Ledvance, der er navnet på smarte lyskilder fra Osram, har vi tidligere dækket grundigt i en test. Firmaet har et katalog af pærer og armaturer, der i omfang kun overgås af Philips Hue. Og det siger ikke så lidt. Især da mange af lyskilderne fås i versioner til henholdsvis ZigBee, Bluetooth og Wi-Fi.
Da vi allerede har testet de traditionelle pærer og armaturer, har vi denne gang set på nogle af de mere specielle nyheder, der er kommet til Wi-Fi-sortimentet i mellemtiden.
Det vil ikke mindst sige filamentpærer til dekoration i retro- og steampunk-stil. Og her har Ledvance noget, som ingen andre endnu har kunnet gøre dem kunsten efter, nemlig filamentpærer i farver.
Ledvance-app’en er forholdsvis logisk opbygget. Som andre smart-lys-apps kan man opdele husets lyskilder efter rum. Man kan gruppere lyskilder for at styre dem sammen og lave rutiner til styring af lyset efter bl.a. vejret. Sådan at lyset f.eks. tændes i arbejdsværelset, hvis vejret skifter til gråvejr.
Lysstyringen er ikke så avanceret som hos de fleste. Der er kun defineret en håndfuld farvetemaer, men man kan dog lave signe egne.
Filament Edison 30 ligner en almindelig Edison-glødetrådspære af den type, som vi har kunnet købe overalt, siden retropærerne kom på mode for en halv snes år siden. De eneste synlige forskelle er, at glasset er farveløst i stedet for røgfarvet, og at filamentet er stribet. Pæren har en lysstyrke på 300 lumen, svarende til en gammeldags 25 watt glødepære.
Efter en opsætning, der er stort set lige så simpel som hos WiZ, dukker pæren op i Ledvance-app’en, hvor lyset i henholdsvis det hvide og det farvede område kan styres på hver sin skærm. I modsætning til konkurrenternes flerfarvede pærer (og Ledvances øvrige) kan kun lysstyrken, men ikke farvetemperaturen på det hvide lys justeres. På den farvede skærm er der til gengæld frit slag med farveladen. Farven kan blandes trinløst på en RGB-farvecirkel.
Efter mange år med Edison-pærer, der kun kunne afgive et blødt gult lys, virker det underligt at se rødt, grønt og blåt lys komme fra den klare glaskolbe. Men muligheden for at have retrolys i farver taler til fantasien.
Det samme gælder Filament Globe 125-pæren. Der, som navnet antyder, er en kuglerund pære med en diameter på 12,5 cm. Det er stort! Faktisk er pæren for stor til at passe i langt de fleste lamper – men perfekt egnet til at hænge frit i en fatning som dekoration. Ud over størrelsen har globepæren samme lysegenskaber som Edison 30.
Filament Edison 30: 150 kr.
Filament Globe 125: 150 kr.
Filament Classic P40 en spøjs lille pære. Det er en kronepære med E27-fatning; altså en lille, kugleformet pære på størrelse med en bordtennisbold. Men i en klar udgave med hvidt LED-filament. Pæren er ikke særlig lysstærk, og farvetonen på det varme, hvide lys kan ikke reguleres. Til gengæld er den forholdsvis billig. Den lille dekorationspære er sandsynligvis tænkt til at blive brugt i lysekroner med nøgne pærer.
Filament Classic P40: 75 kr.
Sun@Home Panan bordlampe er en komplet skrivebordslampe. Navnet Sun@Home handler om, at lyset fra lamperne i serien skal have en sammensætning, der modsvarer naturligt dagslys bedre end andre LED-lyskilder.
Lyskvaliteten udtrykkes med værdien CRI (Colour Rendering Index, farvegengivelsesindeks), som også kan have betegnelsen Ra. Naturligt dagslys har en CRI-værdi på 100, mens LED-lyskilder har en CRI på 80 eller mere. Til sammenligning har det gule lys fra gammeldags natriumgadelygter en CRI-værdi på 24. CRI-værdien opgives ofte på emballagen. Sun@Home-lamperne har en CRI-værdi på 95. CRI-værdien måles ved en farvetemperatur på 5000 K.
Ligesom i Gradient Signe fra Philips Hue kan lyselementet ikke skiftes, men med en brændetid, der modsvarer mere end ti års brug, er lampen så rigeligt afskrevet til den tid.
Uden at kunne bekræfte præcisionen opleves lyset fra Panan-bordlampen som virkelig naturligt og behageligt at arbejde ved. I app’en kan man indstille farvetemperaturen af det hvide lys på en farvecirkel. Indstillingen er dog ikke helt gennemtænkt, da justeringsrummet alene ligger på radius mellem et varmt 2700 K centrum og en blålig 6500 K omkreds. Det gør det svært at ramme præcis, især i det varme område.
Sun@Home Panan bordlampe: 1.000 kr.
Konklusion
Målt på features og indstillingsmuligheder i app’en må Ledvance se sig overhalet af især Philips Hue. Her er hverken scener eller animationer. Til gengæld er prisen rigtig fornuftig.
Filamentpærerne med RGB-lys giver sjove muligheder til dekoration og hygge. Hvis du mangler en arkitektlampe til skrivebordet, er Sun@Home Panan faktisk et rigtig godt køb. Lampen er pæn, og lyset er mere naturligt og farveægte end de fleste.
Også i denne test:
Philips Hue
Lys til alle dine behov
Der findes næppe en anvendelse, som Philips Hue ikke har udviklet en lyskilde til. Produkterne er lidt dyrere, men i sidste ende vinder de på kvaliteten.
Hombli
Stemningslys til hyggekrogen
Hombli har de mest overbevisende smarte filamentpærer, der godt nok ikke giver meget lys fra sig.
Nanoleaf Lines
Diskrete lysskulpturer
Nanoleaf er ikke skabt til at lyse hele huset op, men deres Lines-moduler kan skabe lysende dekorationer, der falder i ét med væggen.
WiZ
Hues billige fætter
Den største konkurrent til Philips Hue er overraskende nok søsterfirmaet WiZ.
LIFX
Bakteriedræbende pærer
LIFX har originale ideer. F.eks. en pære, der dræber bakterier – på et par timer.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer