En røremaskine er ikke bare en røremaskine. Der er stor forskel på kvaliteten, og de bedste kan gives videre til dine børnebørn. Kenwood Titanium Chef Patissier XL er niveauet lige under Kenwood Cooking Chef XL, som vi testede for nylig. Kort fortalt bliver Patissier ikke lige så varm og kan derfor ikke bruges til at tilberede mad. Den kan stadig smelte, lune og veje og er derfor en maskine målrettet bagværk.
Du får kvalitet fra øverste hylde. Piskeris og dejkrog er ikke i aluminium, men i rustfrit stål. Alting er tungt på den gode måde og bør holde langt ind i det næste århundrede. Du har mulighed for tilslutning af udstyr ovenpå og foran på maskinen. Kenwood har udviklet mere end 25 maskiner, som kan tilsluttes motoren i Patissier, heriblandt blendere, kødhakkere og pastamaskiner.
Patissier har indbygget induktionsvarme og vægt. Du får også en lille skærm med i købet. På den kan du ændre indstillinger, varme, hastighed og timer. Der er et par indbyggede opskrifter, men i modsætning til Cooking Chef XL kan du ikke bruge Kenwoods app til maskinen.
Det virker måske, som om det er småt med smart-funktioner, sammenlignet med den større model. Men funktionerne er velvalgte. At kunne veje løbende er en praktisk opgradering, som sparer tid og opvask. Det samme gør varmen, som tillader dig at smelte smør eller chokolade direkte i skålen. Gærdej kræver ofte et lunt sted at hæve. Nu kan du bare lade det ligge i skålen.
Skærm og interaktion
Skærmen er meget lille, men sammen med et enkelt drejehjul kontrollerer den hele maskinen. Det er en touchskærm, så hvis du er svagtseende eller har dårlig finmotorik, bliver det en ærgerlig brugeroplevelse. Styresystemet er simpelt. Skærmen har tre primære menuer. Én til de indbyggede opskrifter, én til vægten og én til at styre varme, hastighed og timer.
De indbyggede opskrifter fungerer mere som en introduktion til maskinen end som en guide til at lave noget lækkert. Du får ikke mål eller ingredienser listet op, men bare de korrekte indstillinger (ifølge Kenwood) for bl.a. piskning af æggehvider, hævning af brød eller pizzadej. Da man ikke kan tilslutte maskinen til Kenwoods app, er det heller ikke muligt at tilføje flere opskrifter til maskinen. Lidt en skam.
Drejehjulet fungerer fint, så når du har valgt noget, du vil ændre i menuen, er interaktionen med maskinen meget behagelig. Ser man bort fra skærmen, er der tale om en røremaskine, som de fleste kender dem. Du kan løfte den øverste del af mekanismen for nemmere at få skålene ind og ud. Foran og ovenpå finder du magnetiske dæksler, som skærmer tilslutningerne til tilbehøret.
Madlavning
Patissier er mere praktisk end intelligent. Den sløve touchskærm og de manglende tilslutningsmuligheder betyder, at den ikke laver alt tænkearbejdet for dig. I bytte klarer den til gengæld alt det manuelle arbejde for dig. Som andre Kenwoods er den en ægte arbejdshest.
Især dejkrogen sparer dine hænder for meget besvær. Sådan en krog er praktisk, ikke mindst når man arbejder med våde deje, som kan være svære at ælte i hånden. Den lavede også en solid pastadej, hvilket vi normalt er for dovne til at gøre. Mel og æg i skålen, og efter 10 minutter har man en færdigæltet dej, som er lige til at rulle ud. De fleste ejer en gryde og en digital vægt, så integrationen af disse ting handler mest om at spare opvask. Det er slut med at smelte smør i en kop i mikroovnen. Vi ville ønske, at Patissier blev varm nok til også at brune smørret, men desværre.
Patissier får hurtigt forvandlet kanelsnegledej fra en klistret masse til en smidig dej. Og så kunne den praktisk hvile i skålen, mens varmen var tændt på laveste indstilling, indtil den var tredoblet i størrelsen.
Motoren på 1.400 watt er vidunderlig og har moment nok til ælte en hård pastadej på laveste hastighed uden at stoppe eller brokke sig. Det er den slags, man ønsker sig af en maskine, som gerne skulle overleve i årtier.
Om den indbyggede vægt og varme er pengene værd, sammenlignet med de billigere og lige så robuste røremaskiner, er op til den enkelte. Vi nød at have mindre opvask, men der er penge at spare, hvis man vælger en maskine uden. Vi ville derfor være fristet af Kenwoods andre maskiner, hvor man i stedet for vægt og varme får mere ekstraudstyr med i prisen. På den anden side er det jo meningen, at man skal have maskinen i mange år, og så giver det pludselig meget god mening at bruge lidt ekstra på luksus.
Konklusion
Kenwood Titanium Chef Patissier XL er en værdig lillebror til den større Cooking Chef XL. Hvis du udelukkende bruger maskinen til bagværk, er der ingen grund til at bruge penge på flere features, end du får med Patissier. Den er først og fremmest en robust køkkenmaskine, og sekundært et smart produkt. Præcis, som det skal være. Man kunne sagtens ønske sig flere tilslutningsmuligheder, så den er mere fremtidssikret og kan bruge Kenwood-app’en.
Vælg Patissier, hvis du hader opvask og ikke gider at have vægtskål og gryde frem, når du skal bage. Den gør alt, hvad man beder den om, og hvis man vil have mere, sælger Kenwood også maskiner, som kan det.
Også i denne test:
Instant Pot Pro Crisp & Airfryer
Airfryer, ovn, sous vide, trykkoger og pande i én maskine!
Multicooker er næsten en underdrivelse, for Instant Pot kan så meget, at der nærmest ikke findes noget udstyr, den ikke kan erstatte!
L’Or Barista Sublime
Er to kapsler bedre end en?
L’Or udfordrer de etablerede Nespresso-maskiner med deres nye kapselmaskine, som både tager de kapsler, du kender, og de nye XXL kapsler fra L’Or.
OBH Nordica Optigrill+
Du er en bedre kok end denne bordgrill
Hvis du har svært ved at stege en perfekt bøf, tilbyder OBH Nordica Optigrill+ en nem løsning. Men måske du er bedre tjent med bare at øve dig.
Steba IC 110
Hvorfor skal ismaskiner være så dyre?
Vi valgte at teste netop denne ismaskine af én simpel grund: Det var den billigste ismaskine med indbygget kompressor, vi kunne finde. Måske den alligevel var lidt for billig.