres børsterullen, hvorefter snavset skrabes og suges væk, mens den roterer. Det er et meget bedre system end både de mopper, der har en klud, eller endda dem, der har roterende mopper. Der smører du faktisk det meste af snavset rundt, indtil du rengør dem manuelt.
Det er nemt at fjerne beholderne for at rengøre dem. De tåler faktisk opvaskemaskine, hvilket Ryobi bør få et plus for. Men der sætter sig snavs fast her og der, og man skal tørre det af, og hvis der er noget grimt i tanken, som man ikke vil hælde ud i afløbet, skal man grave det ud med hånden, hvilket er ubehageligt. Der sidder også noget klistret snavs fast i mundstykket, som man skal tørre af, når man skifter børsterulle. Alt i alt føles det, som om den tid, man sparer ved at bruge maskinen i stedet for at moppe manuelt, går tabt ved, at man skal rengøre maskinen i stedet.
Rengøring
Selvfølgelig kan man støvsuge med Ryobi 3-i-1, men den er tydeligvis ikke designet til det. Den har ikke et særligt støvsugermundstykke, men suger blot det op, som børsterullen fejer op fra gulvet. Hvis du aktiverer turbotilstanden, som sænker batterilevetiden, får den i det mindste det meste op fra gulvet. Problemet er, at den ikke har nogen adskillelse af tørt snavs og beskidt vand. Alt ender i samme tank, og det er nemt at forestille sig, hvordan det er. Det er som at tømme støvsugerposen ned i moppespanden. Rodet og ubehageligt at have med at gøre.
Som moppe er den okay, men vi synes, at man skal gå over pletterne mange gange, før det lykkes at få dem væk. Ofte må man fjerne det sidste manuelt.
Fordi børsterullen er så korthåret, formåede den heller ikke at rengøre vores gummidørmåtte, den gennemblødte bare overfladen. Og det er det store problem med at moppe, at det ikke tørrer gulvet, men gør det vådt. Trægulve skal tørres af med en fugtig moppe, ikke gennemblødt. Vi har aldrig set sådanne vandstriber og endda vandpytter efter en moppe. Det er vel ikke meningen, at man skal gå efter det med en moppe for at få gulvene tørre?
Maskinen er også ret tung og klodset. Det store mundstykke passer ikke under badekarret, og det er håbløst at forsøge at gøre rent omkring toilettet. Selvom badeværelsesgulvet blev ret rent, måtte vi gøre det færdigt manuelt langs kanter og i hjørner, hvilket på en måde fjernede pointen med at få en dyr rengøringsmaskine til at få hygiejneområderne pletfri.
Konklusion
Ryobi er mere en 1-i-1 end en 3-i-1, da den støvsuger og mopper på samme tid og hælder det resulterende snask i den samme beholder. Selv om den rengør gulvene ganske godt, skal man bruge tid på at rengøre maskinen, hvilket er mere ulækkert end at støvsuge og moppe på den gammeldags måde. Fordi mundstykket er klodset, er det svært at komme ind i kroge og hjørner, og gulvene efterlades så våde, at man har lyst til at tørre dem af bagefter. Tilbage til tegnebrættet, Ryobi.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer