Hvis du gerne vil have pærer fra en premiumproducent, men ikke vil betale en høj pris for det, lyder WiZ som et godt bud. WiZ fremstilles nemlig af Signify, der også står bag Philips Hue. Der er altså samme knowhow bag WiZ. Men til en pris, der kan konkurrere med de billige producenter.
I modsætning til Philips Hue, der kræver en Bridge som mellemled mellem netværket og lyskilderne, kobles WiZ-pærerne direkte til Wi-Fi’en. Ligesom ved de andre Wi-Fi-lyskilder sker det ved at søge dem via den tilhørende app.
Søgning og opsætning gik ved alle lyskilder og alt tilbehør problemfrit. Afhængigt af typen af enhed skal man enten bare koble den til eller tænde og slukke den et antal gange ud fra guidningen i app’en. Processen fungerede hver gang i første forsøg. Noget, som de fleste andre deltagere kunne lære noget af!
Dynamiske effekter
Hvor Philips Hue har et omfattende system af belysningsscener, som husets lyskilder kan organiseres i, har WiZ et noget simplere system af “light modes” for hver enkelt lyskilde.
I en rullemenu kan man vælge imellem et antal tilstande, der igen kan tilpasses. Det kan f.eks. være Warm White, der giver en gyldent, stearinlysagtigt lys. Hvis pæren eller lampen er i farver, kan man tilsvarende vælge imellem et antal stemningsfarver, der igen kan justeres. Sidst, men ikke mindst kan man vælge imellem en lang række dynamiske effekter, hvor lys og farver skifter efter et tema – f.eks. en solnedgang eller det flakkende lys fra et bål.
Enhederne kan, som hos andre, organiseres efter rummene i huset, som igen kan styres af f.eks. fjernbetjeninger. Endelig kan man indstille tidsprogrammering og døgnrytmer på lamperne i de forskellige rum, så man vågner til gradvis tiltagende lys, får klart dagslys til arbejdet og slutter dagen af med dæmpet, gyldent lys inden sengetid.
E27 2-pak pære: Grundstammen i den smarte belysning er den gode, gamle E27-standardpære. En pakke med to 8 watt farvepærer koster omkring det samme, som man skal give for én hvid smart-pære fra Philips Hue. Retfærdigvis kan man også få fem-seks almindelige LED-pærer med samme lysstyrke for en tilsvarende pris i supermarkedet.
Sættet fås i forskellige udgaver. Der findes også en pakke med to farvepærer og en fjernbetjening, der kan tænde og slukke samt justere lysstyrke og skifte mellem fire forudvalgte lysindstillinger.
WiZ E27 2-pak 806 lumen: 174 kr., 269 kr. med fjernbetjening
E27 filamentpærer: WiZ har også et udvalg af pærer i retrostil. Vi har kigget på filamentpæren ST64, som er en Edison-pære, og G95, der er en globepære. Begge er i røgfarvet, klart glas og med en lysstyrke på 640 lumen, svarende til en 40 watt glødepære.
Pærerne har stavformede LED-filamenter, der faktisk ser en smule mere ægte ud end de spiralsnoede hos Philips Hue. Og til under den halve pris. Ligesom hos Hue dækker pærerne dækker det meste af det hvide spektrum (2000-5000 K).
ST64 640 lumen Edison-pære: 100 kr.
G95 640 lumen globepære: 100 kr.
Hero er en bordlampe i mat hvid plast. Lampen er cylindrisk og har en afrundet form, der virker behagelig uden på nogen måde at udstråle luksus. Lampen har en lysstyrke på maks. 620 lumen (svarende til en gammeldags 40 watt glødelampe) og klarer hele farvespektret samt hvidt lys fra 2200 til 6500 K.
Hero-lampen er berøringsfølsom, så man kan tænde og slukke lampen blot ved at berøre den to gange. I praksis skal man dog give lampen et par temmelig eftertrykkelige dask, før den reagerer.
Lampen er fin som intelligent sengelampe eller til at give stemningslys på et bord. Mulighederne ville dog være større, hvis den også havde indbygget batteri.
Hero: 336 kr.
Smart Plug er en fjernstyret kontakt, der sættes i stikkontakten for at tænde for de lamper eller andre enheder, der ikke lader sig erstatte af smarte udgaver. Plug’en indeholder desuden en energimåler, der holder regnskab over de i dag så kostbare kilowatt-timer.
Da smart-kontakten bare skal tænde og slukke, kan den uden problemer styres fra Google Home uden at miste funktionalitet. Det eneste, der ville gøre den smartere, ville være, hvis den kunne bruges med runde stik, der ikke er af Schuko-typen.
Smart Plug: 100 kr.
Konklusion
Det kan umiddelbart virke underligt, at Signify vælger at konkurrere med sig selv ved tilbyde WiZ-pærerne til mindre end den halve pris af flagskibet Philips Hue. Men det er sandsynligvis en glimrende idé. WiZ-pærerne er blandt de billigste på markedet, og har du ikke brug for avancerede styringsmuligheder med snesevis af “scener” til den perfekte fest, men bare en række praktiske basisindstillinger, er de et perfekt valg.
Det samme gælder, hvis du vælger at lade Google Home styre lyset i huset, da de avancerede funktioner alligevel ikke understøttes her. Så hvorfor betale mere?
Også i denne test:
Philips Hue
Lys til alle dine behov
Der findes næppe en anvendelse, som Philips Hue ikke har udviklet en lyskilde til. Produkterne er lidt dyrere, men i sidste ende vinder de på kvaliteten.
Hombli
Stemningslys til hyggekrogen
Hombli har de mest overbevisende smarte filamentpærer, der godt nok ikke giver meget lys fra sig.
Nanoleaf Lines
Diskrete lysskulpturer
Nanoleaf er ikke skabt til at lyse hele huset op, men deres Lines-moduler kan skabe lysende dekorationer, der falder i ét med væggen.
Ledvance
Opfindsom teknologi
Filamentpærer i farver og naturtro sollys til skrivebordet gør, at Ledvance skiller sig ud.
LIFX
Bakteriedræbende pærer
LIFX har originale ideer. F.eks. en pære, der dræber bakterier – på et par timer.