Denne multicooker kan i bogstavelig forstand erstatte hele dit køkken! Hvor andre maskiner tackler specifikke udfordringer, så har Instant Pot Pro Crisp & Airfryer samlet så godt som ALLE køkkenfunktioner i en lille, rund gryde.
Den er som en hest, der både pløjer marken og vinder guld i dressur. Den kan alt det praktiske som at stege, bage og trykkoge. Derudover kan den alt det blærede som at agere sous vide, slow cooker, dehydrator og airfryer.
Maskinen er simpelt og smart opbygget. En aftagelig induktionsgryde er fundamentet for det hele.
I den kan du stege eller koge som i enhver anden gryde. Gryden kan endda gå i opvaskemaskinen. Et specielt låg gør det muligt at trykkoge i gryden, hvilket drastisk reducerer tiden, det tager at tilberede mad. Skal du lave suppe eller simremad på rekordtid, så er en trykkoger løsningen. Låget kan også bruges som et helt normalt låg, når du skal dampe eller sous vide.
I pakken medfølger ét andet låg, som har indbygget varmelegeme og varmluft. Når det låg er monteret, får du adgang til airfryer og ovn.
Flere af funktionerne er variationer af hinanden. Der er ingen rigtig forskel på knappen til bagning og airfrying, da det er samme konvektionsmetode, maskinen benytter. Du får forskellige standardindstillinger, så de kan bruges som et godt udgangspunkt, hvis det er første gang, du bruger en ny funktion. Du har fuld kontrol over ovnens temperatur, som går fra 21 °C til 232 °C.
På denne måde har maskinen pakket utroligt mange egenskaber ind i, hvad der dybest set er en gryde med en ovn spændt på toppen.
Det smarte tilbehør
Hver kvadratcentimeter i Instant Pot tjener et formål, og det gælder også tilbehøret. Du får som udgangspunkt to praktiske stykker tilbehør med i købet. Det virker måske beskedent, men det giver masser af muligheder. Du får en cylinderformet ”kurv” og et lille metalstativ. Begge er beregnet på placering nede i gryden og kan hæves en smule over den varme bund, hvis det ønskes. Kurven har desuden en aftagelig, hullet metaldisk, som gør, at du kan tilberede mad i flere lag. Det er en elegant og simpel løsning, som både er praktisk til dehydrering og airfrying. Det lille metalstativ har høje håndtag, så du nemt kan løfte en bageform op af og ned i gryden.
Interaktion og byggekvalitet
Der er ikke meget gætteri, når det gælder om at lave med Instant Pot. Hver funktion har en knap på forsiden af maskinen, og så vælger du ellers de relevante temperatur- og tidsindstillinger.
Det meste indstilles med en stor, rund knap i midten. Det fungerer særlig godt til bagning og airfrying, hvor du vælger temperatur som på en ovn. Det er mere besværligt, når du skal stege eller koge. Instant Pot bruger sine egne termer, når du skal vælge temperaturen. Det nemmeste i denne situation er at bruge en manuel indstilling, frem for deres ”high” eller ”low” indstillinger. Det fungerer udmærket, men det er ikke så intuitivt at skifte temperaturen som på en traditionel kogeplade. Det hjælper heller ikke, at apparatet laver utroligt mange bip-lyde, når du fifler med indstillingerne.
Madlavning
Instant Pot er hverken en nødløsning eller et kompromis i køkkenet. Du kan sagtens bruge dens mange funktioner hver dag med overbevisende resultater. Det bliver svært at få plads til en juleand, men en hel kylling med sovs og kartofler kan sagtens lade sig gøre. Skroget kan ryge i trykkogeren, så du på en time har en færdigkogt suppe til fryseren. Derefter kan du så lave kanelsnegle i den til dessert. Er du træt dagen efter, kan du bruge slow cooker-funktionen til at lave verdens nemmeste coq au vin. Føler du dig ambitiøs, så er fried chicken i airfryeren det åbenlyse valg.
Hel kylling i ovnen og kanelsnegle
En hel kylling på ca. 1.400 gram – et af de bedste og simpleste måltider på planeten – passer perfekt ned i den medfølgende metalcylinder. Vi kunne også have lavet den direkte i gryden, men vi drømte om sprøde kartofler bagt i kyllingefedt, og så var vi nødt til at få fuglen hævet op over kartoflerne.
Om du vælger ovn eller airfry på Instant Pot er lige meget. Det er kun de foreslåede indstillinger, der ændrer sig. Derfor skal du indstille den, som du ville gøre det i en konvektionsovn. Luften cirkulerede perfekt rundt om kyllingen, så skindet var sprødt hele vejen rundt. Kartoflerne under var gyldne og med en lækker smag af kylling, præcis som ønsket. Cylinderen med kyllingen var nem at løfte op. Efter at have fjernet kartoflerne fra bunden, stegte vi et par padron-peberfrugter i det tilbageværende kyllingefedt og lavede sidst en hurtig sovs i bunden af gryden. Det er svært at lave nemmere, billigere eller mere velsmagende mad.
