Med en robotstøvsuger bliver det meget nemmere at holde huset rent. Men er en højere pris garanti for et renere hjem?
JetBot AI+ er Samsungs mest avancerede robotstøvsuger og den dyreste, vi hidtil har haft æren af at teste. Bortset fra at vaske gulvet kan den næsten alt, hvad man har brug for. Den lærer rummet at kende og bliver mere og mere stedkendt for hver gang, den støvsuger.
Med indbyggede kameraer og LiDAR-sensorer kan den 3D-scanne både rum og objekter på sin vej. Den skal kunne genkende sko, sokker, borde og stole, og dermed også undgå at suge uønskede ting op. Den ved, hvornår den er på et tæppe, hvor den sætter ekstra kraft på suget, og den skulle være en mester i ikke at sætte sig fast.
I SmartThings-app’en kan man se video af huset, der bliver gjort rent, fra støvsugerens perspektiv, og som en bonus kan dens kameraer desuden bruges til at overvåge hjemmet.
I app’en kan man også vælge, om det er et særligt område, der skal støvsuges, eller om der i stedet er et område, hvor man ikke vil have, at den færdes. F.eks. i umiddelbar nærhed af en varm pejs eller et sted, hvor den risikerer at rive ting ned eller blive våd.
Tømmer sig selv
Når robotstøvsugeren er færdig med arbejdet, vender den tilbage til sin base, og her bliver den søreme også tømt for støv! Alt bliver suget ned i en beholder med egen støvsugerpose, og støvsugeren bliver ladet op og er klar til næste omgang. En pose skal holde to-tre måneder, før den skal skiftes, og man kan få en pakke med fem støvsugerposer for 150 kroner.
Støvsugeren kan styres fra mobil-app’en, eller den kan sættes op til at blive styret af Google Assistant eller Amazon Alexa. Man kan også styre den, når man ikke selv er hjemme.
Samsung JetBot AI+ i praksis
På papiret fungerer JetBot AI+ som den perfekte robotstøvsuger – hvis man da ikke har brug for en, der også kan vaske gulvet. Det kan den ikke, så i så fald skal man hellere se i retning af Roborock S7.
I praksis har støvsugeren også en del kvaliteter, som jeg sætter pris på. Først og fremmest er det sjovt at kunne se i app’en, hvor den er henne, og jeg kan godt se det praktiske i, at den kan registrere bevægelse i huset. Men spørgsmålet er, om det ikke er bedre at investere i et overvågningskamera til netop den del.
Jeg er overrasket over, hvor støjsvag støvsugeren er. Jeg har selv en iRobot Roomba 980, som kostede 7.500 kroner, da den var ny, og tro mig, den larmer meget mere!
JetBot AI+ er bedre end Roomba’en til at undgå at vikle sig ind i snørebånd, og den prøver ikke nær så ofte at sluge børnenes legetøj. JetBot’en er også god til at gå uden om objekter, både store og små, og den sætter sig derfor ikke så ofte fast, når den støvsuger rundt om f.eks. lænestole med buede ben, der ligger som forhindringer på gulvet.
Den er bedre til at vide, at der er visse udfordringer, den ikke skal give sig i kast med, hvor Roomba’en i højere grad kører frem, som det passer den.
Kan ikke klare tykke tæpper
Brugsvejledningen advarer om, at JetBot AI+ ikke kan krydse tæpper, der er mere end 2 cm tykke. Og det burde vel være fint nok, da det faktisk er ret tykt. Men sandheden er, at den heller ikke er nogen stor succes på vores stuetæppe, der måler lidt over 1 cm i højden.
Støvsugeren har en kant foran, en slags spoiler, som ofte kommer ind under tæppekanten. Resultatet er, at hele støvsugeren forsvinder ind under tæppet og roder febrilsk frem og tilbage derinde. Så kommer den ud og prøver igen – med samme resultat.
Som konsekvens er jeg nødt til at markere stuetæppet som “no-go zone”, altså et sted, hvor den ikke må støvsuge. Problemet er bare, at den så ret ofte farer vild under sofaen ved tæppet og har svært ved at finde ud igen.
Svært at fjerne hår
Et andet problem, støvsugeren har, er at hår, der sætter sig fast omkring børsterne, er meget besværlige at få løs. Det gælder også hår fra det tykke uldtæppe de gange, hvor støvsugeren rent faktisk formår at komme op på det.
Hvor man på Roomba-støvsugeren bare kan løsne børsterne underneden og nemt trække hårbolde af, der har sat sig fast, så må man finde nål og saks frem for at få dem løs på Samsung. Der er nemlig en fordybning på hver side af børsterne, som hårene vikler sig ind i. Hverken jeg eller fruen i huset fandt en bedre måde end at hakke i hårene med en nål.
Gør kun middelmådigt rent
Det største problem er dog, at robotstøvsugeren ikke rigtig gør ordentlig rent. Efter endt tur har den efterladt støv og snavs en del steder, hvor det burde være en nem sag at gøre rent bord.
Vi finder brødkrummer i køkkenet, hvor der ikke er nogen forhindringer, og generelt er der kun sådan nogenlunde rent i huset – ikke specielt imponerende. Den gætter også sjældent rigtigt på objekter, så man må gå ind i app’en og omdøbe det, den har fundet.
Til sammenligning gør Roomba 980 meget bedre rent; man skal bare være lidt ekstra opmærksom på at rydde de værste forhindringer af vejen, som den kan sidde fast i.
Den førnævnte Roborock S7 gør også væsentlig bedre rent end JetBot 90, og det til næsten en tredjedel af prisen. Så er prissedlen på Samsungs topmodel simpelthen ikke til at fatte.
Konklusion
Samsung JetBot AI+ virker på papiret som den perfekte robotstøvsuger. Med kameraer og LiDAR-sensorer kan den 3D-scanne hjemmet og dets objekter, og den kan endda video-overvåge området omkring sig og registrere bevægelse. Den tømmer sig selv, så den kan køre mange omgange, uden at man manuelt skal tømme støvsugeren mellem hver gang. Og så er den meget stille.
JetBots største problem er, at den ikke gør ordentlig rent. Der er simpelthen for meget snask tilbage på gulvet efter en endt omgang. Når den så heller ikke formår at forcere selv et mellemtykt tæppe uden at forsvinde ind under det og fare vild, må konklusionen være, at her får man for lidt for pengene.
https://youtu.be/-AWfAHqqlYI
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer