TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Instant Pot Pro Crisp & Airfryer

Airfryer, ovn, sous vide, trykkoger og pande i én maskine!

Multicooker er næsten en underdrivelse, for Instant Pot kan så meget, at der nærmest ikke findes noget udstyr, den ikke kan erstatte!

Af / 15/09/2023 - 09:00
Instant Pot Pro Crisp & Airfryer

Home mener

  • Den kan reelt fungere som et helt køkken samlet i én maskine. Den fylder ikke særligt meget. Prisen er rimelig. Du får både de praktiske og de blærede funktioner med i pakken. Det meste udstyr kan gå i opvaskemaskinen.
  • Den laver mange irriterende bip-lyde. Du skal opbevare 2 forskellige låg, som passer til forskellige funktioner. Som rendyrket airfryer er den ikke bedst på markedet.

Denne multicooker kan i bogstavelig forstand erstatte hele dit køkken! Hvor andre maskiner tackler specifikke udfordringer, så har Instant Pot Pro Crisp & Airfryer samlet så godt som ALLE køkkenfunktioner i en lille, rund gryde.

Den er som en hest, der både pløjer marken og vinder guld i dressur. Den kan alt det praktiske som at stege, bage og trykkoge. Derudover kan den alt det blærede som at agere sous vide, slow cooker, dehydrator og airfryer.

Maskinen er simpelt og smart opbygget. En aftagelig induktionsgryde er fundamentet for det hele.

I den kan du stege eller koge som i enhver anden gryde. Gryden kan endda gå i opvaskemaskinen. Et specielt låg gør det muligt at trykkoge i gryden, hvilket drastisk reducerer tiden, det tager at tilberede mad. Skal du lave suppe eller simremad på rekordtid, så er en trykkoger løsningen. Låget kan også bruges som et helt normalt låg, når du skal dampe eller sous vide.

I pakken medfølger ét andet låg, som har indbygget varmelegeme og varmluft. Når det låg er monteret, får du adgang til airfryer og ovn.

Annonce

Flere af funktionerne er variationer af hinanden. Der er ingen rigtig forskel på knappen til bagning og airfrying, da det er samme konvektionsmetode, maskinen benytter. Du får forskellige standardindstillinger, så de kan bruges som et godt udgangspunkt, hvis det er første gang, du bruger en ny funktion. Du har fuld kontrol over ovnens temperatur, som går fra 21 °C til 232 °C.

På denne måde har maskinen pakket utroligt mange egenskaber ind i, hvad der dybest set er en gryde med en ovn spændt på toppen.

Airfryer
Det turbanformede låg indeholder varmelegemet, der lader dig bage i Instant Pot. (Foto: Lasse Torp)

Det smarte tilbehør

Hver kvadratcentimeter i Instant Pot tjener et formål, og det gælder også tilbehøret. Du får som udgangspunkt to praktiske stykker tilbehør med i købet. Det virker måske beskedent, men det giver masser af muligheder. Du får en cylinderformet ”kurv” og et lille metalstativ. Begge er beregnet på placering nede i gryden og kan hæves en smule over den varme bund, hvis det ønskes. Kurven har desuden en aftagelig, hullet metaldisk, som gør, at du kan tilberede mad i flere lag. Det er en elegant og simpel løsning, som både er praktisk til dehydrering og airfrying. Det lille metalstativ har høje håndtag, så du nemt kan løfte en bageform op af og ned i gryden.

Instant pot tilbehør 1 Instant pot tilbehør 2
<
>
Der kan ikke være meget bagværk i Instant Pot, så et ekstra lag giver tiltrængt plads. (Foto: Lasse Torp)

Interaktion og byggekvalitet

Der er ikke meget gætteri, når det gælder om at lave med Instant Pot. Hver funktion har en knap på forsiden af maskinen, og så vælger du ellers de relevante temperatur- og tidsindstillinger.

Det meste indstilles med en stor, rund knap i midten. Det fungerer særlig godt til bagning og airfrying, hvor du vælger temperatur som på en ovn. Det er mere besværligt, når du skal stege eller koge. Instant Pot bruger sine egne termer, når du skal vælge temperaturen. Det nemmeste i denne situation er at bruge en manuel indstilling, frem for deres ”high” eller ”low” indstillinger. Det fungerer udmærket, men det er ikke så intuitivt at skifte temperaturen som på en traditionel kogeplade. Det hjælper heller ikke, at apparatet laver utroligt mange bip-lyde, når du fifler med indstillingerne.

Instant pot knapper
Der er et lille lydsymbol, men vi har stadig ikke formået at slå lyden fra. Suk. (Foto: Lasse Torp)

Madlavning

Instant Pot er hverken en nødløsning eller et kompromis i køkkenet. Du kan sagtens bruge dens mange funktioner hver dag med overbevisende resultater. Det bliver svært at få plads til en juleand, men en hel kylling med sovs og kartofler kan sagtens lade sig gøre. Skroget kan ryge i trykkogeren, så du på en time har en færdigkogt suppe til fryseren. Derefter kan du så lave kanelsnegle i den til dessert. Er du træt dagen efter, kan du bruge slow cooker-funktionen til at lave verdens nemmeste coq au vin. Føler du dig ambitiøs, så er fried chicken i airfryeren det åbenlyse valg.

Instant pot middag 1 Instant pot middag 2 Instant pot middag 3 Instant pot middag 4
<
>
Det kunne ikke være nemmere at lave et helt måltid i Instant Pot. Ovnfunktionen er fuldt ud på niveau med en ”rigtig” ovn. (Foto: Lasse Torp)

Hel kylling i ovnen og kanelsnegle

En hel kylling på ca. 1.400 gram – et af de bedste og simpleste måltider på planeten – passer perfekt ned i den medfølgende metalcylinder. Vi kunne også have lavet den direkte i gryden, men vi drømte om sprøde kartofler bagt i kyllingefedt, og så var vi nødt til at få fuglen hævet op over kartoflerne.

Om du vælger ovn eller airfry på Instant Pot er lige meget. Det er kun de foreslåede indstillinger, der ændrer sig. Derfor skal du indstille den, som du ville gøre det i en konvektionsovn. Luften cirkulerede perfekt rundt om kyllingen, så skindet var sprødt hele vejen rundt. Kartoflerne under var gyldne og med en lækker smag af kylling, præcis som ønsket. Cylinderen med kyllingen var nem at løfte op. Efter at have fjernet kartoflerne fra bunden, stegte vi et par padron-peberfrugter i det tilbageværende kyllingefedt og lavede sidst en hurtig sovs i bunden af gryden. Det er svært at lave nemmere, billigere eller mere velsmagende mad.

Kyllingeskroget røg til sidst tilbage i gryden, hvorefter vi fyldte den med vand og satte trykkogningslåget på. Herefter klarede maskinen resten, og en time senere var vores fond færdig. Det tager normalt meget længere tid at koge al smagen ud af skroget. Og i modsætning til låget til bagning, kan trykkogningslåget gå i opvaskemaskinen.

Til dessert besluttede vi os for kanelsnegle, da vi jo også tester en røremaskine. Vi kunne få fire store snegle ned i en form, som kunne være i Instant Pot. Forskellen på sneglene i Instant Pot og dem i den almindelige ovn var tydelig. Begge var bagt med varmluft, men Instant Pot lavede en dybere, mere karamelliseret top. Nok fordi dejen var tættere på varmelementet. Lige meget hvad, så foretrak vi Instant Pot frem for ovnen, hvilket igen beviser, at den ikke bare er praktisk, men også leverer varen. Størrelsen og formen er en udfordring til bagværk, men det kan sagtens lade sig gøre.

Instant pot dessert 1 Instant pot dessert 2
<
>
Det var ikke nødvendigt at ændre på opskriften, da vi lavede kanelsneglene i Instant Pot. De blev ekstra sprøde ovenpå, men stadig luftige indeni. (Foto: Lasse Torp)

Fried chicken i airfryer

Airfryers er utroligt populære, så det er et stort salgsargument, at maskinen har sådan en indbygget. Helt lavpraktisk er en airfryer bare en lille konvektionsovn, så funktionen giver mening. Vi forsøgte med Fried Chicken. En airfryer lover sprød mad med mindre fedt, så det virkede som et åbenlyst valg.

Du indstiller temperatur og tid på samme måde, som når du bruger ovn-funktionen. Halvvejs igennem tilberedningen laver maskinen en høj, høj lyd. Den indikerer, at du skal pause maskinen (gøres ved at tage låget af) og ryste maden rundt. Vores kylling blev unægtelig sprød, men ikke mere sprød end portionen, som vi lavede i en almindelig varmluftsovn. Vi havde samme udfordring med pomfritter. Der er en del opskrifter dedikeret til en airfryer, så måske man skal lære maskinen bedre at kende. Alternativt er noget af airfryer-magien gået af i forsøget på at opnå så mange funktioner som muligt.

En fordel ved Instant Pot sammenlignet med en ovn er til gengæld, at den bliver langt hurtigere varm. Så alt, hvad der hedder rester, færdigmad og pomfritter på frost er hurtigere at tilberede end nogensinde.

Instant pot airfry 1 Instant pot airfry 2
<
>
Det ene lår er lavet med airfry-funktionen, det andet er lavet i en almindelig konvektionsovn. De ligner (og smager) meget ens. Pomfritter var heller ikke bedre end vanligt, men de blev hurtigt færdige. (Foto: Lasse Torp)

Doven coq au vin i slow cooker

Nogle gange er man villig til at ofre kvalitet for nemhed, og her kommer slow cooker-funktionen ind i billedet. Den er beregnet til simremad og er ikke anderledes end at have en gryde stående på lav varme i mange timer. Fordelen er, at du kan have maden forseglet og få en timer til at slukke for retten, når den er færdig. Den kan også holde maden varm, indtil du kommer hjem fra arbejde. I forsøget på at se, hvor langt vi kunne gå med dovenskaben, besluttede vi at lave verdens nemmeste coq au vin. Det skar i hjertet at putte samtlige ingredienser, inklusiv rå bacon, kartofler og svampe, ned i gryden og fylde op med den mest tvivlsomme paprødvin, penge kan købe.

Intet blev stegt på forhånd, og hele molevitten fik fem timer på den laveste slow cooker-indstilling. Resultatet var mad, der smagte langt bedre, end det burde. Der var intet, som var udkogt og kedeligt, og hele huset duftede under tilberedningen. Slow Cooking er perfekt til billige udskæringer, og der er tusindvis af opskrifter på lækker, doven simremad derude.

slow cook opskrift
Det kan klart anbefales at stege tingene af, inden de simres, men er du meget doven, kan du stadig få lækker mad med Instant Pot. (Foto: Lasse Torp)

Konklusion

Instant Pot Pro Crisp & Airfryer kan rent faktisk det hele. Den er den ultimative gave til studenten, som snart flytter ind i en lejlighed med tekøkken, eller til campisten, der elsker at lave mad. Størrelsen begrænser mængden af gæster, du kan lave mad til, men til hverdag kan du lave mere end rigeligt mad ad gangen. Hvis du kun må købe ét nyt køkkenredskab for din kæreste, så er Instant Pot Pro Crisp & Airfryer svaret.

Karakter
Instant Pot Pro Crisp & Airfryer
Premium

Også i denne test:

Kenwood Titanium Chef Patissier XL

Mere bagværk, mindre opvask

Kenwood forsøger at samle så meget opvask som muligt i samme gryde. Kenwood Titanium Chef Patissier XL er en dyr maskine, men billigere end sin storebror Cooking Chef XL. Er den et billigere alternativ eller et kompromis?

Materialerne er solide og langtidsholdbare. Det sparer på opvasken, at du kan veje, smelte, hæve og ælte i én og samme maskine. Det meste kan gå i opvaskemaskinen. Nogle opskrifter kræver virkelig en røremaskine.
Den varmer ikke nok til at brune smør. Den større Kenwood Cooking Chef XL er måske en bedre handel, og så kan den bruges til mere end bagværk.
Læs hele testen

L’Or Barista Sublime

Er to kapsler bedre end en?

L’Or udfordrer de etablerede Nespresso-maskiner med deres nye kapselmaskine, som både tager de kapsler, du kender, og de nye XXL kapsler fra L’Or.

Ideen om at kunne bruge flere størrelser kapsler i samme maskine er virkelig god. Prisen er lav.
Byggekvaliteten er dårligere end konkurrenternes. Irriterende, at der ikke er nogen tænd/sluk-knap. Der er ikke plads til andet end espressokopper. Det er kun L’Or, der laver de store kapsler, og de er svære at finde.
Læs hele testen

OBH Nordica Optigrill+

Du er en bedre kok end denne bordgrill

Hvis du har svært ved at stege en perfekt bøf, tilbyder OBH Nordica Optigrill+ en nem løsning. Men måske du er bedre tjent med bare at øve dig.

Rigeligt varm til at skabe en overbevisende grilloplevelse. Pladerne kan gå direkte i opvaskemaskinen.
De automatiske funktioner er ikke specielt sofistikerede. Pladernes skrånen gør det svært at placere visse råvarer, uden at de ruller væk. Prisen er høj. Konstruktionen kunne være mere robust.
Læs hele testen

Steba IC 110

Hvorfor skal ismaskiner være så dyre?

Vi valgte at teste netop denne ismaskine af én simpel grund: Det var den billigste ismaskine med indbygget kompressor, vi kunne finde. Måske den alligevel var lidt for billig.

Billig for en maskine med indbygget kompressor. Den fylder ikke særligt meget, hvilket er en stor fordel for et produkt, som ofte gemmes væk i et skab vinteren over. Kan også lave yoghurt.
Den er meget lang tid om at køle isen. Den larmer. Isen bliver blødere end forventet og kan knap nok serveres, uden at den har været i fryseren først.
Læs hele testen
Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse er udgivet i bl.a. Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler og Filmmagasinet Ekko. Lasse viste sig desværre at være en ret tarvelig akademiker, men til gengæld vældig god til at videreformulere de universelle sandheder, som holder ham vågen om natten: Såsom det faktum, at elbiler tit deler designfilosofi med gamerudstyr, og at Erna i krig har samme plot som Find Nemo. Hans primære besættelser er biler, kaffe, tech, design, og film.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Det her kan ingen andre sengelamper

4 espressomaskiner: Hænger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel og ideen er god

Overvågning med øje på økonomien

Plads til det hele

Robotstøvsugere med kunstig dumhed

Nu rykker AI også ind i vaskerummet

Passer godt ind i et Yale-smart home

Dine terrassedøre fortjener denne lås

Smidig suger går helt til kanten

Juletræskæde til hele året

Skarp og praktisk videodørklokke