Kyllingeskroget røg til sidst tilbage i gryden, hvorefter vi fyldte den med vand og satte trykkogningslåget på. Herefter klarede maskinen resten, og en time senere var vores fond færdig. Det tager normalt meget længere tid at koge al smagen ud af skroget. Og i modsætning til låget til bagning, kan trykkogningslåget gå i opvaskemaskinen.
Til dessert besluttede vi os for kanelsnegle, da vi jo også tester en røremaskine. Vi kunne få fire store snegle ned i en form, som kunne være i Instant Pot. Forskellen på sneglene i Instant Pot og dem i den almindelige ovn var tydelig. Begge var bagt med varmluft, men Instant Pot lavede en dybere, mere karamelliseret top. Nok fordi dejen var tættere på varmelementet. Lige meget hvad, så foretrak vi Instant Pot frem for ovnen, hvilket igen beviser, at den ikke bare er praktisk, men også leverer varen. Størrelsen og formen er en udfordring til bagværk, men det kan sagtens lade sig gøre.
Fried chicken i airfryer
Airfryers er utroligt populære, så det er et stort salgsargument, at maskinen har sådan en indbygget. Helt lavpraktisk er en airfryer bare en lille konvektionsovn, så funktionen giver mening. Vi forsøgte med Fried Chicken. En airfryer lover sprød mad med mindre fedt, så det virkede som et åbenlyst valg.
Du indstiller temperatur og tid på samme måde, som når du bruger ovn-funktionen. Halvvejs igennem tilberedningen laver maskinen en høj, høj lyd. Den indikerer, at du skal pause maskinen (gøres ved at tage låget af) og ryste maden rundt. Vores kylling blev unægtelig sprød, men ikke mere sprød end portionen, som vi lavede i en almindelig varmluftsovn. Vi havde samme udfordring med pomfritter. Der er en del opskrifter dedikeret til en airfryer, så måske man skal lære maskinen bedre at kende. Alternativt er noget af airfryer-magien gået af i forsøget på at opnå så mange funktioner som muligt.
En fordel ved Instant Pot sammenlignet med en ovn er til gengæld, at den bliver langt hurtigere varm. Så alt, hvad der hedder rester, færdigmad og pomfritter på frost er hurtigere at tilberede end nogensinde.
Doven coq au vin i slow cooker
Nogle gange er man villig til at ofre kvalitet for nemhed, og her kommer slow cooker-funktionen ind i billedet. Den er beregnet til simremad og er ikke anderledes end at have en gryde stående på lav varme i mange timer. Fordelen er, at du kan have maden forseglet og få en timer til at slukke for retten, når den er færdig. Den kan også holde maden varm, indtil du kommer hjem fra arbejde. I forsøget på at se, hvor langt vi kunne gå med dovenskaben, besluttede vi at lave verdens nemmeste coq au vin. Det skar i hjertet at putte samtlige ingredienser, inklusiv rå bacon, kartofler og svampe, ned i gryden og fylde op med den mest tvivlsomme paprødvin, penge kan købe.
Intet blev stegt på forhånd, og hele molevitten fik fem timer på den laveste slow cooker-indstilling. Resultatet var mad, der smagte langt bedre, end det burde. Der var intet, som var udkogt og kedeligt, og hele huset duftede under tilberedningen. Slow Cooking er perfekt til billige udskæringer, og der er tusindvis af opskrifter på lækker, doven simremad derude.
Konklusion
Instant Pot Pro Crisp & Airfryer kan rent faktisk det hele. Den er den ultimative gave til studenten, som snart flytter ind i en lejlighed med tekøkken, eller til campisten, der elsker at lave mad. Størrelsen begrænser mængden af gæster, du kan lave mad til, men til hverdag kan du lave mere end rigeligt mad ad gangen. Hvis du kun må købe ét nyt køkkenredskab for din kæreste, så er Instant Pot Pro Crisp & Airfryer svaret.
Også i denne test:
Kenwood Titanium Chef Patissier XL
Mere bagværk, mindre opvask
Kenwood forsøger at samle så meget opvask som muligt i samme gryde. Kenwood Titanium Chef Patissier XL er en dyr maskine, men billigere end sin storebror Cooking Chef XL. Er den et billigere alternativ eller et kompromis?
L’Or Barista Sublime
Er to kapsler bedre end en?
L’Or udfordrer de etablerede Nespresso-maskiner med deres nye kapselmaskine, som både tager de kapsler, du kender, og de nye XXL kapsler fra L’Or.
OBH Nordica Optigrill+
Du er en bedre kok end denne bordgrill
Hvis du har svært ved at stege en perfekt bøf, tilbyder OBH Nordica Optigrill+ en nem løsning. Men måske du er bedre tjent med bare at øve dig.
Steba IC 110
Hvorfor skal ismaskiner være så dyre?
Vi valgte at teste netop denne ismaskine af én simpel grund: Det var den billigste ismaskine med indbygget kompressor, vi kunne finde. Måske den alligevel var lidt for billig.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer