Stangstøvsugere er efterhånden blevet fast inventar i mange hjem. Udvalget stiger, mens priserne falder. Nogle stangstøvsugere har lavere pris og yder allround, basal rengøring. Andre går målrettet efter bestemte behov og koster mere. Shark Stratos tilhører den sidstnævnte kategori.
Stratos kommer fra amerikanske SharkNinja, som er mest kendt for køkkenredskaber. Firmaet har udvidet sin portefølje med husholdningsapparater i serien SharkClean. Et af de første rengørings-apparater i serien er havnet på vores testbænk: Shark Stratos.
Støvsugeren har flere specielle egenskaber. Stangen kan bøjes, og sensorer justerer sugestyrken og det indbyggede lys alt efter mængden af registreret snavs. Sidst, men ikke mindst, er mundstykkerne designet til at eliminere alt fra indtørrede klatter til hår fra for eksempel kæledyr.
De forskellige muligheder har fået nogle fancy navne, hvilket synes at være normen i branchen. I praksis kan smarte tekniske udtryk ikke skjule, om apparatet leverer eller ej. Derfor udfordrede jeg nådesløst Shark Stratos hen over et par uger.
Opsætning og klargøring
Kassen til Shark Stratos har informationer trykt på siderne. For eksempel batteritid. Informationerne er næppe altafgørende for daglig brug, men supplerer den sparsomme manual på én side.
Du kobler stangen på hovedenheden (maskinen), klapper batteriet fast bagtil og sætter Stratos til at lade op. I batteriets side sidder et lille ikon, som pulserer hvidt, når batteriets opladning nærmer sig 100 procent. Lyset slukker, når opladningen er fuldført.
Shark Stratos har ingen app-styring, men to analoge knapper fortil. Den ene er tænd/sluk-knappen. Den anden bruger du til at vælge mellem tre tilstande: Eco (sparer på batteriet), Cleansense IQ (Stratos styrer rengøringen) og Boost (højeste sugestyrke).
Displayet under knapperne viser aktuel tilstand og batterikapacitet målt i procent. Smart nok er tallene vendt ‘på hovedet’. Det vil sige, at procenttallet vises fra din synsvinkel, når du går bagved støvsugeren.
Særlige funktioner og Cleansense IQ
Stratos’ glansnummer er den bøjelige stang. Shark kalder funktionen Flexology. Konceptet lyder akavet, men er i praksis effektivt. Et tryk på knappen halvvejs nede ad stangen åbner hængslet. Snavs bliver opsamlet via et indre fleksibelt plastikrør, som kommer til syne, når stangen er ‘knækket’.
Med den bøjelige stang kom jeg nemt ind under seng og sofaer. Bagefter rettede jeg støvsugeren op i oprejst tilstand, og hængslet låste af sig selv igen med et hørbart klik.
Det største mundstykke, DuoClean, har to indbyggede ruller og fungerer på alle underlag. Den ene rulle er dækket af stof, den anden har børster og smalle fejeblade af plast.
De to ruller samarbejder om at bearbejde underlaget for hår, snavs og nullermænd. Den indbyggede sensor, Cleansense IQ, registrerer, hvor snavset underlaget er, og øger lyset og sugestyrken i DuoClean-mundstykket efter behov.
Jeg satte Stratos i Boost-tilstand og gik krig. Mundstykket lyste stort set op konstant, og Shark Stratos larmede og prustede. Tilstanden dræner batteriet. Jeg oplevede et tab på 10 procent pr. minut i brug.
Omvendt var resultatet imponerende. Mine sofaer, tæpper og arealet inde under sengen blev ved med at levere utrolige mængder snavs. To gange på en uge formåede Stratos at indsamle skidt og nullermænd i en mængde svarende til en knyttet næve.
Skidtet blev vel at mærke indsamlet fra bestemte områder i mit hjem, ikke hele lejligheden. Så havde jeg nok fået endnu mere snavs i støvbeholderen. Testområdet omfattede stuens nubrede sisaltæppe, min dørmåtte af stive kokosfibre og to vævede tæpper med 1 centimeter luv. I alt et areal på omkring 40 kvadratmeter.
Håndstøvsuger og mundstykker
Med et tryk på knappen lige under støvbeholderen frigør du stangen og kan bruge Stratos som håndstøvsuger. I håndholdt tilstand har du tre mindre mundstykker at vælge imellem. Det ene er en pendant til DuoClean og beregnet til indsamling af dyrehår. Det andet har stive børster og bearbejder overflader af stof. For eksempel for støv.
Det sidste af de små mundstykker er et smalt skaft til at komme ned i revner og sprækker. Det tog fint slibestøv og afskallet maling, som havde forputtet sig bag min subwoofer.
Desværre er håndstøvsugerens buttede støvbeholder i vejen, når pladsen er trang. Stratos er også tung at bruge i mere end par minutter. Heldigvis sidder batteriet ikke og trykker mod mit håndled, hvilket jeg har oplevet med andre modeller af håndholdte støvsugere.
Jeg udsatte Stratos for to udfordringer: Min pejs og min mors kattehårs-befængte sofa. I Boost-tilstand tog Stratos alt; fra støv til afkølet aske. Selv små stykker af træ (som jeg havde overset og ikke fået indsamlet inden) blev suget med op i det smalle mundstykke.
I anden udfordring anvendte jeg det lille DuoClean-mundstykke, og Stratos gik for alvor til biddet. Støvbeholderen blev på under fem minutter fyldt med støv og kattehår, og puderne blev synligt renset. Flere puder skiftede tilmed farve af behandlingen.
Mundstykket (kaldet Pet Tool) har Anti Hair Wrap. Efter brug drejer du plastkappen uden om valsen en halv omgang for at komme til lageret af opsamlet hår. Hårene fjernes med en klud eller køkkenrulle.
Design og mangler
Designet har flere skønhedspletter. Hjulene er uden gummibelægning, hvilket ellers ville dæmpe deres irriterende rumlelyd, når støvsugeren skubbes rundt på både bart gulv og tæpper.
Vægten fra batteriet i toppen giver støvsugeren overbalance, så du må læne eller støtte Stratos op ad væggen. Støvsugeren har ingen stander eller base og kan kun stå ved egen hjælp, når du bøjer stangen helt forover i fleksibel tilstand. Jeg vurderer, at det indre bøjelige rør næppe har gavn af den behandling i længden.
Den sparsomme manual gør, at der er nogle funktioner, brugeren må gætte sig til. For eksempel at støvbeholderen frigøres fra støvsugeren via en knap på undersiden af beholderen. På siden af beholderen står kun, at jeg skal presse en knap fremad for at åbne.
Låget åbnes med en fjeder, hvilket betød, at alt indhold i beholderen med ét væltede ud. Detaljen med en fjeder er fin, så du ikke skal bakse med låget for at åbne. Jeg ville bare gerne have vidst det på forhånd. Næste gang var der ingen uheld, da beholderen skulle tømmes.
Konklusion
Shark Stratos er en rigtig dust buster. På højeste effekt (Boost) bliver skidtet især takket være mundstykkernes to ruller ‘masseret’ ud af underlaget og opsamlet. Tilstanden Cleansense IQ gav mindre effektivt resultat, men er absolut godkendt.
Selv i et hjem uden dyr og mindre børn lykkedes det mig at fylde støvbeholderen to gange på under en uge. Har du kæledyr, børn og eventuelt hus med have kommer Shark Stratos for alvor på arbejde. Her vil støvbeholderen sandsynligvis blive fyldt endnu hurtigere.
Designet kan diskuteres. Stratos har gule mærkater på siden og synlige, røde valser i mundstykkerne. Rent praktisk er det også besværligt, at Stratos ikke kan stå selv, men skal have støtte fra for eksempel en væg eller bøjes helt forover.
Den fleksible stang er heller ikke videre elegant, men som med resten af Shark Stratos er det ikke skønheden, der tæller. Shark Stratos IZ400EUT er lidt klodset, men leverer, hvor den skal.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer